Undra på att inlandet kommer att dö ut….

Undra på att inlandet kommer att dö ut. Där finns det personer som till och med röstas fram som årets Västerbottning i VK för att hon aktivt jobbar mot gruvetablieringen i Rönnbäcken. Nu är det trots allt knappt 6000 personer som röstat. Vad är intressant att se är att VK,s chefredaktör sa att han såg priset som ett engagemang för inlandets framtid. Framtid för vad skulle jag fråga mig. Det finns ingen framtid för någon ort om det inte finns jobb

Länsstyrelsen har sagt ja just på grund att man väger intresset att få igång jobb viktigare än rennäringen. Rennäringens intresse kan inte alltid vara överordnade alla andra intressen. I Norrbotten är det lite annorlunda dit söker man folk och tron att gruvnäringen kommer att rädda bygden är mycket stor.

Där har det blivit problem med brist på folk där folk bland annat slutar i offentlig sektor för att man tjänar minst dubbelt så mycket i gruvorna.

Självklart ska man klara de miljökrav som finns och med god säkerhetsmarginal. Gruvorna idag drivs inte alls på samma sätt som tidigare då den finns mycket ny kunskap om hur man i prosesser renar på nya sätt. Bland annat finns den typen av företag här i Umeå

Ska inlandet överleva måste nya jobb kunna skapas och där det finns en lönsamhet och företag som tar ansvar. Det finns utmaningar trots det och det är bostäder och jobb till medföljande om inte båda vill jobba i gruvan. Då ökar också skatteunderlaget vilket är bra då många kommuner i inlandet som har en egen skattekraft på 50% av medelskattekraften i landet. klarar gruvbolaget miljöprövningen är det en självklarhet att gruvbrytningen ska få ske

86 kommentarer

 1. Fjodor

  Jag håller med. Det är inte klokt hur man kan bli populär genom att önska att folk inte har arbeten. Det är för mig en gåta hur folk tänker häruppe. På sätt vis får de ju skylla sig själv om det inte finns några jobb. Lika bra det dör ut då blir då i alla fall en nöjd: Årets Västerbottning!

 2. inlandsbo

  Tack för din klarsynthet, Vk med anhang har blivit en tidning som vill utplåna glesbygden. Det skall endast vara kvar tomma hus som någon kan ha som sitt fitidshus några dagar om året. När man besöker huset har man för säkerhetskull handlat mat på ICA MAXI i stan så man slipper betala dyrt för födan i den lokala butiken.

  Jag vill att husen skall fyllas med människor som VILL arbeta och bo i glesbygden. Då får vi behålla bra sjukvård, skola, välfärd osv. Det måste vara trevligt för stugägare att det finns grannar som bor permanent.

  Jag förstår inte detta hysteriska miljötänk, har man helt slutat fundera över vad människorna skall leva av?
  Jag tror att människan oh miljön skall fungera tillsammans, och det har blivit bättre för varje dag.

  Det är dags att slå i hop oss med Norrbotten, där har folk framtidstro, istället för att fundera att lägga ned skolor i Pajala kommun, har man sagt att nu måste man avvakta, för man kan inte lägga ned skolorna i byarna runt om Pajala, de flyttar in barnfamiljen! Tänk om det kan bli så i inlandet framöver, vi bygger ut skolor istället som nu att vi måste dra ned och där man behöver bygga ut tex för äldre har man inte råd.

  Gott nytt år, vi ser fram emot 2013!!!

 3. Tage Fjällén

  En sedvanlig gammelbetongare som har fastnat på 1960-talet. Passé gubbe. Förödande för inlandet och framtiden. Lika fullt lyfter denne bakåtsträvare över en miljon per år av skattebetalarnas pengar. Varför?

 4. nn

  Säger bara Tallivaragruvan! Inte vill väl du ha alla gifter ner till Umeå? När man startade upp Tallivaragruvan så sa man att det inte fanns en möjlighet att dammen skulle läcka.Och så säger NM om rönnbäcksgruvan oxå. Så några garantier om att det inte kommer att läcka ut miljögifter tror jag inte på.

 5. Mattias Skantz

  Ska inlandet leva så är det grundläggande att inte kusten bestämmer om vi börjar där. Kusten eller överhuvudtaget folk som inte har med oss att göra.
  Gruva är det största och hemskaste ingreppet på miljön man kan göra. Är ett sånt ingrepp att det aldrig går att laga och ska det öppnas gruvor ska det göras med majoritet av lokalbefolkningens röst!!!! Å gruvnäringen ska gå så ekonomiskt vinst att det ska gagna lokalsamhället på alla plan. T ex ska ju gruvbolaget i Pajala bekosta en järnväg och en upprustad väg till svappavaara innan de ens har öppnat gruvan. Minst 10 ekonomiska investeringar borde göras i lokalsamhället att det i slutändan knappt ska vara lönsamt att öppna gruvverksamhet. Så mycket eller på gränsen till så mycket ska investeras på lokalsamhället och vad människorna som bor där må så vilja.
  Storebror ska alltid bestämma över den lilla människan.
  Förståsigpåare som du som inte drabbas eller har alls med saken och göra ska vara tyst! Min röst är åtminstone att jag är från Inlandet med de som ska bestämma är de som drabbas inte de som tjänar pengar på andra bekostnad.
  Huvva mvh/ Mattias Från Jämtland.

 6. paltfaden

  Även jag skulle vara glad om det gick att ha miljövänliga gruvor: Men naturligtvis så är det inte på detta vis. Med den inplanerade gruvboommen, så finns det närmare 1,000 möjliga gruvor från Uppland till Riksgränsen. Många av dessa har ingivits om ansökningstillstånd ingivits av Multinationella Risk kapitalbolag. Vilka bolag inte betalar skatt i Sverige och får naturtillgångarna gratis, mot mindre än en promille i avgift. Dessutom får skattebetalarna betala infrastrukturen för att få bort deras gåva, Statliga och kommunala skattepengar går dit. Naturligtvis så växer samhället under en kort period om 10-20 år. Vad händer sedan: Man vet sedan tidigare att när gruvarbetena försvinner om en tid återstår en byggd i det närmaste att benämna son en spökstad. Inget arbete finns då kvar, bara en förstörd natur för evigheter. Man kan inte äta stenarna från krossarna, det duger inte att odla potatis på dessa marker, dom är förstörda för alltid. Om gruvor vet vi att när dom är ägda av Multinationella bolag, så blir det konkurs företag när lönsamheten blir dålig. Ett pågående exempel har vi i Västerbotten, där en konkursförvaltare river sitt hår från huvudet för att få ihop pengar till sanering av gruvans förgiftande tungmetaller. Saneringsfonden i gruvan uppgår till 3 miljoner, det saknas 200 miljoner som naturligtvis skattebetalarna får betala. I finland sprack en urlakningsdamm med uran vatten för en dryg månad sedan. En gruva är inte bara ett hål i marken, det är allt det omkring med. Vi skall vara rädda om vårat vatten.i Afrika är en vattenflaska från Norge en välkommen och uppskattad present. På Nordkalotten finns i det närmaste allt det rena vattnet i vattendragen, vilket man kan dricka direkt utan rening. Varför skall vi skänka bort alla våra tillgångar i nutid, våra barnbarn behöver naturtillgångarna i framtiden. Då har möjligtvis teknik och krav om fullständig rening av lakvatten från gruvorna tillkommit. Bättre att lägga pengarna på att få rena företag på orten.

