Kommunfullmäktige

Idag måndag är första (officiella) dagen på VK:s blogg (jag gjorde några testinlägg igår) och vi har kommunfullmäktige i stadsbiblioteket hela dagen. Vi börjar klockan 9.00. Kommunfullmäktige brukar vara en dag där de andra partierna tar tillfället i akt att profilera sig och klanka ner på den politik som vi har fört. Idag är inget undantag. Det har kommit in interpellationer som berör den debatt som blossat upp tidigare för cirka 1½ – två veckor sedan och som handlade om sjuktalen. Den debatten har inte speglats helt korrekt i media. Högeralliansens partier försöker nu också på dagens kommunfullmäktige spy galla över detta och menar att vi inget gjort för att förbättra sjukskrivningstalen. Det är fel. Vi har i Umeå kommun satsat mycket resurser på att få ner sjuktalen bl.a. genom att ta krafttag på de enskilda arbetsplatserna. Min personliga uppfattning är att vi istället för att i media eller som idag via talarstolen träta med varandra, ska ta ansvar och driva frågan över blockgränserna. Vi måste gå vidare och bättre analysera varför det ser ut som det gör och om det finns variationer för olika arbetsområden. Självklart finns det förklaringsfaktorer till varför det ser ut som det gör men vi ska inte hålla på och skuldbelägga dem som är sjukskrivna utan vi måste göra allt vad vi kan för att man ska kunna komma tillbaka till arbetet så fort som möjligt. Det är vår gemensamma uppgift.

2 kommentarer

 1. PerOlof Johansson

  När det utgick ett påbud från regeringen att svenska folket minsann skulle blir friskare och kollas hårdare ledde försäkringskassans s k hårdare tag att jag inte fick min sjukpenning godkänd. Problem med min hörsel i egenskap av musiklärare. jag hade en period 25% och det var ok men när det blev 50% så menade kassan att jag skulle göra något annat istället än det jag gjort i 30 år.
  När jag efter flitigt läsande i tidningen insåg att jag inte var ensam och att f Kassan i Västerbotten förlorade i 2 fall av 5 i länsrätten…så insåg jag att Kassan hade blivit övernitisk. Jag överklagade och vann vilket var ju helt fantastiskt men visst är det märkligt att ett gammalt regelverk..som det sägs..plötsligt börjar användas!
  Det är också märkligt att politikerna inte ibland inser konsekvenserna av sitt handlande. I går tyckte GP i radion om en tjej som så många anda faller mellan stolarna F kassa och Arbetsförmedling= akassa att …prata du med kassan igen för så ska det inte vara!
  De som inte orkar att överklaga felaktigt hantering av politisk oövertänkta beslut vart ska de vända sig?
  Umeå kommun har en tyvärr bristande förmåga att analysera effekten av sina poliska beslut och plötslig besparingar eftersom man inte följer upp tjänstemännens hantering av detta. Det händer tyvärr i alla kommunal verksamhet att en chefstjänsteman – bror duktigt eller på annan nivå blir en skräck på sin arbetsplats utifrån s k politiska beslut lite vagt påannonserade.

 2. Dennis Larsson

  Frågan är hur många arbetsgivare, som satsar lika mycket tid (tolv dagar) på att utbilda alla arbetsledare och skyddsombud i arbetsmiljöfrågor som Umeå kommun. Det är glädjande att Umeå kommun kan vara ett föredömme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.