Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rysslands återresa för att bli en ekonomisk stormakt är snart slutförd.

På annat sätt än det jag angivit i rubriken går det inte att tolka det faktum att Ryssland snart slutfört sin resa mot att ånyo bli en ekonomisk stormakt – Något som för övrigt känns helt naturligt att de ska vara såsom världsläget ser ut idag.

Förvisso råder det delade meningar om huruvida Ryssland och Vladimir Putin ska lyckas med att återta positionen som en ekonomisk stormakt men hos mig råder det inga tvivel då Putin är en klok och framsynt ledare för sitt land och en man med en okuvlig vilja att alltid genomföra det han föresatt sig.

En annan faktor som pekar på att hans ambition om att återge Ryssand positionen som en ekonomisk stormakt ska lyckas är Putins och Rysslands nära samarbete med världens idag mest framgångsrika land Kina – Att ta Kina i hand och tillsammans med dem utveckla bägge länderna vad gäller internationell handel och tillväxt är en bra strategi som alltid kommer att lyckas.

Uppbyggnaden av nya handelsvägar likt nya Silvervägen är en klok strategi från Kinas och Rysslands sida och att göra de länder man etablerar samarbete med till partners snarare än till områden man har för avsikt att exploatera och suga ut maximalt ekonomiskt är en framgångsrik strategi.

Att som USA och till viss del Storbritannien se andra länder som sina egna gudagivna ”kolonier” att utnyttja och ödelägga ekonomiskt är passé i vår tid – Ska vi lyckas med en sund världshandel där alla känner sig delaktiga och kan växa är den strategi Kina och Ryssland har vida överlägsen de gamla kolonisatörernas strategi som bara handlar om att vinna ekonomiskt för egen del på övrigas bekostnad.

Den strategin är död och kräver ett komplement av vapenmakt och militär överlägsenhet som USA och UK saknar idag därför att Kina och Ryssland kört om dem eller i vart fall är helt jämbördiga vad gäller vapen och vapenmakt.

Med det sagt upprepar jag orden i rubriken – Rysslands återresa till ekonomisk stormakt är strax slutförd.

Med kloka ledare som Vladimir Putin följer kloka beslut som gör den resan möjlig samtidigt som världsfreden bevaras vilket jag tycker att världen ska lära sig av.

Den som är intresseras av att läsa mer i ämnet kan göra så på följande länk:https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7122881

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

81 kommentarer

 1. Jan

  Ryssland har aldrig varit någon ekonomisk stormakt. Inte ens under Sovjettiden. Militär stormakt emellertid. Det är man fortfarande. Dock lite på dekis.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ryssland har varit och är sannerligen en ekonomisk stormakt Alexander – Att påstå motsatsen är att ljuga.

   • Gunnar F.

    Ja du Forss om du anser att Ryssland med sin sjundeplats i den ekonomiska världen är en ekonomisk stormakt så har du rätt, men det är du nog rätt ensam om!
    Vidare att du tycker att uppbyggnad av handelsvägar typ hehe Silvervägen är bra i dessa klimattider ser jag som en märklig ståndpunkt (nog för att klimathotet är väldigt överdrivet) – när dom redan har järnvägsknutar större än halva Umeå där transporter går dygnet runt året runt mellan Kina-Ryssl.
    Och att Ryssland är en militärstormakt, jo visst om man jämför med Ukraina men inte jämfört med USA, kolla vilka pengar som Ryssl. lägger på sin upprustning ,det är ju kaffepengar jämfört med USA tex.
    Men en sak håller jag med dig om, och det är att Putin är en handlingens man i vissa avseenden, men nog kunde han tänka mer på Rysslands befolkning och rusta upp fattigryssland utanför Moskva.
    Och att du länkar till vänstervridna Sveriges radio säger det mesta om dina slutsatser om Ryssland (finns ingen mer till höger än socialdemokrater i public service ledning).
    Nog tycker jag du skall skaffa dig bättre på fötterna om du skall börja utvärdera Ryssland.
    /GF.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Om du läser inlägget så ser du att jag skriver att man är på god väg att återta sin position som en ekonomisk stormakt Gunnar – Därtill beror det på hur man räknar eller hur?

   • Krister

    Nej, det DU påstår är inte sant.
    Om Texas som ex har en STÖRRE
    ekonomi så kan inte Ryssland vara
    en ekonomisk stormakt. Eller hur?

