Är planeringen gjord för hemmafruar? och världsekonomin i dallring

Hur bostäder, bostadsområden och handeln planeras kan man fundera över. Detsamma gäller hur utbildningen för arkitekter och planerare ändrats då samhället förändrats. Idag arbetar i de allra flesta fall båda i en familj. Men det syns som om planeringen ibland går ut på att det är mammorna som är hemma med barnen.

Barnen är idag den största delen av sin tid på dagis och de ytor som skapas inne i bostadsområdena med lekytor och annat nyttjas sällan. Gårdarna är inte mötesplatser på samma sätt som förut, i alla fall inte för de mindre barnen, och många gånger är nog dagistomten bättre då den är mer välplanerad och en mer fungerande mötesplats än den egna gården.

Parkeringar både i centrala lägen och i bostadsområden är trånga när man kommer med barn, barnvagn och varor från butiken. Att ha full ordning på barnen så att de inte öppnar bildörren så att det blir skador på en andra bilar är en utmaning. Likadant är det på bostadsparkeringarna.

Det framstår fortfarande som om utomhusmiljön och parkeringarna är gjorda för hemmafruar som tar en promenad till butiken i närområdet med barnvagnen och har barnet ute på gården vissa tider av dagen. Det här är endast två exempel där det ibland känns som om detaljerna i planeringen är gjorda för hemmafruar och skulle man syna detta finns säkert andra liknande planeringsmissar.

* Mer om planeringstankar?
Just nu håller vi på att planera för att bebygga Ön men när man pratar med planerare så finns det få nytänkare. Det handlar om byggandets karaktär och höjd till så många bilplatser som möjligt. Nog hade i alla fall jag väntat mig lite nyare idéer för hur man tar sig till och från Ön utan att bara bygga nya broar för bilar och/eller kollektivtrafik.

Jag tror själv att t.ex. en inglasad gång- och cykelväg med rullbanor som man kan ställa sig på om man inte vill gå och/eller små miljövänliga fordon, förhoppningsvis eldrivna, som man kan ta sig in till centrum. All kollektivtrafik borde vara attraktiv men några nya djärva grepp som dessutom är billiga och resurssnåla har vi inte hört talas om.

* Världsekonomi i dallring
Just nu rasar börserna världen runt och man tror att det beror på situationen framförallt i USA. Bankerna har lånat ut pengar till byggande av bostäder för folk som inte har ekonomi för detta och som inte klarar av att betala lånen. Förväntningarna och tron på att ekonomin ska rulla på i samma takt som tidigare har även denna gång varit överdrivna.

Folk blir aktieägare och t.o.m. lånar till aktier och när kurserna faller så tvingas många sälja till förlust. Då är det bara de som har det gott ställt som har råd att köpa till mycket låga priser. De vet nämligen att de vid nästa uppgång kan sälja igen och köpa tillbaka vid nästkommande nedgång.

Men jag är förundrad över den tilltro som finns till USA som alltid har haft svårt att få utgifter och inkomster att gå ihop. I USA har skattesänkningar, låga statliga utgifter och ett omfattande konsumtionssamhället i form av varor varit viktigt, dock inte konsumtion av välfärdstjänster. Dessutom går alldeles för mycket pengar till militären och krig runt om i världen. Sånt kostar pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.