Hållbart resande är allas ansvar

Inom Umeåregionen driver vi en hel del projekt tillsammans. Ett av projekten är hållbart resande. Och vi har sett flera aktiviteter som rapporteras om i media men en del tål att upprepas.

Oansvariga föräldrar?
Ta den del som undersökte hur barnen tog sig till skolan. Då visade det sig att 59,3 % av barnen åkte bil, trots att barnen hade mindre än 1 km till skolan så åkte man bil.

Man kan väl inte med bästa vilja i världen säga att det är bra för miljön och inte heller bra för folkhälsan. Att gå upp till 1 km kan inte ta mera än ca 12 minuter och skulle ge en nödvändig morgonpromenad som skulle vara bra för hälsan och för lärandet. Dessutom får barnet ingen ful ovana och lär sig att det är bil man ska använda, trots det korta avståndet.

* Tomgångskörning
Som kanske flera av läsarna sett så pågår det dessutom inom taxi prov och tester med att få bort så mycket tomgångskörning som möjligt. Här finns många olika exempel på hur mycket pengar som skulle kunna sparas om tomgångskörning undveks bara vid hämtning av resenärer.

Ett av de mest extrema exemplen är en besparing på 3540 kr på 3 månader och det är över 12 000 kronor på ett år. Nog måste det gå att minska ner tomgångskörningen avsevärt och därigenom skapa bättre lönsamhet och därigenom utrymme för t.ex. högre löner.

Som tur är finns det ny teknik som gör att motorerna stannar av automatiskt även vid en signalkorsning om det är rött ljus. Det är självklart bra ur miljösynpunkt dels att de nya bilarna stannar och att tomgångskörningen upphör.

Fler tips och projekt kan du läsa om på webben för hållbartresande, www.smartaresor.nu. Så ta chansen och lär mer om hur man spar pengar, miljö och förbättrar hälsan.

En kommentar

  1. Mats Lundberg

    Håller fullständigt med dig om hållbart resande men kommunen måste se till att barnens skolväg är säker som gående eller cyklist annars kommer föräldrarna att skjutsa sina barn till skolan.Är förälder till ett barn på Böleängsskolan som går i blivande åk.5 och kommer att få sin undervisning förlagd på Västtegs skola från höstterminens start på grund av ombyggnad av Böleängsskolan ca 2år framåt. Bättre lösningar måste göras åt trafiksituationen längs deras nya skolväg som för de flesta innebär att de måste korsa Riksvägen vid vattentornet eller ta Bryggargatan till Statoil och korsa Riksvägen vid rondellen för att ta sig till Västtegs skola. Det borde gå att få ner hastigheten mer vid rondellen samt att separera gång och cykeltrafiken efter Bryggargatan och ned mot Statoil för att barnen ska få en säkrare skolväg.
    Hälsningar orolig förälder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.