 2. erot

  Jag håller med,men svensken har alltid varit rädd för ryssen och blivit itutad en massa negativ propaganda,ryssen är inget hot mot sverige, jag har pratat med flera ryssar och dom säger att Putin är bra för landet, det är mer ordning och reda där nu

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag betvivlar inte det du skriver erot – Mina ryska vänner vittnar om samma sak som dina.

   • Petter

    Vi är fostrade att vara rädd för Ryssen,
    Man kan tycka vad man vill om Krim men ryska befolkningen hade det inte bra när de låg under Ukraina som utförde etnisk rensning. Sen är väl det negativa att man inte bara går in och lägger beslag på ett landområde som ryssland gjorde. Och det finns ju en militär strategi bakom också. Men även Ukraina betedde sig svinigt mot den rysktalande befolkningen. Vet att de har fått det bättre idag från vänner jag har där .

    • Sven

     Passa då på att fråga om Ukrainarna fått det bättre.
     Ja. Även jag har även vänner i Ryssland och Ukraina.
     Ryssland är ett lysande exempel på hur man kan dupera en befolkning genom att i princip ha monopol på medier.

  • Sven

   Okunnigt. Prata med vem som helst i de gamla baltstaterna eller vi Finland. Eller varför inte Afganistan eller Ukraina? De kan säker berätta hur lugn, balanserad, ordningsam och vänlig Putin är.

 3. Per Lennartsson

  Hur kan man hylla en ledare som fängslar oliktänkande eller värre, tar ihjäl dem. Där fri press inte existerar och som använder militär makt gentemot andra länder i försök att kuva dem och till sist, med största sannolikhet ligga bakom en nedskjutning av ett fullsatt holländsk flygplan?

  Det råder inte fria val i Ryssland och gapet mellan de rika och de fattiga är bland de största i världen. Andelen rika som blivit än rikare är större än i t ex Sverige sett över en period av 10 år – och då har du här på din blogg hårt kritiserat den förra regeringen och nyliberal politik för att ligga bakom detta ”ovett”, men när samma sak sker i Ryssland och i större utsträckning så är det bra. Hur går det ihop?

  Hur går det ihop med en befolkning som är både fattigare och rikare än den svenska? Hur kan man hylla en ledare i ett land där det i princip inte ger folket makten att själva få bestämma vem de vill se som politiska företrädare då opposition och dess ledare fängslas – ibland på så vaga grunder att det inte ses som värdigt av juridiska expert inte bara i Ryssland utan även i andra länder.

  Men ett folk som ges illusionen av frihet är ett folk som kan kontrolleras, något Putin har varit duktig på – inte så konstigt med hans bakgrund i KGB – och det finns inget i hans agerande som säger att detta kommer att minska utan tvärtom öka. Det är den typ av politik du hyllar och jag undrar, är det den typ av politik du vill se i Sverige?

  Frågan är berättigad då du menar att journalister (arbetandes i socialdemokratiskt inriktade tidningar) ska stå på socialdemokratiska politikers sida och inte kritisera dessa bara för att nämna ett exempel. Så, är det mini-Ryssland du vill se Sverige bli?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Mycket av det du tar upp är rena skrönor och kraftigt överdrivna fake news Per. Jag känner många ryssar ur olika samhällsskikt och det vittnar alla med en mun om att Ryssland utvecklas positivt och med det skapar en bättre situation och bättre levnadsbetingelser för invånarna.

   Förvisso finns det mycket att önska fortfarande vad gäller demokratin och efterlevandet av demokratiska spelregler men även på den sidan blir saker och ting sakta men säkert bättre och bättre vilket innebär att utvecklingen går åt rätt håll i Ryssland.

   Med dessa saker nedskrivna och beskrivna hävdar jag att du har fel i det mesta av det du anför Per – Därtill hyllar jag inte Ryssland utan ger blott och allena en beskrivning om det som sker i vårt stora östra grannland för närvarande.

   • Per Lennartsson

    Ingalunda fake news Anders. Missilen som sköt ner KLM-planet var en rysk missil. Avfyrad av ryskkontrollerad millis i Ukraina. Ingalunda fake news.

    När besökte du Ryssland senast Anders? Andelen rika som blir rikare och fattiga som blir fattigare än inte fake news utan fakta, hämtar från några av dina favoritportaler såsom OECD och FN. Vilka båda beskriver hur de redan väldigt rika i Ryssland blir rikare och rikare, medan andelen som är fattig blir fler eller åtminstone står still. Alltså så åkare gapet mellan de rika och de fattiga, vilket då inte är fake news.

