Bondromantik och skåningar

Etiketter: , , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Katarina

  Hej
  Varmt tack för att du tog mig tillbaka till batndomens slåtterarbete i min hemby Granö.
  Du beskriver det så målande och igenkännande tom spikarna i huvudsvålen var man med om. Jag körde mest släpräfsan och mina systrar fick räfsa mera än vad jag gjorde.
  Numera bor jag i Skåne och är glad att vi inte hade så stora fält som här:)

 2. Sonia

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Tack Gunnel, för att du får mig att se slåttanna med andra ögon, något som jag fram tills nu mest sett som ett gissel. Och nu förstår jag varför Guldus fortfarande är min favoritdryck, vilken lycka jag kände när den återuppstod igen!

  Jag minns också promenaderna till affärn för att hämta posten, och jag minns särskilt en gång när jag fick ett beundrarbrev som avslutades så här:

  Hälsningar Anonyn (just det, n på slutet)

  och sedan:

  xxxx xxxxxxxxxx (fullständigt namn)
  xxxxxx (fullständig adress)
  xxxxxx (Ort)

  Utifall Anonyn läser detta… hej! 🙂

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2009-07-13 09:38)
  Bäste Kalle!
  Jag förstår precis vad du menar och har redan åtgärdat det:) Detta inlägg skrev jag redan i november men hade sparat ned det i ett annat format, därav detta mysko utseende.

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Sonia (2009-07-13 11:22)
  Ja visst är det skönt att göra upp med sina gamla spöken. Om man plockar fram dem i dagsljuset så kan de genast se ganska söta ut, fast de försöker fortfarande verka hemska och kusliga ut förstås…..

 5. r(obban)

  På tal om bondromantik:
  I min uppväxt var jag ofta hos Farfar (Karl Lidström Ånäs/Arvidsjaur) o Farmor. Det var alltid spännande att delta i allt arbete på gården. Tidigt fick jag förtroendet att köra häst, då kändes man som en karl trots ringa 10 bast.
  En dag när farfar skulle slå ut gårdslägdan så gömde jag mig mitt på lägdan i det höga gräset för att från första parkett åse arbetet med häst o slåttermaskin. man körde ju medsols eftersom slåtterbalken satt på höger sida, o man skulle ju inte trampa ned gräset innan man slog ut det. Det här innebar ju att slåtterbalken kom allt närmare o närmare där jag låg gömd i gräset. När det var kanske 5 m kvar till mig så stannade hästen. Trots farfars enträgna försök att få hästen att gå vidare så vägrade denna. Efter många om o men så tog jag för gott att resa mig upp ur det höga gräset och ge mig tillkänna. Farfars uttalande då lämpar sig inte att återge vare sig i tal eller skrift. Han var mao mycket upprörd över mitt tilltag o förklarade för mig hur illa det hade kunnat gå om inte hästen hade stannat. Min fulla övertygelse var dock att det skulle ha gått bra nåt varv till innan jag hade varit tvungen att flytta på mig för att inte bli kapad vid fotknölarna. Jag får väl så här i efterhand tacka hästen att jag har kvar alla lemmar efter denna bondromantiska lek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.