Bekämpningsmedel finns i vin

Bekämpningsmedel finns i vin. Det är riktigt skrämmande och det är ofattbart att man inte har gränsvärden som det gäller för vatten.
Kalla fakta har kollat 10 boxar av de mest sålda boxvinerna. 4 av 10 innehöll bekämpningsmedel som kan cancer, allergi med mera.
Halterna gift är 55 gånger högre än det får vara i dricksvatten. Enligt Kalla fakta har det klassats som otjänligt om det varit dricksvatten.
Det är EU som är boven till att det får vara så här. Tillsatser hålls hemliga och det märkliga är att vinindustrin har rätt att tillsätta över 60 ämnen utan att redovisa vad. Det är bara sulfit, ägg och mjölk som behöver redovisas. Giftet används i olika bekämpningsmedel där man odlar druvor.
Så här kan det inte få fortsätta. Systembolaget och andra importörer bör sluta köpa in viner med sådant gift i. EU måste ändra sina regler men skulle tippa att giftet är en del i stödet till jordbrukspolitiken.
Det är fruktansvärt det som Kalla fakta uppdagat men det här har vi inte fått höra något om av de politiker som är invalda i EU. Det måste vara någon som godkänt att man får ha gifter i vin och att man inte heller har skyldighet att redovisa vad vinet innehåller

8 kommentarer

 1. Päronslips

  Ja du L H, Vad tror du finns i vårat milda margarin, och vilka tillsatser finns i all annan mat som vi köper, tror du att all E-coktail är så nyttig, nej det är det inte. Håller med dej i att EU-boven har skuld till mycket skit.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det vet jag inte men jag tyckte själv det var viktigt att blogga om något som man vet attt ingen visste något om. För i mat finns det regler att man måste tala om vad som finns men inte i vin

 2. Pingback: Bekämpningsmedel i vin | Lennart Holmlund tycker till

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är väl för att de ska få så mycket druvor som möjligt. Någon annan förklaring kan inte finnas

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Ja visst är det för djävligt men jag tror om systembolaget och resturanger slutar imortera viner med gift så kan det bli ändring. Det är bäl besprutat för att de ska få så mycket vindruvor som möjligt

 3. Pingback: Bekämpningsmedel i vin - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är åt helvete för att vara ärlig. Men orsaken är säkert att man är rädd för att få sjukdommar i vindruvorna. Det går inte att klicka på ett inlägg som du skrev

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.