    Oppositionsledare har ett flertal gånger fängslats och dessutom fråntagits rätten att äga land. I sitt eget land. När icke landägande ryssar ställts inför rätta så har dessa aldrig fråntagits rätten att äga land, bara kritiker till Putin. Reportrar utan gränser visar också på massor av kritik på ämnet juridik och journalistik. Att om du inte är vän till Kreml så får du inte utöva ditt yrke. Vår egen SVT har flertalet gånger kritiserat den ryska hållningen gentemot media såsom under all kritik, just därför att den ryska ledningen inte accepterar journalister som skriver kritik.

    Journalister har fängslats och mördats i Ryssland Anders. Det är inte fake news, det är fakta. Och bara för att Putin inte säger att han gjort något fel innebär det inte att det är sanningen.

    Men om inget av detta är skäl nog för att INTE hylla en diktator, för det är ju det han egentligen är, så säger jag bara Ukraina. Ett land som med militär makt försöker kuva ett annat lands suveränitet utan omvärldens okej är inget land att hylla. Punkt.

    Och ja, du hyllar honom och Ryssland. Du behöver inte vara överens om definitionen Hylla men du ser bara det du vill se och när du dessutom inte mött människor på ”stan” i Ryssland så talar du utan egen erfarenhet, oavsett hur många ryssar du känner. Du behöver inte åka många kilometer från centrala Moskva för att hitta det vi i Sverige skulle kalla för misär.

    Och när statsvetare menar att ”demokratin” var starkare och mer utbredd under Jeltsin än idag under Putin ställer man sig frågan vilka källor du använder dig av? För, det kan knappast vara objektiva källor Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har varit i Ryssland flera gånger och sista gången för inte allt för länge sedan. Allt är inte perfekt i landet men man är på god väg att åstadkomma något stort som gynnar alla ryssar.

     • Per Lennartsson

      Du kan inte vara så naiv eller? Rysslands ledare har genom århundraden ALDRIG genomfört något som gynnar alla ryssar innan det gynnat de på ledande position först. Varken efter murens fall, under sovjettiden eller under tsarens styre av Ryssland har folket fått ta del av hela kakan utan bara smulor som lämnats kvar när makten tagit sitt.

      I Umeå där du bor finns det många duktiga statsvetare som du kan få bra och nyttig information av. Och de är inte heller svåra att få tag i, allra speciellt via e-post. Frågor får du ofta svar på inom nån dag. De kan förklara för dig hur den ryska ledningen genom historien alltid sätter sig själv först.

      För, om man fängslar alternativt mördar journalister och oliktänkande så spelar det ingen roll om det görs något som går i rätt riktning. Utan yttrandefrihet och pressfrihet så kan det ryska folket vara världens rikaste folk, det är fortfarande inte okej. Inte ens nära. Och när du hyllar en ledare medan denne nyttjar mord och hot om fängelse för att få sin vilja igenom, ja då är det inte okej. I alla fall inte för mig, en humanist och vän av demokrati och makt till folket.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      I alla länder har olika reformer genom alla tider gynnat olika människor olika mycket vid olika tidpunkter – Att det är så även i Ryssland är lika naturligt som att det är så i USA.

   • Petter

    Ryssland är Ryssland ,men trots detta blir man ju lite imponerad . Väst satte sanktioner mot dom vad gäller export av jordbruksprodukter . Putin beordrade bara att öka produktionen och väst förlorar mest på dessa sanktioner. Vi i Sverige lärde oss inget, vi fortsätter importera och myndigheter gör allt för att slå undan benen för svenskt jordbruk och självförsörjandegraden . Denna näring som är viktigast för vår överlevnad. Titta bara på reserverna vi har efter torkan 2018, vi har inte ens till utsäde för 2019 så vi får importera utsäde som är avsett för andra klimat än vårt.

   • Sven

    Utveckla vad det som är skrönor.

    Gärna kopplat till valen, informationsflödet och behandlingen av oliktänkande.

    SD är en västanfläkt av negativ nationalism i jämförelse med Putin. Ändå kritiserar du den ene men inte den andre. Okunnigt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vill du ha en utveckling av det får du åstadkomma den själv – Fr egen del står jag för det jag anfört i inlägget.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att beskriva världen som den är och att lyfta det som är bra är varje socialdemokrats plikt Krister – Dessa länder är inga diktaturer och den stora frågan är vem som har rätten att bestämma vad som är en diktatur eller inte eller hur?

