Maud ring mig, samt döden & pensionsstölden

Maud Olofsson kritiserade mig tidigare för att jag skrev artiklar och bloggar när jag ville ha fram bra saker. Jag konstaterar att Maud borde ha ringt mig före sina uttalanden igår om byggbranschens, enligt hennes tycke ansvarslösa, agerande för arbetskraftbristen i branschen. Det finns ca 5 % som går arbetslösa men regeringen har förändrat arbetsmarknadspolitiken så dessa gubbar har inte längre någon möjlighet till bredare kompetens då de flesta är kranförare samt mark- och anläggningsbyggare. Det finns inga pengar sen högeralliansen fick makten.

Umeå har ökat utbildningen lite grann men med vånda. Orsaken är att branschen inte har någon möjlighet att ta emot fler lärlingar som efter sina tre år i gymnasiet går och får sin färdigutbildningstid i företagen som omfattar drygt två år. Jag kan tala om för dig Maud att det tar ca fem år att bli byggjobbare med de yrkeskrav branschen ställer på en yrkesarbetare.

Svenska byggjobbare är välutbildade och har mer kompetens. Frågar du mig hur många gubbar det behövts för Botniabanebron över Umeälven så hade det varit minst hälften mot för vad det är idag med utländsk arbetskraft. Vi ska inte lura in en enda ungdom i yrkesutbildning om vi inte kan ge dem den utbildning som branschen kräver. De ungdomar som inte klarar av dessa krav och som inte får rätt utbildning hamnar bara i arbetslöshet och dit ska vi väl inte hamna.

* Döden, döden
Det sägs att så sa Astrid Lindgren när hon ringde sin syster. Samhället fattar en massa beslut som ska minska för tidig och onödig död samt sätter till resurser för att bota sjuka. Vi inför hastighetsbegränsningar, bilbälteslag, cykelhjälmar och massor med trafiklagar.

På område efter område tas olika beslut. Om jag är rätt informerad så är antalet döda i trafiken bara en droppe i havet mot hur många dödsfall som rökningen ger. Rökning är enligt expertisen det som orsakar flest dödsfall. Varför angriper man då inte detta och helt enkelt förbjuder rökningen i vårt land och kanske i hela EU?

Nu är inte jag någon som tror att man löser allt med lagar och jag är själv en gammal rökare som efter konstaterad asbestslunga kallar mig feströkare. Men om vi ska bli trovärdiga i våra försök tror jag att det är viktigt att börja där man får störst effekt och då skulle ett rökförbud troligen ge bäst hälsoeffekt om vi ska tro på den medicinska expertisen.

Menar vi allvar med att vi ska försöka minska antalet dödsfall som sker i onödan då orsakar sannolikt rökning, för lite motion, felaktiga kostvanor fler dödsfall än trafiken. Ett första steg är att alla dessa kampanjer som ska få tillstånd förändrade attityder ska inriktas på detta samt att vi är beredda på att förändra olika lagar. Rökförbudet på restauranger har gjort att den näringen fått en blomstrande tillvaro.

* Pensionsstölden
Fondbolagen plundrar oss på pensionspengarna enligt ett program på TV igår och troligen går pengarna till aktieägarna i fondbolagen. Bankerna tar ut 1,5 % under år ett och på 10 år har man tagit ut 14 % av pengarna och efter 33 år så ca 40 % försvunnit till ägarna av fondbolagen. Odell ger skenet av att vara missnöjd och kritiserar att det varit bristande information. Det är väl bättre att han för en gångs skull gör något så om bara någon kunde tala om för honom hur man gör när något ska göras så vore det bra.

* Regeringspolitiken ett fiasko
Högeralliansen har basunerat ut sina åtgärder som befrielsen på allt och när åtgärderna synats så har det visat sig vara ett fiasko. Nu har vi fått rapporter att jobbsatsningen för invandrare vilket ytterligare är ett sådant. I Sverige har det sedan den 1 juli förmedlats 435 jobb för invandrare. Det har m.a.o. varit mycket väsen för lite ull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.