Ökande elpriser och andra prisökningar

Elpriset har stigit mycket snabbt och mycket omfattande. Enligt experterna är orsakerna till detta lite olika. Det en är att en kabel har gått av till Norge så vi inte kommer åt den billiga vattenkraften. Vattenkraft är förhållandevis billig men istället får man producera el med dyr och smutsig kol och olja.

Kina som haft billig kol importerar nu kol istället och priset stiger självklart. Råoljan slår också nya prisrekord och ligger på 140 dollar fatet. Oljan som snart är snart slut så detta är bara början. I Sverige sätter vi upp några vindsnurror och diskuterar passiva hus, en droppe i havet men något på sikt.

Det stora problemet är att vi fasat ut kärnkraften utan att ha någon ersättningsenergi som linje två sa. En eftergift åt miljöpartiet och vänsterpartiet och jag tror även centern var med i den uppgörelsen men de verkar nu ha bytt fot.

Vad som är fullständigt klart är att vi inte kan avveckla kärnkraften. Vi måste satsa på effektivisering och effekthöjande åtgärder i befintliga om vi inte ska bygga ut kärnkraften. Världen måste få fusionskraften från forskning till drift om vi ska klara av både miljön och energin.

* Mera prisökningar
Priset på fosfor har också ökat, en femdubbling på 18 månader, vilket har gjort att konstgödsel har stigit mycket kraftigt. Prisstegringarna sägs bero på efterfrågan för energiodlingar. Man kan ju ifrågasätta om det är ett miljövänligt sätt att gödsla sockerrör och andra grödor med fosfor för att framställa etanol. Jag tror inte det är miljömässigt rätt. Detta har även gjort att matpriserna skjutit i höjden och att svält hotar.

Det är konstigt att vi inte tar till vara på det gödsel som vi själva producerar utan att det deponeras på soptippar. Fosfor är en miljöbov som bidrar till övergödningen och det går inte att övergöda för att tillverka varken drivmedel eller mat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.