 7. Lennart Holmlund

  Svar till Mattias Skantz (2012-12-31 17:53)
  Ni får väl svälta ihjäl då. För inalndet kalrar sig inte utan att det kommer jobb.Det är andra som betalar hälften av era kostnader

 8. Fjodor

  Kanske skulle behövas en liten korrigering oavsett vad man tycker. Är det här inte framröstat genom tidningen, de som läser den. Var har vi de flesta läsarna. Inte är det då där Årets Västerbottning bor.

 9. Oskar

  Hej
  Hur kan du svara så otroligt tråkigt/förmäten på Mattias S.
  Tycker du att han får ett bra svar på hans långa inlägg?
  Jag upplever det som ett mycket fruktansvärt sätt att bemöta ett inlägg på.

  Sedan tycker jag och många med mig att det inte var ett fiasko för Kalla och Hellner men där får man ju ha sin egen uppfattning!

  Gott nytt år i alla fall

 10. Arne Andersson

  Vk borde ändra namnet på detta pris. ”Pris i cynism” borde vara det rätta namnet. Att ge pris till en som med näbbar och klor kämpar emot etablering av hundratals arbetstillfällen i en glesbygdskommun, det ter sig närmast makabert.

 11. nn

  Du säger att andra betalar hälften av våra kostnader! Men vad betalar vi åt er? Skog som genererar miljarder till ägarna.El i form av vatten kraft som genererar miljarder till ägarna. Och det vi får tillbaks kallas för bidrag! Det inlandet bidrar till er,vi får inte ens hälften tillbaka. Om vattenfall och skogsbolagena som tar ut vinster i inlandet skatta där så skulle inlandet vara helt självförsörjande.

 12. NW

  Det finns faktiskt andra typer av jobb än enbart gruvor. Speciellt i områden där det finns flera intressekonflikter och stora möjligheter att satsa på andra långsiktiga utvecklingsmöjligheter. Ansvarslöst att förespråka kortsiktiga engångsjobb utan vare sig föregående oberoende utredning eller dialog med medborgarna. Dagens prospekteringsprocess har inget att göra med varken demokrati eller urfolksrättigheter. Urfolksfrågor handlar dessutom om så mycket mer än enbart en traditionell näring. Att enkelspårigt hävda att utan gruva dör Hemavan Tärnaby låter som renodlad gruvlobbyism och skrämseltaktik. Nej, bättre att tänka efter före och satsa på gruvor där det är lämpligt och välj andra långsiktiga alternativ där dessa lämpar sig bättre.

 13. Lennart Holmlund

  Svar till nn (2012-12-31 15:52)
  Det finns ny teknik och nya krav. Det är dessutom inte bara i gruvnäringen utan allt utvecklas och till mycket bättre miljö. Kraven ska var så att man säkerställer miljön och tar bort risken för läckage av vatten

 14. Lennart Holmlund

  Svar till Tage Fjällén (2012-12-31 15:27)
  Jag lyfter inte alls en miljon per år av sakttepengar. Jag har jordbruksfastighet och gör som de felsta andra tar ut min pension som jag har rätt till och den har jag tjänat ihop under hela mitt liv.

  Det är pengar som alla säter av och som löntagarna satt av ur det löneutrymme som finns. Nu pratar jag om den pension som alla mina arbetsgivare betalt in sedan jag började jobba 1963 och jag har inte belastat varken sjuk eller arbetslöshetsförsäkringen många dagar under mitt yrkesverksamma liv. För att jag har en beskattningsbar inkomst kommer inte allt från skattebetalrna.

  Den typ av buskpropagande som du kör med som inte är sanningen betyder att du har ingen trovärdighet alls. Sedan r jag 100 % övertygad om att du är mer bakåtsträvare än vad jag är

 15. Lennart Holmlund

  Svar till Eugen Buktes (2012-12-31 17:50)
  Det är inte bara för en gångs skull, men visst är det sorgligt att folk trr det går att överleva i inlandet om det inte finns privata jobb

 16. Lennart Holmlund

  Svar till lelle (2012-12-31 13:58)
  Ja så är det och de som tror att det går att leva utan att jobb finns tycker jag har fel. Då är det pensionärer som kan bo kvar men ingen som kan sköta om dem

 17. Lennart Holmlund

  Svar till inlandsbo (2012-12-31 10:32)
  Ja så är det och visst är det konstigt att du blir nominerad till årets Västerbottning när man jobbar föremot att nya jobb ska etableras. Kanse VK blir glad för då slipper man transportera tidningarna dit

 18. Lennart Holmlund

  Svar till Michael Jonsson (2012-12-31 10:20)
  Jag vet inte vad det beror på men när jag har den här sidan öppen där jag svarar kommer jag inte åt din länk, ska kolla sen. Löven tror jag inte räcker för att nå upp till allsvenskan

 19. Lennart Holmlund

  Svar till NW (2013-01-01 16:55)
  Gruvnäringen är minst lika långsiktig som andra näringar. Du ser ju hur många jobb som det tillkommit i andra näringar. Jobb kan inte bara komma i offentlg sektor.

  En ort kan inte bara överleva på de pensionärer som blir kvar om inte jobb skapas. Då finns ing asom kan ta hand om de gamla

 20. Lennart Holmlund

  Svar till nn (2013-01-01 14:34)
  Det är bidrag då man inte klarar sig på egen skattekraft. Folk stannar ju inte kvar för att det inte finns jobb och ett rikt liv efter jobbet för de som har och dåligt utbud på handel och kultur

 21. Peter Fjällberg

  Kära Lennart!

