Reflektioner om haverikomission för politiken, höjd pensionålder, kommunal ekonomi, förtroendet för regeringen och börsras

Så var det bara två dagar kvar på det gamla 2008 och det slutade inte så bra både med den brand vi hade på Ålidhem i Umeå och den finans och sysselsättningskris som vi hamnat i.
Nu varnas det för blåst och hårda vindar i slutet på det här året och i början på nästa av väderlekstjänsten och det får man självklart passa sig för och det går bäst genom att man stannar inne.
Däremot är det svårare för många att skydda sig mot den stormvarning som finns när det gäller närings och sysselsättningspolitiken och välfärdspolitiken då det inte finns en regering som tar varningarna på allvar.

*Sven-Olov Edvinsson tycker i sin blogg att jag osynliggör honom genom att säga som det är att branden på Ålidhem den analyseras ur alla möjliga och vinklar av polisen och brandförsvaret och att det inte behövs någon kommunal haverikommission men att det skulle det behövas av hur regeringens politik slår.
Visst är det tagiskt för det knappa hundratalet att hemmet förstörts av brand men alla fakta kommer ju fram, medan det kan röra sig om hundratusentals människor som drabbas av regeringens politik, men där görs inget och man har inte ens modet att kritisera.

*Kristdemokraterna föreslår att man ska höja pensionsåldrarna till över 72 år och att man ska kunna ta ut den redan vid 61 år. Visst behöver vi arbeta mer med den försörjningskvot som uppstår framöver. Sellström i Umeå han hakar på omedelbart. Nr det gäller pensionssystemet så vill jag att man även i fortsättningen ska ha breda uppgörelser som håller över tiden. Jag vill veta hur man ska få pengar till de som inte orkar jobba tills man är mer än 61 år.

Det första man måste göra om fler ska jobba är att stärka LAS, lagen om anställningsskydd. Det vi sett den senaste tiden är att de borgliga partierna hela tiden vill försvaga LAS och göra det lättare för arbetsgivarna att säga upp de äldre för det är det de vill och det har vi sett många exempel på nu.

*Många kommuner kommer att få det svårt att klara ekonomin framöver då skatteinkomsterna minskar och åtagandena ökar. Får vi inte mer pengar till kommunerna så kommer det uppsägningar i kommuner och landsting, det är man ense om i Sveriges kommuner och landsting, kommuner och landstings fackförening. Socialdemokraterna med Mona i spetsen har krävt ett paket på 10 miljarder och det är väl frågan om det räcker men från regeringen fattar man bara beslut som ökar kommunernas utgifter som sjukförsäkringen och A-kassan

*Nya undersökningar har pekat ut att av de 1000 lokala ledarna för allinspartierna är inte försvarsministern populär och över 20% tycker att han är en sådan belastning att han borde avgå. Förtroendet för Lejonborg är inte mycket högre, och 18% tycker att han ska gå och det är 13% som tycker Billström bör gå samma väg. Man ser att förtroendet för regeringsledamöterna inte är så stort när man svara anonymt medan man offentligt berömmer allt som regeringen gör. Det här är en sak för Reinfeldt, egentligen skulle hela regeringen gå men det får ordnas i nästa val

*Börserna har rast i Sverige med runt 40% detta år. Orsaken kan vara att de var för högt värderade förut och att de nu kommit till sitt rätta värde. Det hade ju varit en onormalt hög uppgång tidigare. Det är synd om de som lånat till aktier och värdet sjunkit och detta kan ju drabba pensionerna om alla stiftelser köpt när det varit för dyrt. Det kanske ännu en gång visat sig att det är lika bra att ha pengar på banken och inte spekulera med pengar man vill spara till något

En kommentar

  1. Krister Larsson

    Apropå förtroende för politiker. Vad har du för kommentar till att alla undersökningar visar att Reinfeldt har mycket större förtroende än Sahlin? Detta under en tid då opinionen varit till er fördel. Tycker du det är en bra sak inför valet 2010, dvs när svenskarna på allvar ska bestämma vem de vill ha som statsminister.

    Tyvärr Lennart så tror jag det är kört för er att vinna valet. En partiledare utan förtroende och som dessutom går till val med att släppa in de t.o.m. i sossekretsar avskydda miljöpartiet och vänstern. Avståndet i opinionen minskar varje gång Sahlin visar sig i media, framförallt tillsammans med Eriksson och Ohly. Lägg därtill över 20 procent osäkra väljare samt att det är era väljare som oftast hamnar på sofflocket på valdagen. (Nu blir de dock uppringda av SIFO och kan svara)

    Dessutom: Ohly har sagt att han inte kommer att kalla sig kommunist, trots att han sagt att han är det. Hansson, Erlander, Palme, Carlsson och Persson vägrade släppa in kommunisterna i regeringen. Mona är dock beredd att göra det, allt för att bli statsminister. Svenska folket kommer att notera detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.