På getostsafari i Svartberget

http://norran.se/nyheter/akommuner/article156281.ece

På hemväg från Arjeplog skulle vi åka några mil uppefter Silvervägen för att titta på en tältkåta. På hemväg bestämde vi os för att följa vägskylten Svartberget  för att se om den gamla getfarmen fortlevde. Vi har hört Oves berättelser om getfarmen och om den goda kaffeosten. Sagt och gjort…vi begav oss in i skogen längs en smal grusväg som efter många slingrande krokar slutade i en glänta i skogen. Där öppnade sig terrängen från en höjd och en milsvid utsikt över Hornavan bländade med sin prakt. En hund mötte oss och R som inte är bangen klev ur bilen för att se om någon människa fanns i närheten. Innan vi visste ordet av så hade R kommit i samspråk med husets ägare Heimo.

Han berättade att de hittat stället på Blocket för några år sedan och kommit uppflyttande från Småland för att bo och leva här på grund av det vackra läget. På köpet fick de getfarmen som nu utvecklats till ett fint litet familjeföretag med ca 35 getter. Vi fick besöka Anna som höll på att paketera ost. Allt såg så rent och fint ut där inne och vi fick provsmaka de fantastiskt goda ostarna – kaffeosten och vit Capri som är en lagrad vitmögelost.

På den grästäckta bergssluttningen utanför betade de fina getterna. Hornavan lyste intensivt blå, förutom för en stund täckt i dimman från ett intensivt skyfall. Det kändes fint att möta de här trevliga människorna som gjort en ännu djärvare resa genom vårt avlånga land för att driva getfarm i Svartberget än den vi själva står inför. Vi hoppas naturligtvis att få sälja deras ostar hos oss på Sandvikens Fjällgård. Genuina och lokalproducerade ostar.

Häftigt va?!      

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Gunnel Forsberg

    Svar till Kina Levin (2010-07-01 06:30)
    Hej, ja det har varit skönt med ledighet, nu sytyr vi snart kosan hemåt för att ta nya tag. Ha det så bra på er semester!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.