Snällteve

En klok människa jag känner som jobbar i äldreomsorgen sa en klok sak: Man borde ha en särskild Tv-kanal med "snällteve" som alternativ i äldreomsorgen. Jag föll direkt för denna fräscha idé, som en motvikt till dramatiska nyheter, krig, elände, såpoperor och stressande reklaminslag med mer eller mindre absurda effekter.

Tänk vad fint med en kanal som visar fina, lättsamma och snälla teveprogram med hög igenkänningsfaktor från djur, barn, natur, film, musik och nostalgi. Bara stillsam trivsel och mysig humor. Kanske valbara pausprogram med akvariefiskar eller en sprakande eld. Bildspel med olika teman. Detta kunde vara utmärkta hjälpmedel i dagens demensvård.

Det borde vara föbjudet med såpoperor ,MTV och skräpteve i demensboenden. Använd fjärrkontrollen med urskiljning och ansvar.

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Gun

  Håller med dig till 110% angående tv:n men detta ska även gälla vad som spelas på radion. Min erfarenhet är, tyvärr, att det ofta är personalens intressen som styr. T.ex. skrålmusik eller program på främmande språk kan inte tillföra de boende någonting. Är man född och uppvuxen i Västerbottens inland med bondskan som språk och dragspelet som enda musikinstrument ligger nog Kalle Jularbo bättre till. Finns det en dvd på boendet så kan man enkelt fixa brasan eller akvariefiskarna, det finns färdiga skivor. Detta är rofyllt………..

 2. Gunnel Forsberg

  Svar till Gun (2009-09-16 12:09)
  Det där är en riktig nöt att knäcka…smaken är ju som baken. Än så länge kan Jularbo eventuellt vara gångbar, men tänk när det är dags för vår generation…vad vill vi höra då? Kanske dagens ”tidningsläsning” byts ut mot eftermiddagsheadbanging……hemska tanke

 3. Ingemar Wincent

  Det där med ”snällteve” (och ”snällradio”) låter inte så dumt. De somrar jag jobbade inom vården så slog det mig att allt som gick på dagtid var amerikanska såpor – inte alls ultimat för svenskrotade engelsk-ovana åldringar.

  På radion spelades mest skvalmusik, men jag vill minnas att det fanns cd-skivor med ”lämplig” musik (gamla visor, psalmer) som togs fram vid behov. Som personal kan man ju tycka vad man vill om musiken, men personalens tycke måste komma i andra hand. Om man som personal finner musiken alltför störande så finns ju alltid möjligheten att stänga av…

  Men som du skriver, så är ju smaken olika och därtill föränderlig över generationsgränserna. Jularbo och co kanske utkonkurreras av Elvis, Beatles, Rolling Stones och Jimi Hendrix vad det lider…

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Ingemar Wincent (2009-09-16 20:11)
  Håller med dig. Det måste vara personerna som bor där som får styra utbudet. Dessutom kan ”rätt” eller ”fel” musik skapa oro eller frid. Musik är ett kraftfullt medium

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.