Bojkotta Expressen

I dagarna har vi fått se hur en av regeringens kampanjorgan angriper Vanja med meningen att skada socialdemokratin. Och igår fick vi se ett av de grövsta övertrampen som ett media kan göra. Expressen hade en intervju med Vanja Lundby Wedin om Riva del Sol men den stora bilden som man använde visade sig inte vara Vanja utan någon annan. Man tycker att det borde vara straffbart att göra på detta sätt, i alla fall att det finns någon form av straffsatser. Expressens agerande borde ställa krav på kraftiga förändringar om vad media får och kan göra.

Sen är det svårt att förstå att en journalist som tycks känna folk så väl att man kan missta sig på en sådan känd person som Vanja. Men har också svårt att förstå varför man svarar på frågor från denna journalist överhuvudtaget.

Chefredaktören gick sedan ut och bad om ursäkt för felet men vad hjälper det. Klagar man mot en felbehandling blir det efter ett par månader en notis om vad pressens opinionsnämnd har sagt men vad hjälper det.

Som Expressen betett sig med direkta förvanskningar så kan det nästan liknas vid hur nazisterna förde folk bakom ljuset eller hur kommunistiska tidningar förde fram det kommunistiska budskapet.

Det borde vara mycket kraftfulla böter mot lögner i media. Detta är bara ett exempel men det finns hundratals andra som alla visar på medias förfall. Bojkotta Expressen.

* Vad har VK sagt

Idag står det i en insändare i VK att kommunen ska satsa 410 miljoner på kulturhuvudstadsår och man hänvisar till en artikel den 13/10 2008. Jag har pratat med Anders Brodin och förklarat att det inte finns en endaste krona avsatt i budget för kulturhuvudstadsåret. Trots detta publicerar VK en anonym insändare med dessa lögner om satsningar på kulturhuvudstad.

Jag tycker det är ynkligt att man tar in insändare som ljuger. Insändare med direkta felaktigheter. För att inte tala om alla sjuka kommentarer på nätet som VK också är ansvarig utgivare för.

3 kommentarer

 1. Andreas Johansson

  Det finns nog ingen svensk politiker som anser sig så förföljd och motarbetad av media som Holmlund. Vi har fri press och yttrandefrihet och vi som tar del av medias uppgifter har en förmåga till kritiskt granskande av uppgifter. Det tycks du helt ha glömt bort och uttrycker dig på samma sätt som Chavez gör när han talar om det nödvändiga i statlig styrning av mediakanaler.

 2. Sune

  Väl talat! Kommunens största gnällkärring är vad han är!
  Hur skall t.ex VK kunna granska alla inlägg som görs på VK.se. Om folk ljuger så får de stå för dom. Alla är väl medvetna om att de är personliga åsikter som skrivs ner i alla dessa bloggar mm. Utom Holmlund då förstås, undantaget som bekräftar regeln. Att Expressen klantade sig är ju klumpigt förvisso.

 3. Thomas Mattsson, Expressen

  Bäste Lennart,

  Du skriver att man får ”en notis” om man blir felbehandlad i media, men här vill jag korrigera dig avseende Expressen: Efter gårdagens missförstånd och misstag om Wanja Lundby-Wedin bad jag om ursäkt i min blogg på Expressen.se och lät trycka en extraupplaga med ursäkten på förstasidan. Jag talade också med bransch- och riksmedier och i dagens tidning ber jag om ursäkt på förstasidan och inne i tidningen.

  Mitt första beslut som ny chefredaktör att göra som New York Times (och Svenska Dagbladet) och införa en fast plats för rättelser i Expressen. Jag tror att öppenhet och självkritik är bra.

  Men kom samtidigt ihåg att det var Expressens viktiga och relevanta granskning av Wanja Lundby-Wedin som i går fick henne att kontakta Skatteverket och begära självrättelse av sina deklarationer; Expressens avslöjanden om hur LO-toppar rest till LO:s eget hotell i Italien med sina respektive fick LO-ordföranden att i tv be om ursäkt och erkänna att agerandet skadat förtroendet för LO.

  Det står dig fritt att bojkotta Expressen, men du kommer då inte längre att få ta del avden undersökande journalistik som tre år i följd gett Expressens medarbetare priset ”Guldspaden” av föreningen Grävande Journalister och du kommer heller inte få läsa Expressens medicinreporter som nyligen utsågs till ”Årets folkbildare”. Bland annat.

  Vänligen

  Thomas Mattsson,
  chefredaktör för Expressen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.