Att klottra är brottsligt

 

Klotter är förbjudet och äntligen har en person ertappats och dömts för att den klottrat sin signatur på många platser under ett år. Han har dömts till grov skadegörelse och får 50 timmars samhällstjänst men ska också betala över 50 000 i skadestånd till fastighetsägare som tvingats sanera sina fastigheter efter brotten. Han har också erkänt brotten som han åtalats och dömts för.
 
Det är självklart att de ska dömas att betala för det är inte ett ansvar för fastighetsägarna och därmed hyresgästerna. Vi får hoppas att han och andra tar lärdom och slutar med dessa skadegörelser och inser att det inte är värt priset att stå med stora skulder.
 
Jag har hela tiden varit tveksam till lagliga klotterplanket som kommunen ordnade för att minska klottret och låta ungdomarna göra det lagligt. Risken är uppenbar att det kan ha blivit ett träningsläger för klottrare.
 
Polisen är mycket tveksam till att lagliga klotterplank varit till nytta. Klotter är inkörsport till brott och droger, men självklart är inte alla klottrare kriminella eller drogmissbrukare. Lika klart är att den kriminella klotterkulturen är att synas och därför är tveksamheten till kommunala klotterplank stor.
 
Det är självklart bra att de som gör brottsliga handlingar när det är klotter straffas och vi får väl se om det inte dyker upp fler fall i domstolarna framöver
 

8 kommentarer

 1. Maria Paringer Stålhult

  Hej Lennart! Jag hoppas att ert projekt faller väl ut eftersom fastighetsägare (som jag representerar) årligen får stora kostnader för klottersanering. Den enda fara man känner är att det ändå kommer att fortsätta eftersom jag hört att klottrarnas status stiger i och med hur många ”tags” som kan sprida runt om i stan. När jag ändå är i farten har jag en önskan om att ni politiker tar upp frågan om ökade kommunala medel till Öst Teg. Vi har nu ett företag där som idag har gett 50 st ny arbetstillfällen men fortfarande i princip obefintliga kommunala kommunikationer. Företaget kommer inom 6 månader att ge ytterligare 50 arbetstillfällen, dvs. totalt 100 nya arbetstillfällen för Umeå, som är fantastiskt i dessa tider tycker jag. Nu går det bra för personalen att cykla men när vintern kommer när nog dom flesta överväga att köpa en billig och gammal bil för att ta sig till- och från jobbet. Ingen vidare god marknadsföring för Umeå som inte möter ett nationellt företags behov och som ger nya arbetstillfällen för Umeå. För att inte prata om miljön i innerstan som de gamla, risiga bilarna som personalen införskaffar kommer att påverka. Jag skulle önska att frågan lyftes igen gällande bättre kommunala medel till Öst Teg. Bästa hälsn Maria Paringer Stålhult

 2. Jonas Arvidsson

  Tycker ni tar lite väl i att säga och skriva ut att de är en inkörsport till droger och missbruk mm.Ni vet för lite för att kunna skriva ut sånna där saker…Har ju inget med konsten att göra..KLotter och olaglig graffiti har jag full förståelse till att ni vill minska, men att ta bort en så pass stor laglig vägg kommer bara förvärra saken. (träningsläger) nu få ni ge er. Träna på vadå? måla bättre? dom som nu väljer att måla olagligt kommer då att söka sig till andra väggar som inte är lagliga och ”träna” där istället,va man nu tränar till på i20? Olaglig graffiti kommer alltid att finnas men att ha en laglig vägg eller flera stycken minskar den olagliga graffitin markant kan jag lova. Era studier att den inte minskat har med att ni sanerar graffiti nu som är mer än 10 år gammalt. Inte konstigt då att eraa kostnader inte minskar. Dom som är intresserade att måla tycker i20 är ett bra ställe att vara på och väljer att måla där och de är inte bara graffitimålare som håller till där..utan även vanliga konstnärer som målar tavlor som ni själva har på väggen hemma. Och hade inte i20 funnits så hade det varit många som valt att måla olagligt istället… Intresset är så pass stort att utrycka sig i konst bland unga som vuxna..är ett stort behov för många. något ni måste förstå fast ni inte har förståelse för just den biten….En del väljer att utrycka sig i musik eller skulptur eller något annat…men dom som vill utrycka sig i konst då? Ska inte dom få möjlighet att göra de? Alla har inte möjlighet eller kontakter att bara göra tavlor och ställe ut dem för allmänheten. I20 har blivit som ett museeum där allmänheten kan gå till och se på gratis konst. ni styr upp för alla andra konstarter men inte för graffitin. Varför lägger ni inte ner alla kampsporter och liknande våldsporter då? De är ju inkörsport till att folk vill använda mer våld och prova på att slå oskyldiga medmänniskor…de är väl av något som folk blir riktigt drabbade av? om man ska gå efter hur ni tänker om saker och ting..Tycker själv om kampsport men ni förstår vad jag menar. Styr upp så att det finns bättre möjligheter att hålla stället (i20) rent genom att ha någon som kan städa där och se till att det hålls snyggt så kommer fler och fler välja att hålla till där istället. Ni måste väl ändå hålla med om de. Vet av många som målar olaglig graffiti som laglig graffiti som är mer än gärna villig att ställa upp att hålla stället mer seriöst så de går att vara där lättare…kanske anordna allmäna visningar för konstskolor mm och förklara hur saker och ting fungerar med just graffitin..och va i20 gör för dom som är intresserad av konst..de är folk där varje dag och målar och de är väl ändå ett bra täcken på att i20 funkar bra.. Att folk väljer mer än gärna att hålla till där istället.Jag vet vad jag pratar om för jag har målat i över 10 år själv och vet bara vad i20 har gjort för mig…valt att måla där istället som många andra av mina vänner har gjort med ///jonas

