Fullmäktige, idrott och skogspolitiken

Nu lackar det mot jul och idag har vi årets sista sammanträde som är kommunfullmäktige. Det är många ärenden däribland översiktsplanen på Ön, en plan som bygger på visionen om ett långsiktigt och hållbart samhälle. Det som är mest förvånade är att partier som miljöpartiet inte ställer upp på planen. All expertis, inklusive en stor majoritet, vet att det är genom att bygga centralt. Dvs. att bygga städer som gör det möjligt att bygga långsiktigt hållbart med närhet till centrum och med gång och cykelvägar som är en del i detta.

* Lekatt mitt i stan
Ja, faktiskt så finns dom mitt i stan. Lekatt eller Hermelin som de egentligen heter såg jag från min balkong som promenerade efter husfasaden mitt emot där jag bor. Lekatten är ett mårddjur som inte är alltför sällsynt men jag trodde inte de skulle promenera efter Storgatan mitt i Umeå.

* Rätt skogspolitik
Skogen är en viktig resurs för att råda bot mot klimatförändringarna, även om de milda vintrarna ställer till problem vid avverkningarna. Skog som skyddas och bevaras är däremot inte bra som medel för klimatförändringarna. När skog växer har det positiva effekter men när skogen inte tas tillvara och så småningom börjar ruttna frigörs koldioxid i stora mängder.

Då måste man fråga sig om det är rätt att sätta av stora arealer till bevaring och som ruttnar upp, detta istället för att kunna avverka skogen och även bevara den biologiska mångfalden genom att använda andra metoder än kalhuggning. Det är avverkningsmetoderna som bör diskuteras och inte enbart bevarande.

* Idrotten i kris?
Just nu finns det en stor oro i hela världen beroende på finanskrisen och många företag har fått stora problem på mycket kort tid. Hur effekterna kommer att slå mot idrotten när företagen kommer att dra i handbromsen även på sponsorsidan är svårt att exakt veta i dagsläget.

Om man tittar på löneligorna så finns det idrottsmän och kvinnor som ligger i inkomstlägen inte långt ifrån topparna inom bank- och finansvärlden. Även om det låter hårt tror jag inte att idrotten kommer att ha råd med de löner som finns och de stora organisationerna som byggts upp inom idrotten.

När det gäller finansvärlden är jag fortfarande förvånad över att regeringen inte tillåter kommunerna att låna direkt från riksgälden då bankerna saknar pengar att låna ut till företagen. Bankvärlden har ömsat skinn snabbt, att ifrån att kasta pengar efter privatpersoner och företag till att göra det nästan hopplöst att få låna trots att det rullar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.