Företagen behöver folk, finns inte utbildad, trots att det är rekordhög ungdomas arbetslöshet

 

Sverige har en rekordstor ungdomsarbetslöshet samtidigt som det finns brist på folk inom en hel del arbetsområden och snart kommer det att behövas mycket folk som kan gå in när vi 40-talister pensioneras.
Under fjolåret bidrog Baltic-gruppen med 20 miljoner till ett arbetslöshetsprojekt för ungdomar då de tyckte att det var fel att de passivt skulle vara utan något att göra. Resultatet av det var mycket gott och många av de som började har fått ett jobb eller fått ett intresse för utbildning.
Vi har av det överskott vi gjorde i fjol avsatt 80 miljoner till ett liknande arbetslöshetsprojekt för ungdomar upp till 24 år. Vi gör det för egentligen är det staten som har det ansvaret men vi tror trots allt det är bra för Umeås skattebetalare att våra ungdomar får ett erbjudande att komma in på arbetsmarknaden.
Idag ropar många företag efter arbetskraft men den arbetskraften finns inte med rätt kunskap. Det är olika grupper som saknas men ansvaret för bristerna måste man trots allt lägga på regeringen för när de tillträdde 2006 drog man kraftigt ner på kom vux och andra typer av utbildningar som arbetsförmedlingen brukade sköta och nu finns inte arbetskraften och i stället för det beviljas arbetskraftsinvandring
I lågkonjunktur eller sändigt är det viktigt att det finns tillräckligt med pengar för utbildning av den arbetskraft som företagen behöver. Jag förväntar mig att det i den kommande budgeten finns avsatta pengar för till exempel bristyrkesutbildning men jag är ganska säker på att man valt skattesänkningar i stället för att utbilda folk till de jobb som finns

2 kommentarer

  1. John

    Hoppas du är stolt nu Lennart då ditt parti idag öppet deklarerade att de kan samarbeta med SD, grattis, hoppas du är stolt.

  2. JF

    Varför tycker du att staten ska utbilda folk istället för att man ska sköta det själv? CSN hinkar ju ut pengar och så mycket lättare att utbilda sig kan det knappast vara i något annat land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.