Sverige måste bli mer självförsörjande på livsmedel

Sverige måste bli mer självförsörjande. Det är egentligen en skam att vårt land har så liten egen försörjning av livsmedel. Skulle vi hamna i en kris fick vi antagligen svälta.

Visst har vi stora jordbrukssubventioner men trots detta så har många av jordbruksföretagen stora lönsamhetsproblem oavsett om det är mjölk eller kött och snart är vi helt beroende av gris och nötimport. Vi borde dessutom kunna öka odlingarna av fisk i stor omfattning. det sägs att områdena ovanför våra kraftverksdammar skulle vara mycket lämpliga. Det är bättre att odla disk än plundra de hav som har sina begränsningar när det gäller produktion och fiskekvoter

Den ny sittande högerregeringen vill att EU,s jordbrukssubventioner ska bort och då dör i det Norrlänska jordbruket enligt många bedömmarre och även de livsmedelsföretag som finns som Norrmejeriet och utan Norrmejerier blir det ingen Västerbottensost eller Verum hälsofil. Konsekvenserna blir en död landsbygd och större arbetslöshet.

En högre egen försörjning av mat skulle dessutom ge många nya jobb över allt i hela avlånga Sverige, ja till och med i våra små inlandskommuner.

När min hustu handlar och köper aldrig några andra mejeriprodukter än de som kommer från Norrmejerier. Så de gånger jag gör det följer jag hennes anvisningar.

Visst har vi blivit störda när vi varit på Coop Forum och att de saknat exempelvis smör från Norrmejerier eller andra mejeriprodukter. Då handlar vi inte andra producenters produkter där utan far till en butik som levererar det vi vill ha.

Jag tycker ärligt talat att vår livsmedelshandel i Norrland är ett dirket hot mot lokala producenter och försvinner mjölkbönder försvinner även Västerbottensosten. Varför gör man inte avtal med våra lokala producenter eller beror allt på den centralisering som skett när det gällerlokaliseringar av lagren.

Vaför ska vi köpa mjölk och andra mejeriprodukter av Arla med flera som ägs och styrs av multinationella företag som dessutomstyr regelsystemen inom EU för att till exempel se till att det blir för omständigt att starta lookala slakterier. De gör väl som riskapitalbolagen skattar i något lågskatteland

Det får bli en uppgift för de media som granskar att syna, men de kanske inte kan eller ids.

I EU regelsystemets namn blir även de svenska myndigheterna ett hot mot Norrlänsk luvsmedelsproduktion. Det är väl känt att vi brukar fara på semster i Thailand. Där säljs all mat på marknader i denna värme och mer eller mindre utan kylning men vi har då aldrig blivit sjuka av maten där. deet känns som allt det regelsystem som skapats har skapats för de stora drakarna och för att hindra konkurens från mindre producenter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.