Kristdemokratrna ljög, hur skapas ett löneutrymme.

KD ljög
Inför senaste valet läste vi annonser i tidningarna som löd enligt följande.
Den höga bensinskatten är ett vansinne. Halvera momsen på drivmedel. I Västerbotten var inte minst Gunilla Tjernberg och även Anders Sellström ute och torgförde den åsikten. Nu två år senare har vi sett att partiet på sitt riksting eller vad det heter nu föreslår att skatterna höjs för att klara miljön.

Jag ska inte kritisera förslaget men visst är man förvånad över att det fanns så dåliga kunskaper i partiet att man inte visste att prismekanismen är ett sätt för att minska biltrafiken och utsläppen.

Jag tycker att ett parti som framställt sig som etikens försvarare ska skämmas för att man går ut och lurar väljarna som man gjorde. Partiet har drivit förslaget om mål som att politiken ska grundas på kristen ettik och västerländsk humanism.

Löneutrymme.
I de flesta fall skapas ett löneutrymme genom ökad produktivitet. Den kan komma av många olika orsaker som teknikutveckling, bättre produktivitet, rationellare hantering över hela linjen med mera med mera.
Det måste även ske inom den offentliga sektorn där det gäller att också kunna finna andra metoder, arbetssätt osv. annars är skatteutrymmet det enda alternativet och vi kan ju inte komma att tvingas till att höja skatterna för att skapa löneutrymme.

Samma sak är det när det gäller individuella löner. Arbetstagarna måste få ordentliga löne och utvecklingssamtal så man får vet vad som krävs av en om man ska få en bättre löneutveckling. När det gäller lärarna så vet vi ju att en timme mer i undervisningstid frigör ett ganska stort löneutrymme.

Samma sak inom barnomsorgen då rätt sammansättning mellan barnskötare och förskolelärare frigör ett löneutrymme. Skulle alla på en avdelning vara förskolelärare så innebär det i praktiken att det blir lägre löner än där det finns en annan sammansättning av personalen. Det gäller att ha rätt folk på rätt plats och då blir löneutvecklingen bättre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.