Vilka bostäder byggs i framtiden?

FRÅN OCH MED fredag måste du ha 15 % i egna pengar om du ska köpa en bostad då bankerna inte får låna ut mer än 85 % av marknadsvärdet. Det här är ett beslut som Finansinspektionen har tagit då de tycker att svenskarna har blivit för hårt skuldsatta.

Det har fungerat med en hög belåningsgrad så länge man har jobb, men sedan kan det bli problem. Inte minst med de låga nivåerna i arbetslöshetskassan som kan göra att man tvingas sälja sitt hus om man blir arbetslös. Får man då inte ut det som man betalat så sitter man fast i en skuldfälla.

Det är inte helt otroligt att många i och med detta tvingas till dyra försäkringar för att försäkra sig mot sådana händelser.

Experterna funderar nu över vad som kommer att hända. Men de som kommer att drabbas värst är självklart de som är förstagångsköpare och som inte fått del av de marknadshöjningar som skett på begagnade hus.

Räntan har också stor betydelse medan många menar att detta redan är intecknat idag. Skulle räntehöjningarna bli betydligt högre än planerat så är det många som kommer att få problem, precis som tidigare.

Hyresrätten är ett alternativ men hyresrätten är missgynnad av staten och har sämre förutsättningar på grund av skattesystemet då det inte är neutralt mellan upplåtelseformerna. Det måste ändras men tyvärr har vi en regering som inte inser hyresrättens fördelar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.