  Jag undrar om du verkligen är medveten om hur mycket pengar som gruvnäringen genererar kontra turistnäringen i Sverige. Då du har koll på det kan du börja att anklaga folk för att hindra inlandets framtid. Turistnäringen omsatte 264 miljarder kronor under 2011. Sedan år 2000 har exportvärdet ökat 115 procent och under samma period har turismens exportvärde som andel av Sveriges sammanlagda export ökat från 3,9 till 5,3 procent. Turismsektorn har under de senaste tio åren skapat 31 000 nya jobb, vilket är en ökning med 24 procent.

  Om man ser på miljöaspekten så är det ju helt otroligt dumt att göra en gruva mitt i Umeåälvens delta. Man ska ha klart för sig att rent vatten är en bristvara i hela världen. Om du Lennart har en dröm om 200 tusen människor i Umeå i en snar framtid, vart ska de människorna ta sitt dricksvatten ifrån. Nu är det inte bara inlandets jobb det handlar om utan även hela Umeå älvdals vattenförsörjning.

 22. Nina

  O va intressant det skulle va om det skulle va samma klang i skällan om gruvan skulle förläggas i Umetrakterna.

 23. Max

  Jag blir så besviken att du kan uttala dig så snävsynt, oreflekterat, och rent ut korkat om Årets Västerbottning. Det verkar som du uttalar dig om hennes arbete utan veta något som helst om det. Får hoppas att det är så, för om du kände till hennes arbete och ändå uttalar dig som du gör, ja, då måste man ju ärligt talat ifrågasätta dina sunda vätskor. Det är ganska obegripligt att du kunnat bli kommunalråd. Må du aldrig bli det igen, du lilla människa.

 24. Eva F

  Jag kan inte annat säga att jag blir mörkrädd när jag ser Lennart Holmlund skriver att ”då får ni svälta ihjäl” !!! Hur kan detta överhuvudtaget komma från ett kommunalråd i en stad som inom mindre än 365 dagar kommer att vara ”Kulturhuvudstad” Intressant att du skriver att det är märkligt att en som är emot arbetstillfällen kan bli ”Årets Västerbottning” Det här är inte att vara emot arbetstillfällen utan vi vill ha en miljö som är hållbar. Det kommer att göras en slaggdamm i Voijtjajaure. Denna sjö är ett direkt tillflöde till Umeälven. När allt giftigt rinner ut från den s k dammen hamnar det genom hela Umeälven o dessutom flyter Vindelälven ihop så långt upp som Vännäs. Fortsättningsvis har det uppdagats asbest i detta område där gruvan är tänkt att vara. Aktieägarna är informerade, inte ortsbefolkningen. Varför är det så kan man fråga sig?? För att inte tala om allt damm som sprids med vinden. Denna sprids lätt i minst fem mils radie. Räknar man fem mil från där dagbrottet ev blir, hamnar man i Tärnaby dalgången där både Hemavan och Jovattsdalen. I söder ligger Kittelfjäll och området där. Det är många Umeå-bor som spenderar sin ledighet i denna region. Turism är hållbar utveckling och ger många och långsiktiga arbetstillfällen. Släpp in bra entreprenörer som vet hur en region kan utvecklas på ett bra sätt. Det finns bra flyplatser i inlandet som kan ta emot större flygplan. Människor betalar för att få lyssna på tystnaden. Då det i nuläget inte finns en järnväg kommer transporten att gå via Hemavan och vidare till Mo i Rana. Det kommer att gå en lastbil mellan 3-5 minuter genom Hemavan. Hur ställer sig de som vill investera i Hemavan till denna information? Läs om miljökatastrofen i Tallivara, Finland. Se och lär Lennart!!! Ang arbetstillfällen kan jag bara säga, när Svevia gjorde ett arbete i Abelvattnet var 6-7 ortsbor resten 18-19 var veckopendlare. Skatt betalades i andra kommuner. Den el som produceras i denna dalgång kommer dig tillgodo! Läs o begrunda!

 25. us

  Lennart är en sk gubbe och tänker och ser verkligheten inom de ramar som en ”gubbe” har. Iofs inget fel eller konstigt med det, man har ju de ramar och mått som man har lärt sig genom åren och den låda detta blir är ens bild av verkligheten. Att tänka utanför sin låda, oavsett vilken låda, är ju såklart det rätta ,om inte det lättaste, för att hitta lösningar som är långsiktiga och hållbara för alla varelser och planeten. Att det skall vara gruvor som automatiskt är lösningen är ju självklart inte sant. Sådant tänk har försatt oss där vi är idag. En snabb titt runt om i världen gör det klart för en att vi behöver nya tankar för nya lösningar för en ny värld i en ny tid.

 26. eva f

  Jag kan inte annat säga att jag blir rädd när jag ser Lennart Holmlund skriver ”då får ni svälta ihjäl”!Hur kan detta överhuvudtaget komma från ett kommunalråd i en stad som inom mindre än 365 dagar kommer att vara ”Kulturhuvudstad” Intressant att du skriver att det är märkligt att en som är emot arbetstillfällen kan bli ”Årets Västerbottning” Det handlar inte om att vara emot arbetstillfällen utan en miljö som är hållbar. Det kommer att göras en slaggdamm i Voijtjajaure. Denna sjö är reglerad och ett direkt tillflöde till Umeälven, När skadan är ett faktum rinner miljögifter ut från den s k dammen, in i Umeälven o dessutom Vindelälven som faktiskt går ihop så långt upp som i Vännäs. Fortsättningsvis har det uppdagats asbest i det område där gruvan är tänkt att vara. Aktieägarna är informerade, inte ortsbefolkningen. Varför är det så kan man fråga sig?? För att inte tala om allt damm som sprids med vinden. Detta sprids lätt i minst fem mils radie. Räknar man 5 mil från det ev dagbrottet, hamnar man i Tärnabys dalgång där både Hemavan och Jovattsdalen ligger. I söder ligger Kittelfjäll, Klimpfjäll m fl ställen. Det är många Umeå-bor som spenderar sin ledighet i denna region. Turism är hållbar utveckling och ger många och långsiktiga arbetstillfällen. Släpp in bra entreprenörer som vet hur en region kan utvecklas på ett bra sätt. Det finns bra flyplatser i inlandet som kan ta emot större flygplan. Människor betalar för att få lyssna på tystnaden.I nuläget finns ingen järnväg. Transporten går via Hemavan och vidare till Mo i Rana. Med det menas att det går minst en lastbil var 3-5 min tim/dygn genom Hemavan. Hur ställer sig de som vill investera i Hemavan till denna information? När företag gjorde ett arbete i Abelvattnet var max 6-7 ortsbor resten 18-19 var veckopendlare. Skatt betalades således till andra kommuner. Det är minst 5 mil till Tärnaby/väg. Hur många åker dit varje dag och spenderar pengar? Läs om Tallivara gruvan. Din el kommer från denna dalgång glöm ej

 27. Tomas Jönsson

  Hej Lennart!

