Företagsbesök däribland på klamydia.se

Igår var vi ute med näringslivsutskottet på de månatliga företagsbesöken i kommunen. Vi började på Uminova innovation där de framtida högteknologiska företagen kan ta sin början. Uminova innovation är en inkubator. Men jag är övertygad att om det fanns mera pengar så skulle resultaten bli ännu bättre och att nya pengar skulle vara väl använda pengar. Här borde staten satsa mera resurser för att lyfta nyföretagandet samt att man skulle få ut mera av alla idéer som finns på t.ex. Umeå universitet. Ett universitet som står sig bra i konkurrensen.

* Klamydia.se
Det är varumärket på ett företag som heter Karlsson & Novak Medical AB som specialiserat sig på klamydiatester där man vid misstanke inte behöver gå till läkare första gången. Det har säkert sparat 2 till 3 miljoner kronor för landstinget i Västerbotten, pengar som förhoppningsvis omprioriterats till annat. Några landsting till köper tjänsten men det är obegripligt att inte alla gör det. De andra landstingen tror kanske att de är bättre på att göra detta själva vilket de inte är. jag tror Sverige skulle spara mycket pengar på detta. Metoden har också medfört att testerna blivit mera jämställda då även grabbarna testar sig, vilket är viktigt om smittspridningen ska kunna stoppas då det har kommit rapporter om att klamydia har ökat.

* Bättre patientinformation
Detta skulle sannolikt också spara stora pengar samtidigt som det gör patienterna mer införstådda om vad som väntar vid en operation. Det företag som visade denna nya sorts teknik hette Megra Studio och drivs av en kirurg i Umeå, än så länge i inkubatorn. Jag hoppas verkligen att landstinget blir först i Sverige med att använda sig av detta vilket med största sannolikhet torde ge minskade kostnader. Offentliga organ måste vara ett område där nya idéer kan prövas samtidigt som det kan ge framtida tjänsteföretag en marknad.

* Koldioxidproblemet
Utskottet fick också information från ett företag som ser ut att kunna lösa koldioxidproblemet då detta görs till biogas och därmed drivmedel. Företaget heter Ermigen och idén riktar sig främst till avloppsrening och värmeverk. Vi får hoppas att idén är genomförbar då det skulle bidra till att klara EU:s krav på minskade utsläpp från reningsverken.

* Nära ögat
Utskottet besökte också Bio resonator som utvecklar instrument för mätning av tryck i ögat, vilket skulle kunna utvecklas till att mäta tryck i andra organ. Metoden ger bättre underlag för effektiva och bra operationer. Dagen avslutades hos Likvor som mäter tryck i hjärnan. Däremot känns det knepigt att det inte (i alla fall i dagsläget) finns företag som kan tillverka de framtagna produkterna i vårt län sedan GE Helthcare enbart tillverkar åt sig själv. Däremot visar alla dessa exempel på att det kommer nya idéer och nya företag från universitetet samt den forskning som pågår där.

*Björklöven slog ut tidigt
I år slog Björklöven verkligen ut tidigt. Man kan inte säga annat efter deras match mot Leksand igår kväll. Det var en jättebra match med bra spel och dessutom var den schysst samt att Löven vann. En bidragande orsak var självklart Tobias Lundströms storspel men hela laget ska berömmas för det består av mer än bara en målvakt. Enda smolken i bägaren var att man inte gjorde mål när man spelade 5 mot 3. Det visar sig också att det är rätt att satsa på unga spelare och här har hela hockey-Sverige ett ansvar med Löven som förebild. Träffade på Curre Lundmark under periodpauserna och han var mycket imponerad av Löven som lag. Så grattis Löven till gårdagens match men glöm inte att ni måste göra om samma sak i flera matcher om ni ska gå direkt till kvalserien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.