Påven en djä-a tomte. Högern klappar till

God Jul. Jag ska börja med att önska alla mina bloggläsare en riktigt God Jul. Visserligen är det olika för förutsättningarna för många runt om i världen men julen ska man försöka göra till en riktig högtid. Jag hade tänkt undvika att göra så många andra kommentarer men efter gårdagen kan jag inte lämna påven Benedictus XVI i fred.

Jag måste göra ett litet tillägg till det jag skrev tidigare idag och det är att det är ingen riktig julafton om man inte får äta "blöta" med skinka och smör till. För er som inte kan västerbottniska är "blöta" samma sak som dopp i gryta men det ska vara vitt bröd eller "kaku" som det också kallas av många och inte vörtlimpa

* Vilken dj-la tomte
Hans uttalande igår visar på vilken fruktansvärd människosyn den katolska kyrkan och dess överhuvud har. Han sa att det är lika viktigt att rädda världen från homo- och transsexuella som att rädda regnskogen. Kyrkan ska skydda människan från att frigöra sig själv. Han sa vidare att skillnaden mellan män och kvinnor är av yttersta vikt och allt annat än heterosexuell relation är att förstöra Guds verk.

Uttalande ger en del följdfrågor. En av dem är om den katolska kyrkan nu anser sig ha gjort sig fri från alla de grova sexuella övergrepp som kyrkans präster gjort på små pojkar runt om i världen. En annan är om en kyrka som så grovt diskriminerar människor med annan sexuell läggning egentligen vara tillåtet i ett land som har lagar mot diskriminering för sexuell läggning. För mig och förhoppningsvis de flesta andra människor är alla människors lika värde en okränkbarhet.

* Borgs klappar
Minst var fjärde kommun kommer att skära i skolan under 2009. Det beror på att kommunerna får sämre ekonomi i och med finanskrisen och att skatterna sänkts för de som har det bäst. Det var ingen bra julklapp för Sveriges alla barn. De sjuka och arbetslösa klappas också till efter nyår med den förda politiken där skatter sänkt för de som har det bäst. God Jul till er alla och med förhoppningen om ett uppvaknande från Borg under helgerna.

Klappar till kollegorna inom Umeåpolitiken är att det var tur att vi inte sänkte skatten, de pengar som ni trodde fanns till detta har försvunnit i en rasande takt. Både att vi får mindre i skatt och risken är stor att vi får bära bördor som regeringen orsakat. Vi ska också se vilka investeringsobjekt vi kan dra igång främst på reparationssidan för att mildra effekterna av högerpolitiken

18 kommentarer

 1. Jonas

  Lennart, du kan ju göra vad du kan för att förbättra för Umeås skolbarn. Det är ju trots allt stadens framtid det handlar om, men eftersom du inte varit villig att satsa på skolan kan det ju tolkas som att du skiter i stadens framtid. Vi måste investera för att kunna skärda vinster i framtiden, så är det. Tråkigt att politiker inte kan inse det

 2. larson

  Lite konsekvens skulle kanske inte skada,det finns som bekant andra världsreligoner med exakt samma syn på homosexualitet som vissa konservativa falanger inom katolicismen.Men att ryta mot skäggbeprydda tomtar inom islam är som bekant inte lika politiskt korrekt,dessutom lite farligt…
  God Jul

 3. Anna Karin

  Vilken osmaklig rubrik på din bloggtext. Är det inte ömsesidig respekt som eftersträvas i din text om människors lika värde?

 4. pwm

  Jo du Lennart. Det finns nog en eller annan som ser dig som en dj-la tomte också.

  Uttalandena kan vara rätt stora men minnet kort.

  Det var inte så länge sedan en tomte spekulerade i att en finanskris kunde vara bra för Umeå. Kommer du ihåg den tomten, Lennart? Det var väl innan du besökte Volvo Umeverken va?

  I dag verkar det vara borgarna som är skyldiga till skolans situation. För någon vecka sedan var det någon tomte som konstaterade att vård och skola skulle vara det primära sparmålet om Umeå skulle vilja ha bättre snöröjning.