  Som boende i det län där du beskriver som något paradis avseende gruvdriften är det ju så att i Norrbotten kommer en mycjet stor andel av de som jobbar i de ”nya” gruvorna från helt andra orter, det mesta talar också för att så kommer det fortsätta. Det är en annorlunda form av arbetskraftsinvandring över läns- och kommungränserna. Du har helt rätt i att de tjänar bra. När jag sista tiden frågat ett 20-tal som arbetar i våra gruvor blir svaret om de kan tänka sig att flytta ganska snarlikt och kan sammanfattas i ett ord: ”aldrig”!!

  Det ser likadant ut i hela länet vi har dels långpendlare från länet som reser långt för att jobba i gruvorna och vänder sedan hem och skattar sedan i en annan kommun. Regional effekt uppnås, givetvis men kommunala skatter tillförs i liten utsträckning. Sedan är det så så att gruvbolagen borde såsom i andra branscher få ställa garantier och deponera pengar så att förtroendet ökar för att de tar sitt ansvar och inte flyr med pengarna och konkursar bolag efter 10 års drift. Gruvnäring är när den är igång väldigt lönsam. LKAB tex har nästan 50% marginal på sista raden…!!

  Jämför du mot en näring med betydligt fler anställda, reseindustrin som ofta jobbar med 10% på bruttovinsten så måste en arrangör deponera pengar till Kommerskollegium i händelse av konkurs eller andra händelser så att de ”tar sitt ansvar och får hem eventuella gäster” i händelse av konkurs eller annat.

  Tror du att en ägare som sittar i sin limousine på Manhattan som har 30 bolag över hela världen är intresserad av något som helst annat än vinsten. Om du tror det är du mer naiv än jag jag kunde tro! Om de kan ställa garantier och deponera pengar tror de också på sin verksamhet, de tror på det utfästelser de ställer att inget ska springa läck och förstöra ert län, era vatten, er natur och era djur och människor. Tror de på sin verksamhet ska de kunna deponera motsvarande pengar för eventuella framtida miljöproblem, då lär de göra rätt för sig! Tomas J

 28. Mr Cool

  Nu ber jag att få lyfta på hatten för din klokskap. Helt rätt för det enda som kan lyfta inlandet är arbetstillfällen där folk tjänar goda pengar och betalar skatt. Det är grunden till välstånd. Tyvärr finns det orter i inlandet där inte en käft gör något produktivt utan alla lever på bidrag i någon form. P.g.a. av dess generösa storlek så finns inga incitament till att ta arbete som inverkar störande på fritiden.

 29. Björn

  Jag tycker att det är väldigt svårt att få ett rimligt perspektiv på vad en gruvbrytning kan innebära.
  Som människa tror jag att vi tänker och känner lite längre än för stunden.
  Ett sätt att påminna sig om vad det betyder är att ta frågan mycket personligt.
  Ditt första minne var när du ”var rätt liten och ramlade i källartrappen hemma i Långvattnet”.
  Ditt smultronställe är sommarstugan i Långvattnet.
  Jag har själv lite kopplingar till Nordansjö alldeles nästgårds.
  Vad skulle du själv känna om man öppnade en guldgruva i berget ovanför Bjärten?
  Det har ju funnits guldletare där på riktigt som du säkert vet.
  Hur skulle det kännas om slagghögarna syntes från ditt köksfönster och du undrade över vad som läckte ut till Leduån?
  Jag har absolut inget svar på vad som är rätt eller fel men jag tror att ditt och mitt perspektiv sträcker sig över generationer
  och att det har betydelse att de stigar du trampade som barn finns kvar.

 30. Romika Rana

  Firma L.A.Meyer i Mo i Rana reddet området rundt Tärnaby fra hungersnöd i gamle dager.De stiller nokk opp også nå hvis det skulle bli krise. Ingen behøver å svelte i hjel i Tärnafjellen.

 31. Ralf Holmberg

  Tack Lennart för ditt inlägg om inlandet för visst behövs alla jobb som kan skapas. Har åkt mellan kust och hav under femtio år och sett hur inlandet blir mörkare ock mörkare, där fler och fler byar endast har utomhusbelysningen som visar att här finns det ett hus. Vi måste kunna skapa mer jobb, få skatteintäkterna att öka som kommer länet till godo i annat fall så är Landstingets sparpaket i inlandskommunerna bara början. Nästa steg blir sämre kommunikationer, indragen post, indragna skolor, nedlagda affärer,sämre äldrevård med mera som man redan nu kan se runt om i länet. Ungdomar som flyttar på grund av att det inte finns arbeten, till slut finns det ingen i arbetsför ålder som kan sköta den basala servicenivå som kommunmedborgare kan kräva.

  Stoppa utarmningen innan det ät för sent.
  RH

 32. Utflyttad

  Hur många inlandsbor vet om att den svenska regionalpolitiken med bidrag var på väg att läggas ned, men ”räddades” när vi gick med i EU?
  Fler borde ta del av innehållet i boken ” Landet utanför” så vi fick en verklighetsbaserad debatt om Inlandet och glesbygden. Det handlar inte om att rädda enskilda byar utan rädda de större tätorter som finns. Av Västerbottens idag 15 kommuner kommer minst hälften att inom 20 år försvinna som egna kommuner. Jag vill avsluta mitt inlägg men en liten sann historia:
  Hej, ha du na bidrag åt meg?
  Varför skall du ha bidrag?
  Jeg har allri fått na bidrag förr.
  Vad ska du använda bidraget till?
  Hä ska du int bry däg.

  Det blev inget bidrag i detta fallet men illustrerar lite av den kultur vi kan möta.

 33. Norrland forever!

  Hej & God Fortsättning på er vänner & ovänner!!

  Jag blir uppriktigt sagt ¤#”;½¤..”¤#%¤ när jag läser inläggen MOT Lennart Holmlunds för oss många kristallklara analys av läget i inlandet.

