Regeringens politik som en apelsin, den skapar många klyftor

Finansminister Anders Borg har försökt förklara bort det faktum att klyftorna ökar i Sverige och att jobben har blivit färre med moderaternas politik. Sysselsättningsgraden har minskat med över två procentenheter, vilket motsvarar över 100 000 färre jobb.

Har tidigare tagit upp att riksdagens utredningstjänst har gjort undersökningar som bl.a. visar på fördelningseffekterna av den Moderata politiken. Den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. Dessutom har den procentenhet som tjänar mest (en miljon kronor eller mer per år) tillsammans fått 3,6 miljarder kronor genom regeringens politik medan de 25 procenten som tjänar minst (mindre än 150 000 kronor per år) tillsammans fått 3,7 miljarder genom regeringens politik. Med andra ord har den procentenhet som tjänar mest fått lika mycket i inkomstförstärkningar ensamma som vad de 25 procent av svenska folket som tjänar minst har fått tillsammans.
 
Klassisk moderat politik som inte skapar några fler jobb, bara mer utanförskap. Höstens val är ett avgörande vägval huruvida vi ska skapa fler jobb – eller om klyftorna ska får fortsätta att öka.  

3 kommentarer

  1. Jimmy Lindberg

    Du har fel: http://www.ssd.scb.se/databaser/igraph/MakeGraph.asp?onpx=y&pxfile=tmp201051316283837AM0110G4.px&PLanguage=1&menu=y&gr_type=1
    Vilket betyder mindre än 20900kr/år, hela ditt resonemang faller. Drar du likhetstecken mellan klyftor och utanförskap? Blir skatten mindre ökar klyftorna ja. Men man ökar incitamenten till vidareutbildning och självförverkligande. Har läkare och skogshuggare samma lön i ditt idealsamhälle? / Vänlig Hälsning Jimmy

  2. Andreas Bjerke

    Klyftorna ökade i snabbare takt under Göran Persson än under Fredrik Reinfeldt. Att de med lägst inkomster får små skattesänkningar är naturligt eftersom de betalar marginellt med skatt. Den tiondel som har högst inkomst betalar idag mer skatt än vad de 60 % med lägst inkomst gör tillsammans! Utöver detta betalar svensken världens högsta skatter under regeringen Reinfeldt. Är det verkligen bilden vi får när vi lyssnar på Holmlunds och S:s retorik?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.