Etanolbluffen en verklighet och att lura väljare är bedrägeri

I Umeå kommun vill de andra partierna förutom socialdemokraterna och folkpartiet subventionera parkering för bilar med etanol. Men denna bluff kommer mer och mer i dagen och har lurat mycket folk med miljöintresse på felaktig sätt. Jag läste en mycket intressant artikel igår av Aftonbladets klimatjournalist och jag erkänner att jag var på väg in i fällan. Men med de nya kunskaper som kommit fram när etanolfanatikerna synats av andra experter har jag omprövat min inställning.

Etanol skulle rädda världen från klimatpåverkan men blir istället döden för många och enligt en FN-rapportör är biobränslen ett brott mot mänskligheten. Drastiskt sagt; kör du på etanol så dödar du fattiga barn. Vete och majs stiger i pris då dessa varor köps upp av etanoltillverkare med resultatet av att priset på mat ökar vilket skapat kravaller i flera stora länder.

Jag har i tidigare bloggar kommenterat vad reportaget påpekar; att rika länderna som har råd att köpa drivmedel tillverkade av matgrödor kommer att påverka priset på mat. Det stiger vilket medför att två tredjedelar av världens befolkning befaras svälta ännu mera än vad de gör idag.

Jag hoppas därför att alla som är beslutsfattare på lokal, regional, nationell och internationell nivå vågar ta sitt ansvar och inte försätta stora delar av världen i svält för att vi ska få köra bil.

Enligt samma artikel så säger forskare vid Smithsonian Institute att alla biobränslen som görs av majs, sockerrör och soja är dåliga för att de sliter på miljö och människor.

De flesta forskare jag har läst undersökningar av på senare tid och även här i Umeå har ungefär samma slutsatser. Däremot delar inte Gröna bilister den slutsatsen och då faller man på deras ranking, en organisation som tyvärr verkar ha svårt att ta till sig av ny kunskap. Det har även vår egen organisation Bio Fuel Region. Det går inte att bara tänka på bilen som många har gjort under lång tid och det är bokstavligen livsfarligt att falla i en ny fallucka när bensin blir dyrare. Att gå över till drivmedel som dödar människor av svält är inte lösningen på drivmedelsproblematiken.

Idag finns i stort sett endast etanol som är producerad av livsmedel. De som subventionerar etanolbilar och parkeringar för dessa måste nog läsa på vad som de nya kunskaperna har gett för information. Sätt ett dödskallemärke på etanol och det är en produkt som aldrig kommer att bli rättvisemärkt. När det gäller den beslutade miljöbilpoolen i Umeå gäller nu att tekniska nämnden tänker rätt.

* Att lura väljare är bedrägeri
Så har det hänt igen. Några ledamöter hoppar av det parti man blivit invalda på och ska istället bilda nytt. Självklart ska denna möjlighet finnas men till nästa val ska de tvingas avsäga sig sitt nuvarande uppdrag. I Storumans kommun har några vänsterpartister hoppat av från partiet, men de tänker lura väljarna genom att sitta kvar på uppdragen.

Dessa personer tror tydligen att de är invalda på personröster vilket inte är fallet då vi i Sverige har partival med personvalsinslag. De har skrivit under att de ska representera vänstern men hoppar av och bildar eget vilket dom självklart kan göra men inför nästa val.

Det är dags att vi får en ny lagstiftning som tvingar personer som byter parti eller lämnar det parti man blivit invald på att avsäga sig uppdraget. Detta är ett bedrägligt beteende mot väljarna och visst förväntar vi oss att den allians som styr Storuman ställer personerna i fråga så långt ifrån makten som möjligt. Ett annat lagförslag skulle vara att vi i kommunerna kunde hålla nyval när sådant här sker.

4 kommentarer

 1. Kenneth Olofsson

  Äntligen en vettig åsikt av en politiker! Våga ha den inställningen i ett så hett ämne.
  RESPEKT !!!

 2. Peter Åberg

  Håller fullständigt med dig Lennart om Etanolbränsle produserat av spannmål.

  Vad gäller politiker som bildar nya partier är jag däremot tveksam till det du säger i sista meningen. Att hålla nyval varje gång ett nytt parti bildas skulle kunna bli ett farligt verktyg för de som alltid vill obstruera och skapa kaos hellre än att driva en politik.

 3. Håkan,Ronny,Erold

  Att herr Holmlund vill ha en ny lagstiftning är förståligt då det eventuellt skulle gynna hans partibröder i Storuman. Men till dess gäller nuvarande lagstiftning. Det är fullmäktige som valt oss – och det är också fullmäktige som kan avsätta oss.

  Kommunlistan

 4. Göran Bergqvist

  Jag klipper helt sonika in en replik på artikeln som Lennart Holmlund läst i Aftonbladet.

  Replik: ”Kör du på etanol? Då dödar du fattiga barn.”

  Lennart Ljungblom, utgivare av Bioenergy International och initiativtagare till SVEBIO har reagerat på Joachim Kerpners artikel i Aftonbladet.

  Till Aftonbladet:
  Otäck krönika av Joachim Kerpner

  Er krönikör Joachim Kerpner hade en synnerligen underlig halvsida i tidningen s. 27 den 22 januari med rubriken Biobränsle skördar liv i tredje världen. Första två meningarna i artikeln lyder ”Kör du på etanol? Då dödar du fattiga barn.”