  Vi 60&70talister som inte har haft ”förmånen” att ta del av glada 80- talets många arbetstillfällen har sådär en 20 år kvar till pension.

  Vi vill till nästan varje pris bo kvar men hur? Hur ska vi klara att bo kvar i våra kommuner utan arbete? Hur ska vi kunna verka på ett vettigt sätt ekonomiskt utan inkomst?

  Jag håller med Lennart fullständigt! Verka för arbetstillfällen eller svält ihjäl, PUNKT SLUT!

  NU ÄR DET ALLVAR GOTT FOLK!!

  Ni som skriver om naturförstöring etc som självutnämnda experter frågar jag: Vad är viktigare? Renarna eller människorna i våra bygder. Det går inte längre att på något som helst sätt eller vis försvara rennäringen gentemot människornas ve och väl i framtiden.

  I Norrbotten är framtidstron stark just pga arbetstillfällena. Titta bara på Pajala som avfolkats år in och år ut tills nu. Samma sak händer nu oss i samma utsträckning.

  Glesbygden dör ut dag för dag. Och det går fort nu om inget händer på arbetsmarknaden. Det är lätt att i teorin se saker ur sitt perspektiv om man har sitt på det torra, men att i praktiken få mat på borden och en utkomst i övrigt för övelevnaden i glesbygden är en HELT annan. Stavas ARBETE!

  Att sen gå till angrepp på en offentlig person som jobbat hela sitt liv för sin pension och prata om miljoninkomster utan att veta fakta … Nä skämmes tamefaan!!!!

 34. Margret W Fjellström

  Jag blir väldigt förvånad över hur du uttrycker dig till svar på en av kommentarern här. För mig tyder det på att du inte hade några argument kvar. Och det är ju väldigt olyckligt om man är politiker och måste använda sig av härskar tekninker för att kunna gå till svaromål.

  Jag förstår din synpunkt i gruvfrågan och jag förstår hur du resonerar i frågan. Men det jag vill veta är hur du tänkt dig att skattepengarna ska stanna kvar i kommunen? För om man ser till andra stora gruvetableringar så är det väldigt många som veckopendlar på detta vis får kommunen i fråga mest kostnader för de som arbetar i gruvan.

  Hur ska man sen kunna säkerställa att inte all vinst från gruvan försvinner från kommunen, landet?

  Vid all gruv etablering finns risker oavsett hur nya tekniker det finns. Tycker du verkligen att det är värt att riskera den framtida genaerationernas möjlighet till att leva efter umeälven?

  Som sanmetingspolitiker så är jag emot all exploatering som riskerar att urholka människors möjligheter till att fortsätta leva i och av naturen. Detta oavsett om amn lever av renen eller andra delar.

  Tacksam för svar

 35. Andreas.L

  Lennart Holmlund!! Det är väl upp till ortsbefolkningen att bestämma om man vill ha en gruva här, eller inte?? En pajas från kusten bör inte uttala sig så som du gör nu. Vare sig du eller någon annan kan med 100,00% säkerhet garantera att detta projekt inte kan orsaka enorma skador på miljön med katastrofala följder som generationer kan få lida av. Vi har sett allt för många exempel på att det funnits brister som i sin tur orsakat skador på miljön. Ska vi som bor i dessa områden gå med på att ta denna risk tycker du?? Det är våra fjäll det handlar om, vårt vatten, vår fisk, våra framtida näringar!!!
  Nä, trångsynt gubbe, är vad du är!!

 36. Har Du inte tänkt på vad skriver????

  Vad svamlar Du om?
  Om du får som Du vill kommer inlandet att dö ut och sedermera hela umeälven om det blir en gruva.
  Det enda som lockar de flesta är väl utdelningen på sitt aktieinnehav.

 37. christer

  Jaha. Så kommunalrådet kunde inte avsluta året utan att sätta hela pjäxan klaveret? Snälla herr Kommunalråd, fatta någongångatt han representerar hela kommunen, och en stor del av kommunens invånare, d.v.s. i längden hans arbetsgivare INTE vill bli representerade av någon som visar upp kommunalrådets totala arrogans och låga empatiska förmåga. Att komma med sådana svar till någon som framför sin åsikt och kommenterar kommunalrådets blogginlägg är inget annat än skandalöst!
  Jag vill inte bli representerad av en sån som vårt kommunalråd (och nej, jag tänker INTE byta kommun). Var vänlig, herr kommunalråd, och håll dina egna, människofientliga åsikter till dig själv!

 38. Love Roos

  Även om hälften skulle vara osant, eller propaganda i länken nedan är den andra hälften allvarlig nog.
  Riskerna är FÖR stora.

  Denna påtänkta gruvan är inte hållbar på varken ekonomiska, medmänskliga plan eller biologiska/med tanke på naturen .

  Och om rubriken Din. Låt i så fall inlandet dö ut en naturlig död, på grund av avbefolkning, istället för på det här viset: På grund av oreparerbara lång- och kortsiktiga konsekvenser.

  http://naturstacken.com/2012/11/10/nickelgruva-i-tarna/

 39. Mia

  Men snälla! Kan det inte vara så att hon blev Årets Västerbottning för att hon visa passion och kämpaglöd för sin hembygd! Att påstå att gruvor är svaret på allt är väl ändå en överdrift? Nej, Lennart! Du har fel. Att mindre än en tiondel av umeå befolkning och ännu mindre än så av västerbottningarna röstat betyder att det är kanske inte så många som bryr sig om de nominerade. Så TACK så mycket för att du håller debatten levande.

 40. Maria Kristoffersson

  Lennart, minns du inte den utredning som Norrlands länen gjorde för ett par år sedan som ett inlägg i debatten att norrlänningar lever på bidrag från övriga Sverige? Det är de naturbundna som finansierar mycket av den svenska välfärden idag. Ser man till skatteutjämningen så går mest till Västsverige och inte till Norrland. Umeå lever främst på offentliga institutioner, som finansieras av oss skattebetalare. Så det du gör är att både förolämpa och nedvärderades som bor, verkar och kämpar för landsbygdens framtid.

 41. Lennart Holmlund

  Svar till Maria Kristoffersson (2013-01-03 21:32)
  Jag har inte sett något i ditt parti som tagit hänsyn till det du pratar om. Centerns förfall började med Mauds regionalpolitik.

