Klimatförändringar, kommunsammanslagningar & länsstyrelsen

Sommaren om man nu kan kalla det sommar när det är runt 10 grader, regnigt och en ständig blåst – ja, då känns klimatförändringarna som vi har fått höra om i flera år långt borta. Klimatförändringarna som skulle ge oss ett liknande klimat som i södra Sverige. Man vet inte riktigt vad man ska tro förutom att det inte går att gå ut i shorts och t-shirt.

* Kommunsammanslagningar
Man känner inte riktigt igen moderaterna då man får höra att dom är för kommunsammanslagningar. Det är verkligen de nya moderaterna. Förslaget kom från Redstig, gruppledare för (m) i Vindeln, som backades upp på direkten av Ågren (m) i Umeå.

Visserligen tror även jag att många av de små kommunerna kommer att ha små möjligheter att klara sig i framtiden, inte minst sett till kompetenskraven. Än så länge har man klarat sig på både till inkomstutjämningen och kostnadsutjämningen där de små kommunerna får kompensation för deras höga kostnader.

Umeå är den kommun i Sverige som betalar mest till kostnadsutjämningen men får, precis som alla andra kommuner i länet, på inkomstsidan. Det är många kommuner som skulle gå i konkurs om inte utjämningarna fanns. Vill Vindeln gå upp i Umeå så nog klarar vi av detta och visst finns det möjligheter till rationaliseringar. Har däremot inte hört sammanslagningsdiskussioner från Bjurholm om det nu är någon som vill slå sig ihop med det ’konkursboet’.

* Länsstyrelsen vinglar
Såg i media att länsstyrelsen motarbetar att en svävare ska kunna trafikera Holmön. Samma länsstyrelse som själv ställt upp på utredningen som förslog en färja. Man var även beredd att finansiera den del som inte vägverket finansierar. Utredningen visade på att en svävare var enda möjligheten och att vägverket skulle vara ansvarig för detta i framtiden med landsting, kommun och länsstyrelsen som regionala finansiärer.

Kommunen och landstinget kommer inte att gå in med pengar i en färja. Det är helt klart och jag tvivlar att andra delar av länsstyrelsen gör det heller. Vägverket har inga pengar överhuvudtaget till att klara av några nya åtaganden. Enda möjligheten regeringen nu har är att köra över länsstyrelsen.

Kommer man inte fram nu med utredningens förslag så är nog Holmöbornas möjlighet att ta sig till eller från fastlandet liten. Länsstyrelsens agerande är ett märkligt agerande de då går emot vad man skrivit under. Här har Chris något att ta tag i som myndighetschef.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.