 5. Marcus Hellquist

  Tänk så enkelt det kan vara om man som Lennart Holmlund är kommunalråd i Umeå. Allt som inte lyckas särskilt bra i Umeås kommunalpolitik kan man skylla på Andrs Borg och regeringen. Att den tidigare sosseregeringen/ regeringarna inte heller lyckats hjälpa till att lyfta Umeås ekonomi eller bidragit till att förbättra välfärden (t.ex skola och äldreomsorg) efter så manga år vid makten, det tycks inte förekomma i Lennarts sinnevärld. Inte heller att han och hans parti har, vad gäller i lokalpolitiken här i Umeå, lyckats över hövan om man jämför med t.ex borgerligt styrda kommuner.

  Efter alla dina tvärsäkra påståenden om att alla problem i den kommunala vardagen är
  alliansregeringens fel så tror jag snart att jobbet som ”Tomtenisse i Tomtarnas vaktparad” kan vara lämpligt för Dig att karriärvaxla till.

  God Jul
  önskar
  Tomtefar

 6. Jojje

  hmm…Det är väll rätt att kritisera påven för detta men det återstår ju att se om Lennart även vågar gå ut och kritisera Islam för deras syn på homosexuella. men det är kanske skillnad på folk och folk enligt våran allvetande holmlund?

 7. Jens Resare

  Att Holmlund tycker att påven är en j-la tomte utesluter inte att han tycker att andra tomtar också är tomtar.

  Det är inte inkonsekvent att peka ut vissa dumheter så länge man inte säger att andra dumheter är vettigheter.

 8. Lars Lind

  Bra att någon vågar stå upp för människors lika värde och ta ställning mot hatet! Alltför många gömmer sig bakom yttrandefrihet som religionsfrihet för att sprida vidskepelse, hat och ren ondska, precis som påven och horder av religiösa mörkermän från diverse samfund och religionsinriktnignar gör.

  Visst kan de få ge uttryck för vad de tycker och tror på, men det är inte bra om ämnet blir så tabubelagt att de får stå oemotsagda. Tyvärr har det blivit känsligt att ifrågasätta regigiösa uppfattningar, även när de strider mot sunt förnuft och grundläggande mänskliga rättigheter. Antar att de flesta sunt tänkade människor inser vilka stollar påven och hans gelikar är – helt utan kontakt med verkligheten eller samtiden. Men det är ändå viktigt att man vågar ta ställning och ge uttryck för det. Sarskilt viktigt om man är politiker.

  Har inte haft alltför positiv syn på herr Holmlund tidigare, men nu stiger han i graderna, åtminstone i just den här frågan.

 9. Per

  Snacka om att vara politisk korrekt.
  Skriv om islamisternas människoförakt, deras kvinnosyn och deras syn på kunskap. En kvinna är en ägodel som kan säljas. Det är 2008 om nu någom glömde det.
  Påvens nu uppskruvade tal som många inte ens hört eller läst får nu sådana proportioner så man baxnar.
  Det som skrivs i tidningarna tror jag inte ett smack på.
  Att vara homo eller nekrofil eller vad som helst är folks ensak, men för mig är normaltillståndet heterosexuell.
  Vad är höginkomsttagare i Holmlunds ögon, sossarna kör detta mantra år ut och år in. Skatten ska höjas för höginkomsttagre men det är den vanlige buggjobbaren som för höjningen i knä. Så är arbetarpartiets jobbpolitik. Ni är helt enkelt avundsjuka på alliansen.

 10. Sam

  Holmlund lär dig att vara kritisk till sånt du läser. Påven har ju tydligen inte alls sagt det där. Du om någon borde väl veta hur det är att vara felciterad.

  Personligen tror jag att påven har finare människosyn än du. Jag har då inte alls fått något som helst sympatiskt intryck av dig. Jag har då hört en massa saker du sagt som misskrediterar ett okränkbart människovärde.

  Det är lätt att kritisera sånt man inte förstår bara för att man inte förstår det.

 11. Anders Sellström

  Tråkigt att du alltid ska ha så bråttom med dina slutsatser. Har som flera andra fått klarlagt att Påven är felciterad. Du är ju snabb på att påpeka att man inte ska tro på allt som står i media och nu åkte du själv dit.

