Regeringens politik hotar tillväxten i Umeå.

Det blir svårare och svårare för unga att få lån till att skaffa sig bostad vilket är helt förödande för tillväxten inte minst i Umeå. Bankerna kräver en egen insats som varierar mellan 10 och 25 % av priset på bostaden, vilket kan ha varit svårt att spara ihop till om du är ganska färsk på arbetsmarknaden och kommer direkt från utbildning.

Orsakerna är självklart flera men det flesta orsakerna går att finna i den politik som regeringen för. Tillväxten har bromsats upp kraftigt och tron på framtiden minskar men det finns flera ytterligare saker som självklart har stor betydelse och det är att trygghetssystem har naggats i kanten en hel del och främst arbetslöshetsförsäkringen men även sjukförsäkringen, vilka är försäkringar som löntagarna avstått för i löneutrymmet men som regeringen stulit för att sänka skatterna för dem som har det bäst.

Det är klart att bankerna tittar på hur man ska klara lånet om man blir arbetslös och exemplen är inte bara nivåerna i försäkringen utan även regler som om man blir arbetslös måste man från dag ett söka jobb i hela landet. Skulle du låna ut pengar under sådana förhållanden?

Unga som studerat kan tvingas ta jobb inom ett låglöneyrke och då får du lägre A-kassa om du blir arbetslös eller kanske ingen alls.
Om du hoppas på ett vikarierat är det inte säkert du kan ta det då det kan leda till lägre A-kassa. Lånar du ut pengar till de personerna.

Den nya regeln om ramtiden som är beräkningen av vad du tjänat de senaste tolv månaderna är andra hämmande regler och samma sak med deltidsregeln för deltidsstämpling som ger det mer lönsamt att stämpla heltid än jobba lite deltid.

De regler som finns i den nya sjukförsäkringen som ger mycket mindre inkomst vid sjukdom är en annan regel som kan göra att om man blir sjuk blir det svårare att klara lånen

Jag orkar inte tala om fler regler nu som gör det svårare för våra ungdomar att få låna till en bostad som självklart bankerna tar hänsyn till i sin bedömning men som man kanske inte alltid tänker på. De ska ju titta hur din betalningsförmåga kan se ut på längre sikt.

Däremot har priset för en bostad inte minst på gamla hus stigit mer än vad som är skäligt och marknaden har väl även gjort extremt höga vinster för det som är nyproduktion och här får väl Riksbyggen och HSB ta sig i kragen och jobba aktivare för bostadsrättsinnehavarna

Semestervädret har inte varit direkt lysande och det har varit svårt att vara ute och göra allt som man skulle vilja göra. Man funderar över om det är det som är klimatförändringarna som ger mer regn men även kallare klimat och dessutom blåser det ju jämt nu för tiden. I vilket fall som helst ger det i alla fall lite tid till att slappa och lyssna på lite äkta rocken roll från 50 och 60 tal. Där finns dom riktiga godbitarna med kungen Elvis i främsta rummet med många hack i häl

En kommentar

  1. Anders Sundberg

    den är nu helt borta då han skriver att det blir svårare för unga
    sanningen är att många unga som nu äntligen fått ett jobb men som har varit i program under sossarna har det rejält bättre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.