Personrösterna

VK TAR I DAGENS ledare upp frågan med personrösterna och hur de har fallit ut. Själv är jag oerhört glad, stolt och ödmjuk över de antal kryss som jag har fått. Personligen har jag fått fler kryss än vad Kristdemokraterna har fått i partiröster.

Däremot delar jag inte Nordebos analys fullt ut. Han menar att när väljarna ger mig många röster så är de auktoritets bundna men de är de ju också när de kryssar ledarna i andra partier?! Jag undrar hur resonemanget håller ihop.

Många väljare valde att ge mig sitt förtroende och sin röst, trots att det pågick omfattande kampanjer främst från närstående till VK:s ledarsida, dvs. Folkpartiet men även från Moderaterna när det gäller ledarskapsfrågan.

Ett argument som förs fram är att det är systemets spärrar som gör att man i stort sett följer partiernas listor. Nog kan det spela in. Samtidigt tycker jag att om man endast har den förklaringen till resultatet helt glömmer bort en annan sak. På samma gång kan man ju hävda att samtliga partiers rangordning av listorna har partiernas sympatisörer tyckt varit det bästa. Partiernas medlemmar som utser listorna har samma förtroende för kandidaterna som dess väljare.

Utifrån det skulle man, tvärtemot vad VK tycker, kunna påstå att det svenska partisystemet fungerar utmärkt. I systemet med personkryss krävs i kommunerna, endast 5 % för att kryssas förbi den rangordnings som partiet bestämt. Och man kan ju i samma veva fråga sig om en minoritet på 5 % av partites väljare som kanske vill något annat är demokratiskt korrekt om de ges ännu mer inflytande?!

I Sverige har vi partival med personvalsinslag och vi röstar alltså på partier och därefter på personer. Det andra alternativet skulle vara rena personval där man räknar röster rakt upp och ner på kandidaterna.

Vi bör också komma ihåg att vi i Sverige har ett mycket högt valdeltagande i förhållande till alla andra länder (förutom i enpartistater) och det ska vi vara rädda om.

I det här fallet visar, menar jag, ändå resultaten att det svenska systemet är förhållandevis bra – även om valsystemet inte är fullt ut anpassat då det blir fler och fler partier. Sen kan man ju tycka det är intressant att VK:s ledarsida inte ifrågasätter riktigheten i att S fick fler röster än alliansen tillsammans men ändå får ett mandat färre och riktigheten i det. Men det verkar mindre spännande att ta upp från VK:s sida.

Jag tycker vi ska slå vakt om det svenska valsystemet om man vill ha ett högt valdeltagande, vilket faktiskt inte alla vill då man tror att ett lägre valdeltagande skulle gynna andra partier.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.