  Jag har med stort nöje läst Aftonbladet under flera år, efter att tidigare varit en inbiten Expressen läsare. Men då tidningen lämnade Carl Adam Nycops grundläggande ideér och helt fokuserade på populism och sensation så fick det vara nog. Jag tog då det svåra steget för en liberal och gick över till Aftonbladet. Något som jag inte ångrat förrän kanske nu.

  Nu blir jag orolig för Aftonbladet.

  Vart är ni på väg?

  Energi från växande grödor är en väsentlig, kanske avgörande lösning på världens energi problem. Allt fler enas om den saken, inte minst det till artikeln relevanta FN organet FAO som officiellt tagit avstånd från vad Kerpners huvud källa Jean Ziegler uttalat. De säger

  ”We regret the report of the Special Rapporteur has taken a very complex issue, with many positive dimensions as well as negative ones, and characterised it as a ’crime against humanity’.”

  Det är förvånande att Joachim Kerpner döljer detta.

  Dom flesta medger dock att det inte är en lätt resa att utveckla effektiva energi kedjor från mark och odling över utvinning, transporter, förädling till marknad. Många olika aktörer måste tillsammans arbeta för att i slutändan skapa den kedja av händelser som får lönsamhet i en hållbar produktion av t ex drivmedel för bilar, el för industrin eller värme för hushållen. Detta i hård konkurrens med etablerade fossilbränslen och kärnkraft.

  Allt kan göras bättre. Den som ständigt väntar på att det bästa skall komma och är rädd för att börja med det näst bästa, han kommer ingen vart. Utveckling sker med ständiga små små förbättringar. Det är bara att titta på kurvorna som publiceras från Brasilien, från USA eller t ex från Sverige.

  Verkningsgraden i produktion av etanol ökar hela tiden liksom lönsamheten. Det fantastiska har hänt att Brasilien idag producerar etanol till lägre kostnad än olje branschen klarar att tillverka bensin för. Detta, observara, på mark som ej konkurrerar med matproduktion.

  Kom också ihåg att mycket stora delar av världens produkltiva marker idag inte används över huvudtaget, eller mycket dåligt, på grund av avsaknad av marknad, kapital, kunskap och organisation. Inte minst är situationen så i Afrika.

  Att halva Etiopiens statsfinanser skall gå till att importera olja när man själva kan odla biobränsle och mat inom landet, så det räcker till merparten, är väldigt dumt men förståeligt för en fattig som ej har tillräckliga investeringsmedel. Likadant är det i många andra länder i den fattiga världen.

  Misstaget många gör i debatten är att man bara ser på en nyttighet eller ett problem åt gången, ej den samlade bilden.

  T ex även om man tar tillvara sämre råvaror för etanolproduktion som vete eller majs så är det fel att glömma bort att man också bör ta tillvara stråt som bränsle för värme eller kraft och att restprodukten vid tillverkningen blir ett utmärkt djurfoder eller kan omvandlas till biogas och till bränsle pellets. Tillsammans får man en väldigt bra verkningsgrad. Utvecklingen går med hög fart just mot sådana samlade lösningar.

  Det otäcka är, och där har kritikerna rätt, när rika nationers företag anlägger plantager för odling utan att ge något tillbaka lokalt. Annat än vissa löner till arbetarna och ersättning till markägaren. Självklart måste man dela på kakan. Det rika företagets investering hjälper igång verksamheten och gör något möjligt som annars ej var möjligt, samtidigt ser man till att skapa en lokal marknad och därmed slår man två flugor med en smäll man skapar en win win situation.

  Att raljera som er krönikör Joachim Kerpner gör med att skriva att ”Etanol är en piss i Missisippi i kampen mot den globala uppvärmningen” är lögnaktigt, nedsättande och förnedrande. Han har ännu värre förolämpande meningar i artikeln. Det blir för mycket att ta upp alla.

  Att säga att endast celulosabaserade råvaror skall användas är inte heller rätt. Det är klart att vi skall använda cellulosan till alla möjliga saker och för eller senare så blir det energi av den, men att samtidigt säga nej till samtlig annan bioråvara…!

  Jag rekomenderar Joachim Kerpner att sätta sig ner och räkna lite själv.

  Han är välkommen till oss på redaktionen av tidningen Bioenergy International om han vill, så kan vi hjälpa till med kontakter och fakta. Det är bra att ibland vidga vyerna och sluta klippa och klistra ihop vad andra skriver.

  – ibland finns det dolda agendor – kanske finns en sådan även hos Joachim Kerpner.

  Lennart Ljungblom
  Redaktör och utgivare av Bioenergy International
  Produceras i Stockholm och distribueras i tryckt version i 62 länder.

  För 28 år sedan tog jag initaitivet till världens första nationella Bioenergi förening, Svenska Bioenrgiföreningen Svebio och startade också världens första Bioenergi tidning redan 1981. Sedan dess har jag arbetat inom branschen och kunnat följa den imponerande bioenergi utvecklingen som bara fortsätter och fortsätter.

  Idag är bioenergin en av de dominerande energikällorna i Sverige och så också i flera andra länder. Segertåget fortsätter nu världen runt, till stor nytta för framför allt de lokala och regionala ekonomierna. För till skillnad från merparten andra alternativ så ger bioenergin i de flesta fall värdefulla tillskott lokalt, såväl i reda pengar som i arbete som energi.

  Jag kan nås på tel 08 – 518 00 171 eller 070-739 0105 eller via [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.