Kommer regeringen överhuvudtaget att reagera?

Fullmäktige sammanträder idag och vi har inte så många beslut att ta. Trots det håller vi nästan alltid på länge men jag är inte så säker på att det stärker demokratin.

* Kommer Maud att bidra till att Volvo flyttar till Belgien?
Jag tycker att regeringen saknar en nationell handlingsplan för den svenska fordonsindustrin. Man har heller inte vidtagit nodvändiga åtgärder för att fabrikerna ska vara kvar i Sverige. Jag har idag kunnat läsa på nätet på vk.se att Volvoledningen är ute efter att försöka flytta så mycket verksamhet som möjlighet till Belgien. Frågan är om regeringen överhuvudtaget kommer att reagera.

* Näringslivsklimatet
Vi har fått ta del av Svenskt Näringsliv undersökning om vad som är bra företagsklimat men hur jag ser på deras undersökning och vad den står för ids jag inte ens kommentera.

Vi har också fått ta del av en undersökning som kommunen beställt av en extern revisionstjänst som har granskat om kommunen och dess bolag konkurrerar med det privata näringslivet.

Som vanligt gäller det att alltid se över verksamheter där det kan finnas brister och/eller om det finns saker som angränsar till det kommunen inte bör syssla med.

Företagarna har också muntligt presenterat sin undersökning och även utifrån den finns det saker som behöver klarläggas men så mycket törs jag ändå säga att de är ganska nöjda.

Däremot förstår jag inte varför man tycker att UPAB bara ska äga parkeringsgaraget och inte de övriga verksamheterna som finns i huset. Parkeringsbolaget är och var ett sätt att hjälpa företagarna i Umeå att ordna parkeringsplatser. Detta gjordes så att fastigheterna kunde byggas ut, om och till. Fastighetsägarna har ju köpt sig fria i och med att lägga in pengar i bolaget. Att stycka av en del i huset som nu vissa vill framstår som märkligt.

Varför reagerar jag då på detta? Svaret är enkelt, speciellt då ingen har tagit upp att vi hyr ut lokaler till restaurangverksamhet i Rådhuset, kanske det mest attraktiva läget i hela stan. Eftersom vi knappast vill sälja Rådhuset borde då konsekvenserna vara att vi upphör med att hyra ut till restaurangverksamhet. Vi kanske bör pröva detta med den inställning som finns, även om jag mycket väl vet varför vi gick ut med en restaurangverksamhet i lokalerna då vi tyckte det var ett lämpligt läge för just restaurangverksamhet.

En kommentar

  1. Krister Larsson

    Jaså, nu ska regeringen ösa pengar över Volvo också. I höstas ville Mona och ni sossar ge General Motors flera miljarder. Regeringen hade dock is i magen och ville se ägaransvar, och nu finns det intresserade spekulanter.

    Hur kan ni sossar vilja handskas med skattebetalarnas pengar på detta oansvariga sätt. Ni vill kortsiktigt ösa pengar ur statens kassa utan att veta vad det egentligen får för effekter. Om staten nu öser pengar över Volvo och de inom ett år ändå flyttar, då sitter vi där utan jobben men med en stor statsskuld. Hur tänker ni?

    Kan bara beklaga att protektionismen växer sig stark bland staterna inom EU idag. Men statligt miljardregn även från Sverige är inte lösningen. Facket går ju nu själv ut och kritiserar Volvoledningen för att de tidigare lovade att monteringen i Umeå skulle vara kvar om de skulle få stöd, något som nu verkar brytas. Vad är det som säger att garantierna håller i framtiden?

    Tur för Sveriges skattebetalare att inte Mona, Ohly och Eriksson styr detta land!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.