Friskolor bryter mot elevhälsolag.

Friskolor bryter mot elevhälsolag. Så stod det i VK,s nättidning i en rubrik till en notis från TT i onsdags. Resten kan du läsa nedan

"Många friskolor bryter mot den nya skollagen om elevhälsa när det gäller elevernas tillgång till kuratorer eller skolpsykologer.

Enligt en sammanställning som Skolinspektionen gjort för Svenska Dagbladet visar 16 procent av gymnasieskolorna med privata huvudmän och 18 procent av friskolans grundskolor brister i elevhälsan. Motsvarande siffra för kommunala skolor är tre respektive fyra procent.

Skolinspektionen har granskat 114 gymnasieskolor och 470 grundskolor" slut citat

Tyvärr visar inte undersökningen vad som görs åt detta. Det innebär i korthet att dessa friskolor har fått för mycket pengar av kommunerna. En del kan ha gått ut till vinst till ägarna. Vinster som uppstår på grund av att man inte gör det man ska göra ska inte få ske. Kommunerna ska inte betala för det som inte gjorts

Undra på att det blir konstiga debatter om vinster i välfärden när man på detta sätt fuskar med ersättningen. Jag hoppas att det blir granskning på fler områden där jag misstänker att man fått pengar för det man inte gjort.

Det finns ett system fel till och det är att inte granskningen får göras av de som betalar detta nämligen kommunerna och att inte det finns ett lagligt krav att pengar de fått för att elevhälsan ska återbetalas när de inte gjort jobbet.Så här går det när man rundar det kommunala självstyret och att staten ska bestämma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.