Ännu mer till dom som har

Ska man tro läckor om vårproppen ska pengar föras från fattiga kommuner som har hög skatt till högerstyrda lågskattekommuner med bra skatteunderlag. Media kallar det för Robin Hood skatt, vilket är direkt fel. Det finns två system, ett som jämnar ut inkomster, dvs. skattekraften och ett som utjämnar kostnaderna, dvs. kostnadsutjämningen. Därmed är det lika förutsättningar att bedriva välfärdspolitik i hela landet.

Den sista (som jämnar ut kostnaderna) tar hänsyn till strukturella skillnader som kostar olika, t.ex. andelen barn och gamla som behöver mer samhällsinsatser. Minns jag inte fel betalar Umeå mest till kostnadsutjämningen, men att man får på inkomstsidan. Det senare beror på den stora andelen studenter.

Vi kommuner i Västerbotten har tidigare yttrat sig över förslaget. Vi kan inte tänka oss att löneläget ska vara en faktor i kostnadsutjämningen. Dvs. kommuner som idag har hög skatt och dessutom inte haft råd med lika höga löner som man haft i lågskattekommuner. Vi ska tvingas ge mera pengar till dessa kommuner så dom kan höja lönerna ytterligare och därmed kunna sänka skatten ytterligare. Detta medan vi i Västerbotten inte ska kunna betala samma löneökningar. Det kan komma att bli så att vi tvingas skära i verksamheten eller höja skatten.

Nu vi jag se att kommunföreträdarna i Västerbotten vaknar upp och står för det vi varit överens om. Vi ville inte att löneläget ska vara med i kostnadsutjämningen. Hur i hela värden kan centern ha köpt detta förslag som enbart gynnar högerstyrda lågskattekommuner. Kasta förslaget i papperskorgen, det är inte sunt!

Hur vi ska klara kompetensförsörjningen och få rätt utbildad arbetskraft till våra företag är ett annat stolpskott från regeringen. Dra ner pengar på utbildningen för vuxna är fel väg att gå, bl.a. ett slag mot invandrarna. Komvux minskas med 30 % och arbetsförmedlingens minskning är på 40 %. Detta ger sämre förutsättningar både för de enskilda personerna och våra företag.

Jag ser också att VK:s politiske ledarskribent numera kallas politiker. På nätsidan står Ola Nordebro under rubriken ’Här hittar du bloggare av Umeås hetaste politiker’. Olof Kleberg som jag debatterade med flera gånger blev mycket irriterad om man kallade honom politiker. Tiderna förändras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.