Behövs landshövdingen i framtiden?

Jag måste trots allt börja med lite nostalgi. I dagarna tre är det ishockeyfestival i Sky Com arena. Igår var jag och såg nostalgimatchen mellan finallagen från 1987, Björklöven och Färjestad. Det lag som Löven hade då tror jag innehöll 6-7 spelare som sedan blev världsmästare.

Det lag som man hade då är nog ett av de bästa klubblag som funnits och visst förvånades jag över hur spelskickliga gubbarna fortfarande är. Det sitter nog både i generna och ryggmärgen. Lövens nya lag höll bra klass men Dynamo Moskva var självklart för bra.

Dagen kommer jag att ägna åt de seminarium som sker med anledning av att landshövding Lorentz Andersson går i pension. Visst blev jag lite förvånad när han tackade ja till uppdraget för jag trodde han levde enbart för politiken och främst Skellefteå och med de övriga uppdragen han hade i politiska församlingar.

Att gå från politiken till att bli myndighetschef och hantera en del frågor som han varit misstänksam emot måste varit ett stort steg. Visst visste jag att hans stora intresse varit basindustrin och de arbetstillfällen som den skapar, men också den bas den är för välfärden.

Lorentz har också sett den koppling som måste finnas mellan utbildning, forskning och näringsliv. Att kort ge regi över det som varit på en blogg år omöjligt, men det fanns dom som trodde han enbart skulle tänka ur Skellefteå synpunkt. Men så är det inte även om det självklart lyser igenom främst i hans anföranden att han har ett hjärta i den byggd som han lett under många år och är född och uppvuxen i.

Industrin har under hans tid fått en renäsans och Norrland har nu blickarna på sig för sin tillväxt. Jag hade för 10 år sedan svårt att se att Lorenz skulle bli en god amassadör, både för Botniabanan och Norrbotniabanan men nu är han en riktig förkämpe för järnvägsutbyggnad.

Men visst skulle man fätt veta hur han tänkte och kände när länsarkitekten gick sin egen väg i myndigheten och tillskrev regeringen om planerna för 10 våningshus pä Öbacka. Han lyckades behålla lugnet utåt, vilket måste ha vara en riktig prestation.

Jag är också säker på att han många gånger känt att delar av hans fögderi och byråkratin runt den motarbetar tillväxt i stället för att hjälpa till att komma fram och skapa nya jobb.

Det här blev lite långt men ursäkten får bli att Lorentz har en lång tid i samhällets tjänst och vi får hoppas att han också lyckas i den utredning han fortsättningsvis ska arbeta med. En utredning som handlar om kommunerna och vad dom får göra.

Jag önskar honom en god fortsättning hemma i Skellefteå från en som blev kommunal nestor när han blev landshövding för drygt sex år sedan. Frågan är om Västerbotten behöver en ny landshövding efter Lorentz med tanke på de förändringar som nu diskuteras ang ansvarskommittén. Länge leve ett stornorrland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.