 42. Lennart Holmlund

  Svar till Love Roos (2013-01-03 19:58)
  Jag tror inte du läst de fakta som finns, men det har jag och om det går att bryta eller inte kommer att bedömas senare. Däremot vet jag att samerna tidigare har fått ersättning för intrång i detta område då vattenkraften byggdes ut. Jag tror inte inlandet överlever utan att nya jobb saknas men självklart ska gruvbolaget klara miljökraven annars blir det inget. Däremot vet jag att det miljöombud som Vaptens haft inte haft rätt kunskaper och domstolar underkänt hans argument

 43. Lennart Holmlund

  Svar till Mia (2013-01-03 20:25)
  Jag tror inte du läst de fakta som finns, men det har jag och om det går att bryta eller inte kommer att bedömas senare. Däremot vet jag att samerna tidigare har fått ersättning för intrång i detta område då vattenkraften byggdes ut. Jag tror inte inlandet överlever utan att nya jobb saknas men självklart ska gruvbolaget klara miljökraven annars blir det inget. Däremot vet jag att det miljöombud som Vaptens haft inte haft rätt kunskaper och domstolar underkänt hans argument

 44. Norrland forever IGEN!!

  Ska man skratta eller gråta… Jag läste tidigare idag ett inlägg mot gruvnäringen gällande gruvan i Rönnbäck.

  Där var ett argument att folk skulle jobbpendla och inte skatta i kommunen…

  Man jämförde 80 000 turisters handlande under turistsäsong mot 250 arbetare som pendlade till gruvan från andra orter..

  Man jämförde Rönnbäck med Aitikgruvan i Norrbotten i avskräckande syfte ur turistsynpunkt.

  Tror inte att Gällivare kommun är så beroende av turistpengar med den ekonomiska konjuktur dom har. Och vad är det som säger att T-by-Hemavan skulle få färre turister vid en gruvetablering? Struntprat.

  Suck!!

  Men vad ingen nämner är skattepengarna som blir kvar från oss som stannar kvar i kommunen i och med att vi kan försörja oss på de kringeffekter som ju blir i och med en gruvetablering. Och vi är många barnfödda som inte vill behöva flytta från våra traditioner och gamla.

  Dock inte 80 000 människor, men vi handlar året om inte bara nån vecka på våren..

  Ska gruvorna stoppas för turisternas skull,och rennäringens skull, eller finns det en möjlighet att kommunerna kan få leva upp igen och att avfolkningshotet röjs undan.

  Vem av riskerna är störst? Avfolkningen av inlandet eller hotet mot rennäringen och naturkatastrofer?

  Analysera detta med bättre perspektiv och med läsvärda fakta på hand.

  Godnatt o tack för mig!

 45. Doddo

  Kul att någon i din position vågar yttra sig rakt och precist!

  Även jag blev besviken över vilka prestationer som ledde till årets Västerbottning men det är väl bara att gratulera Marie och Nätverket, någon framgång har de ju nu fått med sitt arbete iaf!

  Självklart behöver inlandet jobb för att överleva men även om arbetstillfällen går att alstra på annat sätt och om vi helt bortser från jobbargumentet så ser jag det som trångsynt och rent omoralisk att inte vara positiv till gruvbrytning i vårt län!

  Nickel är en metall som vi svenskar med gott samvete använder i stor utsträckning, även fjällbor! Sverige som 2a bästa landet i världen(sett till välstånd) med hög kunskap, stora resurser, god insyn och granskande tryckfrihet inte bara kan utan bör ta sitt ansvar och bidra till en säker gruva på hemmaplan. Vart är det miljösmarta, globalt långsiktiga och moraliskt försvarbara tänket när man istället lämnar över ansvaret till ett eventuellt utvecklingsland där varken miljö eller mänskliga rättigheter eftersträvas, där censur råder och inga resurser finns att städa undan efter en eventuell olycka. Vi ska tillåtas konsumera mobiltelefoner, verktyg, bilar, batterier, smink, mediciner och annat nyttigt innehållande nickel men vi fjällbor ska inte behöva besudlas med att utöka metalldepåerna?!

  Vad gäller den unika fjällmiljö och de orörda vidderna som många tror att Rönnbäcken består av så vill jag förtydliga att det redan är förstört av Vattenfall, Rönnbäcken består av vattendepåer! Unikt kanske, men knappast i den mening människor genom media uppmanas att tro!

  Förövrigt ser jag all natur som unik i sitt slag, även de regnskogar i Afrika och de ö-områden i Asien som tömmer sina naturtillgångar till vår glädje!

  Vi har förmodligen världens bästa resurser och mycket goda förutsättningar att få en säker gruvdrift, vilket ger oss ett ypperligt tillfälle att ta ett stort globalt ansvar, klä av oss vår bittra, egoistiska norrlandsattityd och säga ja!

 46. Maria

  Kanske en dum fråga, men visst vet herr Holmlund att man inte kan äta pengar? All mat kommer ursprungligen från växtriket. För att något över huvud taget ska kunna växa är vi beroende av flera ekosystemtjänster. En nickelgruva kan i flera avseenden motverka dessa tjänster som vi idag tar för givet. Därför tror jag personligen att risken för svält för boende kring umeälven är större ifall gruvetableringen blir av än om den stoppas.

  Vi tar det igen: Mat kommer från naturen och kan inte köpas för pengar den dagen våra ekosystem har kollapsat.

 47. Leif

  Heja Lennart
  Du har så rätt när, ska inlandet överleva krävs jobb.
  Att inbilla sig att det går att leva på enbart renskötsel o turism är lite väl naivt.

  När det gäller renskötseln så verkar den för övrigt bedrivas mest på dom starkt trafikerade vägarna vid kusten så den näringen är nog inte så mycket att hoppas på, det torde mest vara utgifter för den verksamheten iom alla påkörningar av dom stackars djuren.

 48. Lennart Holmlund

  Svar till Maria (2013-01-04 09:24)
  Det går att kombinera gruvnäring och turistutveckling Turismen ökar med en nickelgruva och hade ökat ännu mer om inte Storumanborna sagt nej till djupförvaring av utbrännt . Men oavsett om man äter födoämnen från djur eller växter måste folk ha pengar att köpa maten.

