Friskolor är återigen på tapeten

KOMMUNAL HAR VARSLAT om stridsåtgärder för 3 000 medlemmar som jobbar på friskolor (alltså skolor med privata arbetsgivare). De har inte fått samma löneökningar som de som jobbar i offentliga skolor och de som bromsar är Almega, arbetsgivarorganisationen.

Jag anser det vara en självklarhet att friskolor ska betala lön efter samma kollektivavtal som kommunerna. Lika självklart är det att friskolorna ska ha samma krav på sig som de offentliga skolorna när det gäller kvalitén i skolan. Privata skolföretag ska inte kunna ta ut vinster genom att vara lönedumpande och ha sämre kvalitet.

Nu har dessutom Internationella friskolan för rättvisa och fred ett stängningshot över sig då Skolinspektionen återkallat tillståndet för skolan. Skolinspektionen anser att skolan inte lever upp till lagens krav och att eleverna inte får den utbildning som de har rätt till. Skolan har heller inte rättat till de krav som man sedan tidigare har fått på sig.

Alliansen tycker det är viktigt med fler friskolor och att skolorna ska få göra vinst. Men exemplet ovan visar återigen att vinstintresset är överordnat barnintresset och vikten av att ge barnen en bra undervisning. Sen bidrar överetableringen av friskolor till ökade kostnader vilket gör det dyrare för skattebetalarna, samtidigt som det blir mindre resurser för alla elever sammantaget då pengarna måste tas någonstans ifrån.

5 kommentarer

 1. Mr Cool

  Med friskolor menar du då sådana skolor som din blockkollega Lars Ohly låter sina barn gå i?????

  Men Lars har kanske förstått vilka skolor som ger bäst studieresultat, vilka det är bäst ordning i och i vilka man försöker ta hand om samt utveckla även begåvade elever.

 2. Kenneth Bodin

  MrCool, det där är generella påståenden som inte är underbyggda med evidens. Det finns friskolor av precis alla kalibrar, från uselt till bra.

  Jag var i USA för två veckor sedan och fick där höra ifrån förläggare och företag som arbetar med skolor som kunder, att deras enskilt största problem nu är den kraftigt tilltagande korruptionen i skolorna. Det går inte sälja en enda pryl utan att ägarna, rektorn och styrelsen ska mutas upp över öronen.

  Man kan inte säga något generellt om kvalitén i friskolorna, men däremot vet vi med bestämdhet att de bidrar till dramatiskt ökad segregation!

 3. Mr Cool

  Kenneth, det borde vara relativt enkelt att mäta exempelvis studieresultaten även om möjlighet finns till frisering av resultaten när man själv sätter betygen. Det är nog också så att mer studieintresserade elever söker sig till friskolor så på så sätt ser jag segregering som något positivt.

  Har själv varit ”leverantör” till skolan och det överskuggande har alltid varit att göra slut på anslagen. Det har heller inte varit svårt att bjuda på konferanser utomlands för anställda inom verket.

 4. Anders

  Känns väl lite dumt att uttala sig i frågor utan eftertanke. Att en friskola får sitt tillstånd återkallat visar bara att systemet fungerar. Det underliga är väl att lagen idag inte tillåter att Skolinspektionen inte kan stänga ner kommunala skolor som inte fungerar?

  Sedan kan väl ingen påstå att Umeå kommun är så mycket bättre för kommunals medlemmar? Har vi redan glömt strejken för några år sen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.