Vilken effekt har du?

För exakt 1 år sedan idag, så skrev jag detta blogginlägg om "effekt". Det får gå i repris idag.

Ju mer jag lär mig om demensvård, desto mer förstår jag hur lite jag vet. En sak står dock allt tydligare fram för mig som vårdare – jag måste förstå och ta ansvar för den effekt jag har på personer i  min omgivning.

Tro inte för en sekund att du kan gå till jobbet utan att smitta din omgivning med din känsla. En demenssjuk person är dessutom mycket mer mottaglig för känslouttryck än vad vi friska är.

Tänk dig själv att du kommer in i ett rum, en buss, en butik eller i ett sällskap. Inom loppet av någon sekund har du "scannat" och känt av vad de olika människorna utstrålar. Du kan nästan genast avgöra hur det känns i rummet: Välkomnande, fientligt, stressigt, lättsamt eller tungt?

Någon lyser rött – stopp. Det står skrivet: Nej! Vill inte! Stängt! Någon lyser grönt – signalerar Hej! Javisst! eller Öppet. Någon är svagt lysande – Trött, ointresserad, utmattad, svag eller sjuk.

Man ser olika stämningsnyanser av undflyende nedslagna blickar, ignorerande, uttråkande, skeptiska, hånfulla, varma, häpna, tillåtande, glittrande glada, med eller utan glimt. Blixtsnabbt registrerar vi hur vårt inträde i rummet tas emot.

Tänk dig att som demenssjuk komma in i ett dagrum, där andra demenssjuka med olika känslouttryck såsom ångest, förvirring, och ibland aggressivitet, vilset strosar omkring, och kanske dessutom en stressad och ibland högröstad personal som även bär med sig sina privata känslostämningar för dagen.

Det krävs inget geni för att förstå att detta smittar snabbare än blixten. Stafettpinnen är ögonblickligen överlämnad – ångest ger oro som ger ångest, som ger förvirring som ger aggressivitet….etc. Som ett brev på posten händer något..

Någon sneglar lite menande och himlar med ögonen bakom din rygg, tystnar när du kommer in i ett rum, eller tillrättavisar dig. Direkt sätter sig känslan hos dig – av obehag. Du krymper, känner obehag eller blir ledsen. I ett stressigt rum stiger pulsen och man vill iväg eller därifrån. En trist kommentar kan man vara ledsen för i en hel dag.

Från det att du hänger av dej jackan i kapprummet på jobbet, måste du vara medveten om vad du kan förmedla för stämning idag på jobbet. Ta ett djupt andetag mellan olika möten och rum och fundera ständigt på vad "Svea eller Bertil" behöver för slags bemötande just idag, för att kunna komma till sin rätt.

Behöver han en lättsam och sprallig, eller lugn och metodisk typ av vårdare? Moderlig och tröstande, eller konsekvent och tydlig?

Var en kameleont. Den känsla du för tillfället utstrålar, sätter sig som en smäck hos den du ska hjälpa. Man kan inte gå in och vara sig själv rakt av, det funkar inte här, utan man måste ständigt anpassa mig på nytt inför varje ny person man vårdar.

Hokus pokus? Icke sa Nicke! Detta är fakta. Varför skulle demenssjuka vara sämre än oss andra på att uppfatta stämningar? Tvärtom är de ofta som känslomagneter.

Vill du göra ett proffsigt jobb och skapa lugn och harmoni där du går fram? Betänk då ständigt ditt ansiktsuttryck, ditt tonfall och ditt kroppsspråk. Vad vill du förmedla? Kraften är din. Använd dig av dig själv som ett fantastiskt verktyg.

Ditt väderkorn och din lyhörda anpassningsförmåga kan alltid utvecklas. Ja, bara om du själv vill förstås. Vill du inte, så var så säker på att det syns, hörs och känns, och får trista konsekvenser för de människor du är där för, för medarbetare, för stämningen i gruppen och för framtiden.