  Jag har läst alla handlingar som finns om Nickegruvan och den värsta lögnen som spridits handlar om surhet, vilket inte finns någon risk alls från nickel

 49. Lennart Holmlund

  Svar till Leif (2013-01-04 16:02)
  Samebyarna är dessutom bara några enstaka familjer. I Umeå där vi har Vattentäten får inte du eller jag pissa och andra djur får inte vallas dit. Däremot kan det komma dit 10 000 renar. Rennäringen kan inte vara överordnad andra riksintressen . Det ska ju vägas mot varandra. Jag är rädd för att inlandet dör ut om det inte blir andra jobb

  Turistjobben har de flesta som inte är bofasta au på orten

 50. Lennart Holmlund

  Svar till Norrland forever IGEN!! (2013-01-04 00:18)
  jag tror du behöver sätta dig in i saken ordentligt. Jag tror bilkörningen i området ger lika stor påverkan på miljön. Nickel behöver även Västerbottningar i massor av produkter

 51. Lennart Holmlund

  Svar till Maria Kristoffersson (2013-01-03 21:32)
  jag nedvärderar inte någon, men vi lever på att folk jobbar. i alla utvecklingsprogram som vi har i länet sägs att bi ska ta tillvara malmerna. Men om det kommer igång beror på om de klarar miljökraven

  Det är ju de partier som du tillhör som säger att skatteutjämningen är bidrag

 52. Lennart Holmlund

  Svar till christer (2013-01-03 19:06)
  Om du läser bloggen du fega anonyma tyckare. Jag är helt övertygad om att jag får rätt och har din syn fått leva så har vi legat kvar på 1700 tals nivå. Tänk lite innan du uttalar dig om du har något att tänka med

 53. Lennart Holmlund

  Svar till christer (2013-01-03 19:06)
  Om du läser bloggen du fega anonyma tyckare. Jag är helt övertygad om att jag får rätt och har din syn fått leva så har vi legat kvar på 1700 tals nivå. Tänk lite innan du uttalar dig om du har något att tänka med

 54. Lennart Holmlund

  Svar till Har Du inte tänkt på vad skriver???? (2013-01-03 17:23)
  Om du är inlandsbo så är det ni själva som gör att inlandet dör, är du inte inlandbo men har den uppfattningen bidrar din uppfattning. Tror du verkligen med fin uppfattning att företag vill vara i inlandet.

  Jag vet dessutom att samerna varit emot de flesta större etableringarna i inlandet inte minst där skidanläggningar skulle byggas

 55. Lennart Holmlund

  Svar till Har Du inte tänkt på vad skriver???? (2013-01-03 17:23)
  Om du är inlandsbo så är det ni själva som gör att inlandet dör, är du inte inlandbo men har den uppfattningen bidrar din uppfattning. Tror du verkligen med fin uppfattning att företag vill vara i inlandet.

  Jag vet dessutom att samerna varit emot de flesta större etableringarna i inlandet inte minst där skidanläggningar skulle byggas

 56. Lennart Holmlund

  Svar till Andreas.L (2013-01-03 17:18)
  Det kan inte vara upp till lokalbefolkningen att bestämma. Staten har sagt att gruvnäringen är ett riksintresse och även att rennäringen är det. Tror du verkligen att rennäringen funnits kvar om lokalbefolkningen fått bestämma på varje ort om det ska få finnas renar där. Det vet jag att i många kommuner och även i fjällkommunerna har inte rennäringen funnits kvar om lokalbefolkningen fått bestämma

 57. Lennart Holmlund

  Svar till Ralf Holmberg (2013-01-03 14:52)
  Tack själv. Om du läser de kommentarer jag fått finns det folk som tror att det vore bäst om lokalbefolkningen fått bestämma. Då tror inte jag att rennäringen funnits kvar

 58. Lennart Holmlund

  Svar till Margret W Fjellström (2013-01-03 16:16)
  Blir det brytning kommer en del att bosätta sig i kommunen. Minst lika många som det görs i turistanläggningar. Det tillkommer även kanske fler jobb i sidoverksamheter som olika typer av service och handel, i kommunen, byggande och underhåll av vägar och mycket meta och företagen kommer inte att finna sig i ett dåligt telenät, jag har inte kritiserat personen som fick utmärkelsen men är förvånad över att hon nominerades av VK och folket röstade på en som motarbetar att det tillkommer nya jobb

 59. Lennart Holmlund

  Svar till Anna-Maria (2013-01-03 16:39)
  Det är inte samma typ av malm och inte berg och tekniken och kunskapen bättre. Sedan får de idag inte tillstånd till brytning om de inte klarar miljökraven

 60. Lennart Holmlund

  Svar till Norrland forever! (2013-01-03 15:28)
  Tack för ditt inlägg och jag har samma tanka som du. Folk måste ha jobb för att överleva och kommunerna behöver också människor om de ska överleva. Jag tror att man inte har orkat att tänka till. Intressant är att gruvarbetare har mycket bra lön vilket ger både mer skatt till kommunerna och eftersom de tjänar bra har de mera pengar att använda till olika saker

 61. Lennart Holmlund

  Svar till Björn (2013-01-03 14:11)
  Men snälla du kraven och tekniken är helt annorlunda nu och det gäller över allt. De får inte tillstånd om de inte klarar miljökraven

 62. Martin

  Jag undrar vad det är som lockar folk att bo i inlandet?
  Jag skulle kunna tänka mig att det beror på den fina naturmiljön som finns där.. men jag kanske har helt fel?
  Men skapa ni ett nytt ”vackert” Kiruna med en vämjelig utsikt att försöka vila ögonen på.
  När ni har uppnått detta så undrar jag om ni känner för att bo kvar så mycket längre…
  Nu väntar jag bara på standardbemötandet också..

  ”Jag tror inte du läst de fakta som finns, men det har jag och om det går att bryta eller inte kommer att..” o.s.v

 63. Peter Fjällberg

  Kära Lennart!
  Under 2011 ökade turismens totala omsättning i Sverige med 6,4 procent till 264 miljarder kronor. Turismens exportvärde, mätt som utländska besökares konsumtion i Sverige, ökade med 9,3 procent till 98,8 miljarder kronor, vilket var cirka 45 procent mer än järn- och stålexporten och mer än dubbelt så mycket som värdet av den svenska personbilsexporten under 2011.

  Men det är klart att du vill offra en yta lika stor som hela Umeå stad till en gruva med sitt centrum mitt i Umeåälven. Offra dricksvattnet för hela Umeå älvdal för ett fåtal jobb i 10-15år. När du går i pension Lennart, kommer du att flytta då? Eller har du helt tappat förståndet? Det skulle jag vilja ha svar på.

 64. Emma svensson

  Hej Lennart!

  Intressant inlägg måste jag säga.