 4. Alexander

  Anders

  Är Ryssland alltså militärt jämbördigt med USA? Du har kunskap och kan uttala dig om det?

  ”Dessa länder är inga diktaturer”

  Du verkar väldigt förtjust i Kina,Ryssland och t om Nordkorea.

  ”Mycket av det du tar upp är rena skrönor och fake news”

  Som alltid när någon har en avvikande åsikt så är det fake news. Du sitter inne på sanningen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Inte i alla aspekter men väl vd gäller kärnvapen och möjligheten att utplåna varandra som varande länder.

 5. Leif Andersson

  Själv är jag negativt inställd till Putins nuvarande styre med inskränkning av pressfriheten och förföljelse av oppositionella. Men samtidigt med tanke på situationen och landets enorma storlek är man inte redo för en demokrati enligt västeuropeiska traditioner. Kanske är Putin då ett bra alternativ även om han självklart kraftigt ska fördömas för sina aggressioner mot Ukraina.

  Som du skriver är det säkert långsiktigt smart att samarbeta med Kina men tror detta även är en konsekvens av de ekonomiska restriktionerna från USA och EU pga Ukraina och annekteringen av Krim. För egen del tror jag det hade varit bättre för Ryssland om man slutade med upprustningen och istället började diversifiera sin råvarudrivna ekonomi samt började samarbeta med EU och resten av Europa. Putin borde även inse att Rysslands främsta fiender utgörs av islamister och att alla Europas länder måste samarbeta i kampen mot dessa.

 6. Alexander

  ”Inte i alla aspekter men väl vad gäller kärnvapen”

  Och detta vet du? Du har koll på styrkan hos Rysslands kontra USAS kärnvapen?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har tillräcklig kunskap för att veta att bägge länderna utan problem kan förgöra varandra Alexander. Sedan ska jag tillägga att du får återgå till ämnet i inlägget om du vill at jag ska publicera fler kommentarer från dig.

 7. Bertil

  Jag tänker inte säga så mycket om Putin eller om den ekonomi de förfogar över.
  Det blir bara en massa gissningar.

  Däremot tror jag att USA är väldigt risigt till. Den råa kapitalism de skapat sedan Reagans tid kommer knäcka USA och därmed kommer Kina, Ryssland. Indien
  Bli världsherre.
  Kort sagt hela öst kommer köra över
  Väst.
  Så tror jag.
  Sen skulle det vara kul höra vad Anders har för åsikt om barnbidraget.
  Där finns en del att tycka faktiskt.

 8. Bergis

  Ryssland ekonomi bygger på ett högt oljepris. Hela landet hänger faktiskt på att oljepriset är högt. Nu är oljepriset lågt igen vilket kommer att hålla tillbaka Rysslands ekonomi på öststatsnivåer.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ryssands ekonomi bygger på mer än oljepriset Bergis vilket du ser om du tittar ordentligt på Ryssland.

 9. Niklas Karlsson

  Anders Fors pratar igen i nattmössan, ingen fakta biter på hans fantasivärld!
  Först säger han att ett lands ekonomi varken kan räknas i bruttonationalprodukt eller i BNP per capita, nej så hela världens mått duger inte för herr Fors, utan hans egna påhittade mått är det som gäller där sjukvård ska räknas kanske Forsindex då?
  Inte nog med det i hans fantasivärld är Kina inte en diktatur.
  I herr Fors värld är fördubbling av valresultat ”nedåtgående trender” och diktaturer är demokratier och landsekonomi räknas genom hur mycket av sjukvården som betalas genom skatt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag använder ing olika mått Niklas men man måste väga in alla saker när man tittar på ett lands totalekonomi i form av BNP per capita – Bland dem hur mycket man får för sina skattepengar vilket är vad jag säger i mitt svar till dig.

   • Mr Sound

    Lust att utveckla hur BNP/capita visar ett lands totalekonomi? Och vadå vad man får för sina skattepengar?

    BNP/capita är den viktigaste indikatorn på ekonomisk tillväxt, hur det ser ut med rödgrön politik kan du själv se i Magdalena Anderssons budgetar.

    Det är just BNP/capita som är avgörande när det kommer till finansiering av välfärden.

    John Hassler, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet skrev i augusti: ”Jag läser i tidningarna om den höga tillväxten i Sverige. Det känns något surrealistiskt med tanke på att Sveriges tillväxt i BNP per person faktiskt är lägst av samtliga 28 EU-länder”

    • andersforss (inläggsförfattare)

     BNP per capita används ofta men är ingen exakt vetenskap i alla lägen Mr Sound vilket är det jag lyfter och säger i mitt svar.

