Centern ett hot mot lokal demokrati. Centern…

Centern ett hot mot lokal demokrati. Centern vill begränsa kommunala självstyret. Man börjar fundera över om centern är på väg att förstatliga den kommunala politiken.

Annie Lööf är beredd att köra över de lokala centerpartisterna som kommunalrådet Åkesson från Mönsterås som är ett av de kommunalråd som suttit längst i Sverige när det gäller det kommunala självstyret. Undra på att 4% spärren är nära. Västerbottens centern de tiger still och finner sig i de inskränkningar i det kommunala självstyret som Lööf står bakom. När kommer nästa steg i förstatligandet av beslut ?

Åkesson tycker inte staten ska bestämma över om det ska finnas en valfrihet inom äldreomsorgen eller inte utan det är i kommunerna det ska avgöras

Jag delar självklart uppfattningen att har vi ett kommunalt självstyre med val till kommunerna ska inte staten köra över medborgarnas val i den eller andra frågor. Partierna går ju till val på ett lokalt partiprogram som väljarna tar ställning till och i det sägs ju om man vill införa LOV eller inte.

Den svenska demokratins styrka har just legat i det kommunala självstyret och centern har varit en varm anhängare av detta genom alla tider och dessutom varit en försvarare av de små kommunerna och deras möjlighet att överleva och kunna fatta egna beslut

Med den syn som Lööf nu företräder så finns det ingen som helst anledning att ha kvar de små kommunerna då staten ska bestämma exakt hur de ska bedriva verksamheten. Det liknar det forna Sovjetunionen för att vara helt ärlig.

3 kommentarer

 1. Edor Abrahamsson

  Jag måste fråga vad egentligen innebär det? Det låter ju förfärligt och raka motsatsen till vad Centern har sagt. Demokratin ska decentraliseras och jämfört systemet vi har i Sverige med Rysslands för att låta det höras riktigt illa. Vad är det här då? Om vi nu tar Ryssland som skräckexempel är väl det här just vad det är. Det sätter verkligen myror i håret vart Centern är på väg. Det verkar inte längre tillhöra något demokratiskt parti sedan Maud Olofsson danade om det helt.

 2. Sylvia Samuelsson

  Lagen om valfrihetssystem LOV är ett viktigt instrument för att öka våra brukares möjlighet att själva få bestämma hur det vill ha det. Det är viktigt i politiken att hålla focus på vilka vi politiker är till för. Att arbeta för att införa LOV lagen i våra kommuner och öka människors rätt att få bestämma över sitt liv och den service de i verkligheten vill ha är en viktig fråga. Kommunal hemtjänst kommer för den skull inte att försvinna så herr Holmlunds kommer att kunna välja han med.

 3. Lennart Holmlund

  Svar till Sylvia Samuelsson (2012-09-27 11:04)
  Det är inte det jag sagt utan det är ett ingrepp i den kommunala självstyrelsen och det är det jag vänder mig mot. Om du inte visste det hade vi infört eget val i hemtjänsten för bra många år före lagen kom

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.