LO-medlemmarns pensionsdiskriminering slut, orolig handel, ekonomi

Lo och arbetsgivarna har äntligen träffat ett pensionsavtal där LO medlemmarna får samma pensionsförmåner som tjänstemännen. Äntligen är diskrimineringen av den delen av de kollektivanställda över. En annan intressant fråga för framtiden är vad som ska lösas via avtal eller lagstiftning. Det gäller att finna system borta från klåfingriga finansministrar. Saker som riksdagen fattar beslut om brukar få räknas av ur löneutrymmet, a-kassenivåer, sjukersättningsnivåer m.m. När den borgliga regeringen fattar beslut om försämringar som man fått betala ur löneutrymmet tas bort kompenseras inte detta automatsikt genom högre löner. De försäkringslösningar som man nu kommer med har enligt experter också mycket låga förvaltningskostnader för sina försäkringar vilket gör att en större del går in i pensionssystemet. Den svenska modellen med kollektivavtal är en bra modell.

Handeln är orolig över kommande räntehöjningar minskar köplusten. Jag tror många ska vara orolig över räntehöjningarna som blir följden av den förda finanspolitiken. Ofinansierade skattesänkningar för höginkomstagre höjer räntan och inflationen ökar. De som har köpt bostäder drabbas. Hyresrätten utvecklas inte med alliansens politik, nybyggda hyresrätter med alliansens politik kommer att bli få.

Umeås befolkningsökning blev mindre än planerat i fjol. Det innebär mindre intäkter och mindre stadsbidrag. Det innebär också att färre än planerat behöver samhällsinsatser. Om så är fallet och budgetarna måste justeras ner så är jag övertygad om att det kommer att heta nedskärningar i media. Det är det däremot inte. Men så brukar det även heta om vi planerat att öka en budget med 20 miljoner och ökningen blir 10 i stället så säger man nedskärningar. När det tillförs mera resurser är det aldrig nedskärningar. Det är det när man sänker standarden

Nu börjar vi också med den kommunala budgeten som ska vara klar före midsommar. Vi får väl se vilka förutsättningar vi får på den kommunala nivån, även om jag tycker det är alldeles åt skogen att vi i Umeå ska betala mer till kostnadsutjämningen till kommuner som har haft råd med att betala högre löner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.