     Ska man titta på ett lands totala ekonomi och hur medborgarna mår samt hur de ekonomiska resurserna fördelas mellan människor är BNP/capita ett mycket trubbigt och oanvändbart instrument därför att det kommer att visa fel i 99 fall av 100.

     • Mr Sound

      Det är ju klart att du anser BNP/capita är ett trubbigt instrument men faktum är att BNP/capita är ett mått på ekonomisk levnadsstandard som dessutom bättre visar hur ökad produktion fördelas per genomsnittlig invånare. Du anser säkert att BNP är ett bra instrument?

      Men om du nu anser en massa saker och dessutom jobbat inom finansvärlden så redogör vilka instrument som du anser vara bättre?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inget bra mått på levnadsstandard Mr Sound då det i regel är en enorm skillnad mellan medelvärdet och den nivå de flesta människor lever på.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Klyftorna i Ryssland minskar Alexander med där precis som på många andra platser går minskningen alldeles för sakta.

 10. Leif Andersson

  Över lång tid är BNP per capita avgörande för ett lands utveckling. Det är därför den usla utvecklingen under senare år vad gäller detta mått med rätta oroar svenska nationalekonomer. Dock finns det såklart andra saker att ta hänsyn till när man jämför olika länder men Sverige måste bryta den här negativa trenden snarast.

  Detta är något som våra riksdagspolitiker av någon anledning inte diskuterar.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns bättre måttstockar än BNP/capita Leif och det är till dessa vi måste hitta så att vi får ett mer exakt sätt at mäta ekonomisk framgång i ett land som i sanning omfattar alla som lever och verkar i landet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är du som ställt frågan så om du vill ha källor får du leta rätt på dem själv Alexander av den enkla anledningen att det inte var det du försöker leda debatten till som var kärnan och budskapet i inlägget.

 11. Alexander

  Anders

  Det är du som brukar hänvisa till små klyftor som en definition av ett bra samhällsbygge och stark ekonomi, När du då menar att Ryssland hör till den kategorin så borde du kunna styrka det. De källor jag hittar hävdar motsatsen, alltså att klyftorna ökar. Vad säger du?

  • Bertil

   ”De källor jag hittar hävdar motsatsen, alltså att klyftorna ökar. Vad säger du?”
   skriver Alexander.
   Men ta fram den källan i så fall Alexander.??

   Jag minns Reinfeldt när han sänkt A-kassan höjt medlemsavgiften för de med lägsta inkomster
   samt utförsäkrat sjuka.
   Då skanderade han högt i TV.-
   Välfärden har stärkts.

   Det är klart utgår man från den teorin, ja då kan allt blir sämre och sämre,
   Men högern de står fast vid att Välfärden ändå blivit bättre.

   Jag tror aldrig på högern de är alldeles för skickliga manipulera folket för att de ska bli trovärdig.
   Högern är värsta terroristerna mot svaga grupper.
   Så enkelt är det.

 12. Alexander

  ”Det kan styrkas men vill du se det specifikt får du leta själv”

  Det jag hittar visar på motsatsen, dvs ökade klyftor. Du kan väl berätta var jag kan läsa det du påstår?

  Jag citerar en artikel från SVD:

  ”USA och Ryssland uppvisar extrema ökningar av ekonomiska skillnader”. Hämtat från World inequality report. Detta är alltså inte riktigt? Fake news?

   • Jonny Disenfeldt

    Anders påstår något märkligt och låtsas veta men fastnar direkt när det ska presenteras fakta, allt är som vanligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jaag fastnar inte Jonny men det gör däremot du som aldrig kan acceptera att du är helt fel ute.

 13. Alexander

  ”Då har du bara letat på ytan”

  Varför påstår World inequality report att klyftorna ökar i Ryssland? Jag undrar om du anser att de ljuger?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Som jag sagt tidigare så visar olika rapporter olika resultat och slutsatser Alexander – Något som för övrigt är helt naturligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Leta så hittar du dem Jonny – Det är du som påstår något annat än det jag gör så hela bevisbördan ligger givetvis på dig.

     • Jonny Disenfeldt

      Fel, andra har redovisat vad t.ex ”World inequality report” säger.

      Du håller inte med och påstår det motsatta. Då är det alltså upp till dig att hänvisa till dina källor, vi väntar Anders….

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte fel Jonny – Har någon fl är det du som har fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.