Licenssaft i slåttannan

Licenssaft…det sa en byaprofil om essenssaften som såldes på Domeijs lanthandel. Lika mycket socker som vatten, och sedan Mor Annas jordgubbsessens till detta. Omedelbums förflyttas jag i minnet till slåttannan i Vindelgransele i Västerbottens inland.

Man tog "minuter" i skuggan bakom en höhässja. Eller familjen – arbetslaget samlades i skuggan inne i en lada eller "lo" där solstrålar ritade diagonala streck från fönstergluggen ned mot det bossiga golvet och dammet virvlade.

Mamma hade nybakade hastbullar under en rutig kökshandduk eller skorpor från brödbussen i fikakorgen som hon gjort i ordning. Skorporna var förpackade i påsar av vaxat papper . Saften blev grumlig av smulor. Oj vad det var gott att doppa. Det var före allergidiagnosernas tid och man fick helt enkelt snyta sig lite oftare.

Idag ska vi höja blodsockerhalten med just Mor Annas essenssaft.Jag är lyckligt ovetande om vilka formler av färgämnen som finns i saften, men en sak är säker: De lämnade eviga spår i aluminiumkastrullen. Hovva sä gött!

Etiketter: , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Oj vad läskande. Denna saft hade vi alltid hemma och vad jag minns så gjorde färgämnet att det t o m blev färgavtryck runt munnen.
  Men otroligt gott. Trodde inte essensen fanns kvar. Du gjorde mig sugen på att återuppliva barndomens söta och säkert onyttiga saft.

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Hans-Inge Smetana (2009-07-11 23:54)
  Ja den finns kvar. Jordgubbssmak valde jag efter visst huvudbry, men jag känner inte riktigt igen den. Undra om inte mamma körde med hallon eller åkerbär. Vilken är godast?

 3. helen

  Å, sött, rött å gött å så stickit hö är minnen som ”ploppar” upp. En annan slåtterdryck var ju svagdricka som fö gubbens syster, då 6 år, drack sig full på! Hon tjyvdrack bakom hässjan, för den drickan tyckte hon var söt och god!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.