Marknaden fungerar inte och nyhetsrapportering

Världen befinner sig i en mycket besvärlig ekonomisk kris främst beroende på bankerna i USA. Finansmarknaden klarar inte av sin uppgift utan nu får de Amerikanska skattebetalarna stå kalaset på samma sätt som man fick göra i Sverige när inte bankerna skötte sig.

Nu ska staten i USA gå in med ofantliga 300 miljarder dollar eller 1,8 biljoner kronor för att rädda bankjättarna Fannie Mae och Freddie Mac. Förhoppningen är att 400 000 husägare ska kunna bo kvar och inte "konka".

Det har varit en byggbom med ett större utbud än efterfrågan räntorna stiger och folk kan inte betala lånen. Det är mycket märkligt att aktieägarna ändå går skadeslösa och jag är övertygad om att det funnits stora bonusar i bankerna och aktieägarna har plockat ut stora vinster.

Vi ser att den hyllade marknaden i USA inte fungerar inom finanssektorn och man funderar över vilken kunskap de anställda i dessa banker har då de lånar ut pengar på detta ansvarslösa sätt. Jag är inte för att förstatliga bankerna men hårde regler runt dem så de inte sätter ett hela landet i gungning vilket skedde i Sverige och staten fick rädda ett par banker och nu gungar hela världen och staten får gå in och rädda systemet.

Nyhetsrapportering
Den präglas i mycket stor grad av egna slutsatser, värderingar, och vinklingar vilket inte alltid speglat det som hänt. Jag skulle tycka att det vore välgörande om det fick bli lite mera rapportering om vad som hänt utan en massa spekulationer och värderingar.

Som tur är finns det inom offentlig sektor dokumenterat i protokoll och handlingar vad som hänt och vilka underlag man haft för sitt ställningstagande så jag hoppas att folk använder den nya tekniken och lär sig hitta till källorna så man får veta hela sanningen

En kommentar

  1. Kjell Olsson

    Bankkrisen 1990 kan sägas ha grundlagts redan den 21 november 1985 med det beslut som togs av riksbankschef Bengt Dennis, med stöd från finansminister Kjell-Olof Feldt, att släppa på de kreditmarknadsregleringar som tidigare begränsat utlåningen. I princip innebar detta att banker och finansinstitut över en natt fick låna ut hur mycket pengar man ville, eftersom Riksbanken hade gjort sig av med medlet att styra kreditgivningen. Före den så kallade Novemberrevolutionen hade regeln att utlåningen högst kunde öka med summan av den förväntade inflationen plus den förväntade tillväxten gällt.

    så det var sossarna som la grunden till systemet vi nu har där inte myndigheterna utan marknaden styr utlåningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.