 3. Mikael Johansson

  Du säger att klotter är en inkörsport till brott och droger. Tycker inte du då att kampsport skulle vara det då också? Killar som vet hur man kan sparka av nacken av någon är ju en levande krigsmaskin! Aj aj, skulle ju inte allt vara bra (läs min ironi). Eller kanske streetrace? Bilar som trimmas och åker tills Satan tar över med burnouts och fortkörningar på allmäna vägar och det är ju brottsligt och kriminellt. Kan vi ju lika gärna ta bort vägarna så slipper vi det problemet med dumheterna med droger och missbruk.
  När vi ändå är på gång kan vi lika gärna tycka att den medelåldersman med familj och lever ”Svenssonliv” som under somrarna åker glidarhoj med skinnväst och solbrillor för att ’känna vinden i ansiktet’ blir därmed kriminell i våra ögon. För vi alla svenskar vet ju att är man glidarsnubbe med skinnväst tillhör man ju Hells Angels? Hua! Förbjud hojar också för den delen. Det kommer bara leda till droger och missbruk där också..

  Skulle Ni i kommunen nu få för er att plocka bort I20 där det är betongväggar just för att man ska kunna måla på dem gör Ni ju bara saker och ting värre för kommunen själv. Var någonstans i era huvuden finns en framåtsikt på vad som kommer att hända om dessa väggar försvinner? Ingenstans tror jag då det är många konstnärer/grafittimålare/övriga som håller till på denna väldigt avlägsna plats som för den delen inte stör någon överhuvudtaget och målar. Tas I20 bort kommer ju målandet ut på ’gatan’ och det kommer varken Ni eller andra tycka om. Bättre hade ju varit om Ni satsat lite mer på ett område som I20 och byggt ut fler väggar så att fler konstnärer/grafittimålare drar sig dit. Perfekt för dem att träffas och dela med sig av sina erfarenheter!

  Men vad vet jag, Umeå kommun tycker kanske att det är bättre att lägga pengar (våra pengar) på någonting så sjukt fult, blått, glittrande band som sitter uppe i träden i umedalens så kallade konstpark.

 4. Roger

  ”Klotter är inkörsport till brott och droger, men självklart är inte alla klottrare kriminella eller drogmissbrukare.”

  Hej Lennart.
  Det finns ingen studie/forskning som kan styrka din åsikt om att klotter leder till kriminalitet. Har du något som kan styrka din åskit så visa mig den gärna, är jätte intresserad av att ta del av den läsningen.
  ”Grundstenen” för 0 tollerans är (min åsikt) ett propaganda häfte som skickades ut i slutet av -90 och början av 2000 talet. Men om läsaren till det häftet har lite som hellst egen tankeförmåga så fattar man ganska snabbt att allt inte stämmer utan är en skrämseltaktik samma som sluta röka kampanjen (mins du den?).
  Något som kan vara bra att veta är att en av de ”ledande” personerna är dömd för sitt arbete som gäller just kring 0 tollerans, till fänglese och böter.

