Olof Palme

Idag för 21 år sedan minns jag som om det vore i går. Då var jag i Långvattnet i mitt gamla föräldrahem. Jag var uppe länge på natten och helt plötsligt spelades ny musik. Jag trodde att kungen hade dött. Sedan kom fakta att Palme hade skjutits. Det var fruktansvärt overkligt. Det kändes som om att detta inte kunde ske i Sverige, det var helt främmande. Så den natten blev det inget sova av utan ständigt radiolyssnande och TV tittande. Jag hade haft förmånen att lära känna Palme, inte minst genom Bertil Whinberg Byggnads ordförande som också sköts i Estland under kommunisttiden.

Sedan den dagen för 21 år sedan har villkoren för ledande politiker radikalt förändrats med allt vad säkerhet heter. Vi såg det inte minst i valrörelsen då bevakningen var stor. Det finns all anledning att komma ihåg Palme framför allt för hans mycket starka internationella engagemang. Han var de svaga och fattigas verklige företrädare. Men rättsystemet schabblande bort en fällande dom på hans mördare, för jag är helt övertygad om att Palmes fru kände igen och identifierade rätt mördare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.