Lucka 1 Skolmorgon i Vindelgransele

Redan fredag före 1:a advent hade fröken Ingeborg uppmanat oss barn att ta med oss en liten ljusstake och ett ljus att ha i skolbänken under adventstiden. I jullådan som förvarades i källaren hemma, låg den lilla ljusstake – eller de två ljusstakar jag minns att jag använde. En grålackad fåle, troligen något som min bror Sixten gjort i träslöjden, och så en liten blank porslinstomte i blått och rött som hade en lite för stor ljushållare vid sin fot.

Jag kan känna den andäktiga känslan av att bryta ett alldeles nytt paket Liljeholmens småljus. Att sedan plocka upp det blanka ljuset ur den lilla rutiga skolväskan, sätta det i ljusstaken och se fröken gå runt i klassrummet – bänk för bänk – och tända våra små ljus, innan hon själv tog plats bakom katedern och öppnade boken som skulle komma att bli årets julföljetong. Hur hon tog ett djupt andetag, stillade sej och började läsa. Berättelse som Jul i Sörgården, Sampo Lappelill eller Flickan med svavelstickorna. Säja vad man vill om fröken Ingeborg, men högläsning var en konst hon behärskade till fulländning.

Idag skulle det vara helt ovärderligt att för en minut få återse en glimt ifrån en sådan skolmorgon. De stora vita klotlamporna som hängde ned från det brunfernissade skolsalstaket var nedsläckta. Endast lågorna från våra ljus flammade stilla där våra olika ljusstakarna stod uppställda intill bläckhornshålet på de bruna hårdlackade träbänklocken. Utanför fönstren framträdde den stora rönnens rimfrostiga grenar i det försiktiga, blå och så bedövande vackra gryningsljuset. Dagen kunde ta sin början.

Jag skulle vilja känna skolsalsdoften, se oss barn och höra frökens stämma. Se henne bänka sej vid orgeln, slå upp den nötta röda koralboken och höra våra små röster sjunNga. Fröken Ingeborg  var en del av min barndomsmiljö som uppmanade till fantasi, drömmar, och ibland kanske även till verklighetsflykt. Tänk vilka resor man fick i berättelsernas, stämningarnas, fantasiernas, sagornas och bibelhistoriernas värld. En inte alldeles dum packning att ha längst ned i sin ryggsäck av barndomsminnen.

 

Visst är du med i kalendertävlingen? Tävlingsreglerna hittar du i gårdagens presentation av julkalendern

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Carina Nensén

    Vilka minnen som du plockar fram! Kul! Jag minns också den speciella stämningen i skolsalen när alla fick tända sitt ljus på bänken. Ljuset, lukten och förväntningen om något vackert som fanns med i bilden..Jag hoppas att denna viktiga tradition inte försvunnit på skolorna runt om i landet. Trots att det inte längre finns några bänkar i skolsalen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.