Ta dig då en funderare på om du är rätt man/kvinna för jobbet. Den lilla utsatta människan som du vårdar förtjänar medveten medmänsklig och motiverad personal. Hon vill ha den omtanke, öppenhet och det medskapande som vi pratar om.

Varje personal, under varje arbetspass, påverkar i varje sekund sin omgivning, och bidrar till att skapa ett lugn eller en oro. Dessutom så sitter känslan man skapat i…länge. Ett enda förfluget glatt "hejdå vi ses på måndag" personal emellan, kan vara tillräckligt för att några  plötsligt börjar packa, ska ta bussen hem eller söka efter mamma.

Jag säjer inte att man kan komma tillrätta med all oro, all vandring, plockighet eller aggressivitet, men man kan komma mycket långt. Det är min fasta övertygelse. Jobba med att skräddarsy ditt eget förhållningssätt, bli medveten och ödmjuk. Se över dygnets alla timmar. Säj inte att du redan gör allt, eller kan allt och att inget hjälper. Man kan, och måste alltid prova nya vägar – igen och igen. Vi får inte ge upp.

Se individen och fundera: Hur kan vi tillsammans påverka situationen för den här personen? Du har stor betydelse! Sätt dig ned med din arbetsgrupp och reflektera. Hur gör vi hos oss? Tänk så mycket Sobril och Heminevrin vi skulle kunna skrota, och vilken vinst det skulle bli för såväl livskvalitet, samhällsekonomi som arbetstillfredsställelse.

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Anne-Marie Mäkelä

    Så enkelt det låter, men ack så svårt! Vi är alla människor. Som f.d mentalskötare och biträde inom åldringsvård så ”vet” man ofta vad som är rätt, men tyvärr så agerar man inte alltid så.

  2. Inte gammal ännu

    Vilken trygghet det skulle vara om jag visste att du tog hand om mig som gammal…(Detta är en komplimang!)

  3. Gunnel Forsberg

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2010-02-03 21:56)
    Visst känner jag igen det du skriver, men idag när vi är så få under arbetspasset, blir det än viktigare att alla är medvetna om att man kan påverka hur dagen blir genom sitt sätt att vara och bemöta. Idag säger vetenskap och kunskap tydligt att här har vi minst lika stor möjlighet att påverka som med läkemedel. Vi ska vänta md att öppna fass och i första andra och tredje hand istället fundera öve: vad står detta för, kartlägga,se över miljö (där vi vårdare är en stor del)Helt enkelt hur mår den här personen, vad vill den och vad är det hon/han behöver för bemötande.

  4. Gunnel Forsberg

    Svar till Inte gammal ännu (2010-02-03 22:05)
    Tack, men det finns SÅ måmga medvetna och duktiga vårdare. Fast ingen av oss kan slå sig till ro i självgodhet utan vi behöver alla fortsätta att utvecklas och förbättra oss, ödmjukt reflektera med varandra och träna oss i kommunikationens sbåra konst, skippa jante och inse vår kraft. varje dag – i varje nytt möte. Det viktiga när man blir sjuk coh gammal är att de som ska vårda är intresserade av den personliga levnadsberättelsen och utvecklar bemötandet utifrån individen så långt det går.

  5. Birgitta Johansson

    Läste om ett äldreboende i Danmark. Där bakades bröd så de gamla fick både känna lukten av nybakat och äta det!
    Sedan tror jag på musik. Lite lågt i bakgrunden – gärna klassisk musik som uppblandas med musik ”från förr”.
    Alla har vi ju minnen som kommer fram med dofter, med musik..förhoppningsvis är det mest goda minnen.
    Att ha en personalstyrka – både till volym och sinne – som medger att patienten får stiga upp och tvätta sig, klä sig och ledas till matbordet i lugn och ro o s v.Att de gamla integreras i samhällen så de får ha barn, djur och natur omkring sig.Bekanta ljud – det är trygghet..

  6. Gunnel Forsberg

    Svar till Birgitta Johansson (2010-02-07 18:53)
    Tänk om man fick ha det så på gamla dar ifall det inte går att bo kvar hemma! Att använda sinnena för att skapa positiva känslor är underbart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.