  Om man inte tycker om skräp i samhället, tar man bort soptunnorna då?
  Med resonmagnet/tankesättet att man skall förbjuda allt som kan leda till kriminalitet och droger. Tänker vi så får vi det tufft. Politik, mer än en som har ”slutat” med politik på grund av missburk och en hel hög på grund av ekonomiska brott.
  För det är väl en av de ”heta” stenarna att just Graffitimåleri/klotter kostar pengar.

  Umeå Graffiti Sommarakademi hade en positiv inverkan på sanerings kostnaden, den minskade drastikst under projeket. Jag tror ännu mera efter det projetket att, Dialog, Sammverkan, Kommunikation är ett vinande tankesätt.
  Jag är helt övertygad om att allt graffitimåleri och klotter aldrig helt kommer att försvinna ur stadsbilden. Men har man som målsättning att få ner saneringskostnaderna så är några bra placerade lagliga väggar en början. Har man då till det en bra dialog och sammarbete.

  Man behöver inte tycka likadant men finns viljan så kan man komma överens och komma fram till en vettig lösning. Som är till nytta för alla berörda.

  Idagarna så har Malmö fått sin 2;a lagliga graffitivägg.

  Rekomenderar att läsa; Klotter, en inventering av förebyggande åtgärder. Av BRÅ.

  Något som verkligen förvånar mig att Politiker som står för våran framtids tro. Fortfarande tänker så snävt och håller en så låg nivå på debatten i frågan om Graffitimåleri och Klotter. Första steget, lär er skillnaden mellan Graffitimåleri och klotter. Ja det är inte samma, finns likheter men de är inte samma.

 5. Roger

  Hej igen.
  Alla förväntar sig att Graffitimålarna/klottrarna/konstnärerna ute i I20e skall göra så att all olaglig graffiti/klotter/konst skall försvinna från stadsmiljön (den ”moderna” graffitin kommer inte från skogen utan från stadsmiljön). Men I20e är en mycket fantastisk plats att måla i, den har stora ytor att utrycka sig på. Närheten till naturen kan ge inspiration. Inte alla som kan säga att de har haft en Älg som kollat på en när man har målat.
  Man förväntar sig att Graffitimålarna/klottrarna/konstnärerna skall sköta om allt det praktiska i I20e.
  Tanken har slagit mig några gånger. Sköter UIK spelarna själva om Gammliavallen? Klipper de gräset, målar linjerna, städar arenan osv? De är ju ändå Vuxna människor.
  Varför jag gör denna liknelse är att man inte kan förvänta sig att ett så här ”infekterat problem” löser sig själv, genom att upplåta en plats ute i skogen där ingen mer än utövarna själva ser verken. Sedan bara låta det vara och avvakta. Det krävs mycket arbete från alla berörda. Åter igen, dialog, samarbete, kommunikation och en jädrans massa vilja.
  Graffitimåleriet fyller många behov idag, ett av människans mest grundläggande, att synas för då finns du.
  Även denna tanke har slagit mig många många många gånger. Har fått känslan av politikerna trivs med att ha graffitimåleri/klotter som ett problem, Umeå politikernas blogginlägg styrker den tanken.
  Se I20e som en plats man faktisk kan greppa om, se det som en av mötesplatserna. Där just dialogen, samarbetet och kommunikationen kan utvecklas och inte invecklas. För att just möjligheten finns att man får måla lagligt, dessutom på en mycket fantastisk plats är viktigt i mina ögon.
  Den enda slutsatsen jag kan dra av alla år är. Att Noll toleransen inte har minskat graffitimåleri/klotter/konst i den offentliga miljön. Noll toleransen har däremot gett en ökad kostnad för samhället och det är väl inte tanken?
  Något som har irriterat mig en del, vet inte om det är så nu i Umeå men då jag var involverad så blandade man ihop, Graffitimåleri/klotter/skadegörelse i samma grupp. Det tycker jag inte är rätt, för laglig graffitimåleri, laglig klotter och laglig konst är inte skadegörelse. Har också mycket svårt att se hur I20e väggarna skall minska fönsterkrossandet/bränder på tex skolor som kostar Umeå borna en del pengar, men likväl så går graffitimåleri/klotter/skadegörelse
  under samma åtgärdsplan och samma kostnads tabell. Det är väl från ett ekonomiskt perspektiv våra politiker ser på detta ”problem”.
  Dialog, samarbete, kommunikation och vilja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.