  Dock,Räcker det att gruvbolagen uppfyller
  ställda krav verkligen? Det har funnits
  krav på gruvnäringen länge, men hur kan
  då ändå t.ex. tungmetaller läcka ut i
  naturen utan att något gruvbolag tvingas
  ta ansvar? t.ex. tvingas skattebetalarna nu
  betala 100-tals miljoner för sanering av en
  gruva som aldrig kom igång ens.

  Vad finns det för ny teknik som du talar om som
  klarar konstruera en damm för gruvavfall som
  ska hålla i tusentals år utan att läcka?

  eftersom du verkar påläst och veta mer än de flesta
  vore jag tacksam för information om detta.

  vänliga hälsningar emma

 65. Martin Vestman

  Lennart, är inte det egentliga problemet att beskattningen av bolagen inte gynnar inlandet? Det finns väl ganska många ex av olika kraft- och gruvbolag som om dessa beskattas på orten där de bedriver sin verksamhet hade bidragit med ett blomstrande inland av både rikedom, natur och många fler jobb än idag!

  Martin

 66. GruvLESS

  Hej Lennart,

  All heder i att du svarar på din blogg.
  Alltför många politiker gömmer sig och sina beslut under mattan och törs inte möta sina kommunmedborgare.

  Själv utflyttad från Gruvkommun och har sett de negativa aspekterna av gruvor på alla sätt under i stort sett hela mitt liv, har också sett att människor kan leva på detta och som också ger en positiv bild av denna verksamheten.

  Med de risker som Umeå står inför och hela Umeå älvdal om en gruva kommer till skott är inget som jag förstår att folk står bakom, gruvor har vi nog mycket av i Sverige och är det något vi skall värna så är det vår rena och fina natur som garanterat kommer dra in mer pengar till kommande genarationer än en gruva som ger omvänt resultat. (Varför skall vi alltid tänka på den kortsiktiga välfärden?).

  Vår familj flyttade hit till Umeå just på grund av slippa denna industri som förstör natur och framförallt vattnet som vi skall leva av, kommer denna gruva igång så lär vi också flytta igen.

  Tack för ordet !.

 67. Lennart Holmlund

  Svar till GruvLESS (2013-01-05 15:04)
  vi behöver mineraler och inte minst nickel. Tidigare tror jag kunskapen om miljön inte var som den är idag.Det blir j inget tillstånd om inte milökraven klaras och dessutom är det olika påverkan på vilken malm och vilket berg som finns. Jag är säker på att det företag som sökt tillstånd har alla de handlingar som behövs och att de klarar av de problem som kan uppstå. Det finns många andra risker för människorna där jag är säker på att rökningen dödar flest och narkotikan ställer också till mycket

 68. Lennart Holmlund

  Svar till Martin Vestman (2013-01-05 10:00)
  Jag tycker att bolagsskatten ska ligga på staten och kommunera får lite på fastighetssvgiften. Skulle även bolagsskatten hamna på kommunerna så tror jag det gynnar storstäderna mest

 69. Lennart Holmlund

  Svar till Peter Fjällberg (2013-01-04 20:35)
  Jag tror och är ganska säker på att om man inte klarar milökraven blir det . Turismen i all ära men ingen vet hur stor den är. jag vet att när försäljare åker runt och säljer varor och när företagsledningar och experter besöker till ex. alla besökare som kommer och jobbar i gruvan inom vad som helst blir också en turist. Så är det och när näringslivet går bra reser man mycket men allt sånt är turister. Jag tycker det är fel men så fungerar den statistiken. En gruva blir det riktigt stora lyftet för turismen i kommunen

 70. Mikael Jakobsson

  2014 kommer Umeå att vara kulturhuvudstad i europa. Dom fick utmärkelsen i kamp med Malmö och det som fällde avgörandet var de samiska inslagen. Nu ser vi här i svar efter svar hur Umeås kommunalråd starkt kritiserar samer och rennäringen. Vet han om att rennäringen är grundlagsskyddad? Vet han om att samer är ett urfolk som enligt FN har en särställning? Det känns som det finns ett starkt inneboende hat mot samer i hans uttalanden gång efter gång, är han kanske lite smygrasist också?
  Om jag fick bestämma så skulle vi samer vägra delta i kulturhuvudstadsaktivitetrna i Umeå och istället dra oss till hans hatade inland och ställa till med en stor festival där temat borde vara urfolk och hållbar utveckling.
  Vi borde också starkt markera i alla typer av media att anledningen är Umeåledningens inställning mot oss samer.

 71. BG

  Du resonerar helt rätt Lennart.
  Inlandet kann inte leva på turismen,skogen och några tusen renar.
  Varför kan man inte försöka sammarbeta med industri och gruvnäring på ett vettigt sätt? Nä fortsätt bara att gnälla och vara emot allting.
  BG

 72. Gruvlige Gunnar

  Ja du Lennart, det blir inte så många gruvjobb med ny teknik, se i klippet från Västerbottensnytt vad som nu provas ut i Kiruna (och redan används i andra gruvor världen runt):

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/sa-ser-framtidens-gruvor-ut-1

  Att du sedan som kommunpolitiker i Umeå kommun lägger dig i vad en annan kommun ska göra och inte göra säger väl en del också. Finns ett gammalt ordspråk som jag har lust att skriva men gränsar till svordomar…

  Jag hoppas verkligen att våra kommande politiker har större ansvarskänsla och finess än de nuvarande.

  Tack för ordet!

  En kommunmedborgare

 73. Tranan

  Jag är en äkta 08 stolt sådan, men med anknytning till en liten by i Västerbotten. Har sedan slutet på 70 talet bilat upp ett par gånger per år. Kört genom inlandet från Sundsvall o sett by efter by långsamt dö ut en efter en. Som någon skriver här, det är bara gatubelysningen som är tänd för att vissa att det finns en by där.

  Kan någon exakt berätta i normala ordalag utan sarkasm o svordomar hur ni tänker er att inlandet återigen ska leva upp och blomstra ? Det har gjorts massor med olika projekt under åren för att få fler jobb och nystart på både det ena och det andra. För mig som är icke Norrlands bo är det svårt att förstå hur man kan kasta skit på det ena förslaget efter det andra och inte vilja se lite längre. Tänker närmast på all uppståndelse som vindkraftverken orsakat genom åren….Nu är det en gruva som evt kan skapa en hel del jobb, men återigen är det tvärnej till det.
  Sen en fråga ang detta med rennäringen, hur många sysselsätter det egentligen och under hur lång tid då ?
  Så om igen kan någon exakt tala om för mig hur just du vill få inlandet att blomstra o leva igen ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.