Högeralliansen har helt misslyckats få ordning på försäkringskassan

 

Försäkringskassan är alliansens misslyckande
 
Jag har vid ett flertal tillfällen tyckt att man skjutit för mycket på budbäraren när det hur man hanterat de som är sjuka. Visst har regeringen försämrat försäkringen och hittat på en massa konstiga regler hit och dit men nog finns det enorma brister i deras handläggningsrutiner.
 
I Bernts fall var det bland annat förutom intygen också ett krångel om sjukpenninggrundande inkomst trots att han hade uppgifter sedan tidigare och att hans inkomst även låg över det tak som finns och som man får ersättning för.
 
Jag var själv med i går när Bernt Andersson berättade för Anders Brodin hur de hanterat honom. Hur det gick till kan du läsa genom att klicka här eller läsa i tidningen.
Nu ska det sparas ytterligare på försäkringskassan och det kommer att bli ännu krångligare att få ut pengar för de sjukskrivna om de inte ändrar sättet att arbeta och handlägga ärenden. Det känns till och med som om man låter sitt missnöje över arbetssituationen gå ut över de sjukskrivna.
 
Om jag åter kopplar till fallet med Bernt så är det inte enbart kassan själv som lägger ner arbete på fel saker utan även sjukvårdspersonalen får ju hålla på med allt annat än att bota patienter. De får skriva intyg, skriva om intyg och åter skriva om intyg då kassan inte verkar förstå något.
 
Det måste vara läkaren som har ansvaret för patienten och det ska vara läkaren som bedömer om personerna kan jobba eller inte.
 
Det finns en regel som borde införas i försäkringskassan och den regeln heter SUNT FÖRNUFT och att behandla de sjukskrivna som de själv vill bli behandlad.

8 kommentarer

 1. Effa

  Medhåll..men när vi är maktlösa mot storebror. Vad gör man?
  Känner de som fått flytta HEM då FK dragit in pengarna trots svår kroppskada. Hamnade hos kronofogden, blev av med lägenheten och med tre barn flytta hem till sin åldriga mamma. Soss vill inte veta av dem. Vårt nya Sverige. Är vi så maktlösa? Vi ska kommaihåg att det är personen som handahar ärendet som har makten. Vi kan inte bara skylla på relgerna. Har själv pratat med FK i ett ärende och de var på ren svenska OFÖRSKÄMDA och nedlåtande. En vän fick höra..jag skulle ALDRIG sätta mig i din situation. Va? Får vem som hälst jobba på FK och vara hur elaka som hälst? Sluta aldrig förvåna dig vad Regeringen prioriterar och vad de hällre lägger pengarna på.

 2. Thomas

  Och vad är alternativet till att läkarna skriver intyg som Försäkringskassan beslutar utifrån?

  Ska Försäkringskassan läsa tidningen och fatta beslut utifrån tidningsartiklar och vad som sägs på stan? Eller ska dom gör egna bedömningar av arbetsförmågan utan någon medicinsk utbildning? Eller utifrån hur synd de tycker om personen?

  Om alla sjuka ska behandlas rättsäkert och likvärdigt måste det vara någon j-a ordning kring beslutsordningen för att travestera C H Hermansson. Sunt förnuft är att ha en beslutsordning som INTE är baserad på ”sunt förnuft”. Det blir inte alltd perfekta beslut men är ändå det enda vettiga alternativet.

 3. lf

  Här ser man mer och mer hur den borgerliga regeringen urholkar välfärdssystemen.Vilka drabbas?Jo de som har det sämst ställt.
  Försäkringskassan har varit utsatt för en enorm press de sista åren.Kritik på alla områden.Vad svarar regeringen med.Att man skall spara en halv milliard.Om inte vanliga svenska medborgare (inte minst unga) inser att vi så sakta återgår till ett vi-och dom samhälle,så har vi stora problem.

 4. John-Ingvar

  Du Holmlund kan du svara på varför sossarna har röstat igenom en försämring av sjukreglerna i riksdagen.2004-01 blev jag avstängd från FK utan rehab och ingen hjälp från arbetsförmedlingen, 17 månader utan ersättning. Var det inte sossarna som regerade då?

 5. Lennart Holmlund

  Svar till Thomas (2011-03-01 12:07)
  Kan du inte läsa för läkarna har skrivit intyg till Bernt flera gånger. Han ligger också långt över taket för ersättningsnivån på sjukpenningen men det duger inte heller. Läkaren hade skrivit i intyget att ha nkunde inte köra bil med säkerhetbälte och säkerhetsväst på men det dög inte åt FK

 6. Lelle

  Håller med en kommentator som skriver att man inte bara skall skylla på lagstiftarna, även om de har totalansvaret och bör se till att reglerna är OK.

  Den enskilde tjänstemannen kan ju och bör handla så som han/hon har anser är rätt. Knappast är det någon som överklagar ett bra beslut, även om det kan diskuteras rent regelmässigt, om det bara är moraliskt rätt.

  Respekten för lagarna är alltför stor när man kan utsätta enskilda personer för det som man vet alla är överens är fel. Sjuka skall ha ersättning. OM lagen är otydlig men du som tjänsteman har makt att ge medborgaren sin rätt, så gör det och skyll in på lagen. Vad säger ditt samvete? Våga ta strid mot överordnade och lagstiftare!

 7. JF

  Ja, det har fullständigt misslyckats med FK. Precis som sossarna gjorde under alla år tidigare. Kanske snarare är konceptet som inte fungerar, men framför allt de för långa handläggningstiderna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.