Kyla, handel och bad

Kylan
har slagit till ordentligt, både temperaturmässigt och politiskt. Nu kommer försämringarna som regeringen beslutat om för dom som har det sämst, för både sjuka och arbetslösa.
Däremot är det intressant att se hur tekniken förbättras för uppvärmning. Ta t.ex. den utrustning som jag nyligen satt in i stugan, nämligen värmepump. Att göra värme ur kyla är inte dåligt.

Nyab
fastigheter har också med sitt miljöbygge visat att det går att bygga miljövänligare och energisnålare, trästomme utvecklad i länet och annan ny teknik. Hoppas dom vill fortsätta att utveckla sitt miljöbyggande i vår kommun och Nykvist som hjälper dom med tekniken brinner verkligen för miljöbyggande.

Klimatförändringarna
påstås ligga bakom mycket av vad som sker när det gäller vädret inte minst pekar FN:s klimatrapport på det, men visst har det varit varmare förut också, som när de frusna mossarna i norr växte. För dom växer ju inte under frosten.

Badet
är väl också en klimatförändring i god Umeåanda. Nu är det gasen i botten som gäller innan gamla hallen havererar. Jag hoppas verkligen att vi får med den s.k. marknaden och att dom kan tänka sig att bygga och driva och vi köper bassängtid för simsport. I ett äventyrsbad finns ju många saker som ska ske på rent kommersiella villkor. Vi bör även se om Mimer och andra angränsade kvarter kan eller bör ingå på ena eller andra sättet. Det gäller också att ge tillåtelse till kompletterade exploatering om vi ska få ner kostnaderna.

50-metersbassäng
ryms däremot, det vet vi även om det tar bort vissa kommersiella ytor. Den flitige insändarskribenten Mr x har fel även i detta fall. Han som alltid vill ge sken av att veta och kunna bättre än alla andra. Förvånande är att han inte lyckats bättre i sina affärer. Det går inte att leva på att skicka fakturor till kommunen på arbeten som inte är beställda. En kommun köper tjänster. Inget förundrar en längre i detta fall och jag vet argumenten från Mr x när det gäller hur dagis skulle se ut. Att man har så lätt att få utrymme på både debatt- och insändarsidor. Hur går det till? Visst är tidningen ansvarig för det som står i den men ingen bryr sig troligen om att både debattera eller att anmäla tidningen. Jag skulle i alla fall inte ödsla tid på detta.

Planering
för resecentra är högaktuellt så att det är klart när järnvägen är klar. Östra delen är högintressant liksom i närheten av den gamla järnvägsstationen. Attraktivt ska det vara även upp mot universitetet men med vett och sans så att inte kostnaderna skenar iväg så vi inte har råd att köpa trafik.

Handeln
än en gång. Nu är ett externt köpcentra bäst som dom ogillade för 15 år sedan. Tänk om dom lyssnat på oss då. Vi hade rätt då – säger man nu. Många säger sig vilja få handeln att expandera, men jag tror man bara vill expandera där det gynnar egenintresset. Fastighetsägarna i centrum måste ta utmaningen av dom externa centren på allvar, annars gräver dom sin egen grav. Dom bör också bidra till försköningen för det får man göra i externa lägen och då helt själva. Däremot väcker handelsetableringar heta känslor hos många och jag tror man har minnen om allt som skett sedan 1988 så att det skulle räcka till en tjock thriller. Att en del aktörer törs bete sig som man gjort. Man avslöjar sig själv liksom budbärarna. Handelspolicyn gäller med 3 stadsdelscentra där fackhandeln har stor etableringsfrihet, förutom att de totala ytorna på hela Ersboda inte får bli mycket större än det som finns i gällande planer, även om allt ännu inte är bebyggt som det finns byggrätter för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.