  Du tog också chansen att spy galla över hela katolska kyrkan för de övergrepp en del präster begått. Som jag förstått var det något Påven tog upp i sitt tal idag och tydligt deklarerade vad som gäller i den frågan.

  Är det din syn på de som tror på något som irriterar dig och ger upphov till denna typ av verbaliserad gallspridning, eller vad är det frågan om?

 12. André

  Ett föredöme, en ”raw-model”, tycker du gör det bra när du gång på gång visar hur högt du värdesätter människans okränkbara värde.
  Pratat med flera som personröstat på dig som säger att de uppenbarligen måste ”missnöjesrösta” då de inte längre anser att du står för schyssta värderingar.

  Men vad vet jag, jag är ju bara en enkel borgare, troende dessutom.

  Till VK, om ni inte sympatiserade så hårt med socialdemokraterna skulle ni lätt kunna bedriva lite fin journalistik och visa Umeåborna vilket styre vi egentligen har i denna stad…
  Men, det kanske vore förödande för ryggdunkandet i maktens korridorer, vad vet jag.

 13. Tomas Fischer

  Det är väl ingen hemlighet att Påven och Katolska kyrkan hatar homosexuella. Katolska kyrkan och övrig kristenhet är förövrigt till stor del ansvariga för aidskatastrofen i Afrika tillsammans med inkompetenta afrikanska regeringar p.g.a. sin vägran att uppmuntra preventivmedelsanvändning. Kritik är sannerligen befogad.
  Kommunalrådet bör dock begrunda sin egen rörelses samarbete med intoleranta ideologier och Mona Sahlins visioner inför Det Nya Sverige och omdaningen av den svenska demokratin. Framtidstro är enligt socialdemokratin ett fördjupat samarbete med två av intoleransens tre ideologier nämligen kommunismen och islamismen. Vi andra kallar detta människoförakt.

 14. Bengt Winroth

  Herr kommunalrådet Holmlund! Du framhåller att Din bästa egenskap är Ditt goda minne. Min förståelse är att Du läst påvens tal, eftersom Du så detaljerat och med sådan emfas citerar en del ord ur talet – ”homosexuell”, ”transsexuell” och ”annan sexuell läggning”. Jag vill bara ödmjukt informera att Ditt goda minne har svikit Dig. Kanhända för första (?) gången – inget av de ord som jag citerat ur Din artikel fanns nämligen med i påvens tal!!
  Om Ditt minne är Din bästa egenskap – och som nu tydligen totalt kapsejsat – vore det intressant att höra vad Din näst bästa egenskap är! Kan det vara intolerans? Eller kanske människoförakt? Du verkar vara rätt duktig i de grenarana!

 15. Danne

  Det är så sorgligt att Umeås viktigaste politiker uttrycker sig så ovärdigt under självaste julhelgen. Hur välkomna tror han att katoliker känner sig i Umeå efter detta?

  Jag blir också förfärad när jag tänker på hur okunnig denna man måste vara för att kunna skriva något sådant. Har han överhuvudtaget läst Påvens tal?

  Jag är övertygad om att Lennart Holmlund ställer upp på det mesta, om inte allt, som sägs i talet.

  Det är sorgligt och hemskt att en man som uttrycker sig på detta sätt ställer och styr i en medelstor svensk stad. Låt oss hoppas att Holmlund börjar det nya året med den ödjukhet påven ger prov på i sitt tal.

 16. hans

  Först vill jag säga att som kristen så anser jag att alla har samma värde inför Gud. Detta rättfärdigar inte att äktenskap kan ske mellan man och man och kvinna och kvinna. Bibeln säger ju att man och kvinna är skapta för varandra. Ingen tvekan där om vad Gud har avsett. Att ge efter för ett ”mode” är att vända sig från kristendom och Gud och det är just vad som har skett när det gäller äktenskap mellan personer av samma kön. Däremot- om två av samma kön vill leva tillsammans så är det helt och hållet deras sak. Vi ansvarar alla för våra gärningar inför Gud. (slut på tecken att skriva mer)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.