Miljö och klimatförändringar

Dessa frågor är som jag tidigare skrivit om ordentligt på dagordningen. Hållbarhet handlar dock inte enbart om miljö dvs. ekologi och vilken påverkan som sker på ekosystemen utan även om ekonomi och social hållbarhet. Om man har det tänket i grunden fattar jag inte den som föreslår att enda lösningen på laxens vandringar förbi Stornorrforsen är att släppa på mera vatten. Det finns saker som kan göras bättre ur hållbarhetssynpunkt – det vet vi. Varje kubik vatten som rinner förbi turbinerna, förutom det som inte behövs i nya vandringsvägar, ställer till större miljöproblem. Den elen ska i huvudsak ersättas med kol eller olja. Miljömässigt är det sämre, t.o.m. mycket sämre och inte en tillstymmelse till garanti för bättre fiskvandring. Ny teknik och ny kunskap om fiskvandrig ska självklart prövas i Stornorrfors så att fiskynglen kommer ut i havet utan att passera turbinerna. På så vis vill man försöka inbilla fiskynglen att det är vägen tillbaka till lekplatsen vid vuxen ålder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.