Förbannat trött på all fusk med maten

Förbannat trött på all fusk med maten. Nu har det uppdagats att det fuskas med mat till skolan. Grossister har levererat annat än det beställs av dem. Kramfors skulle ha ekologisk köttfärs men fick ett annat som var salmonella smittat

Nu hade man hettat upp köttet tillräckligt så att ingen av eleverna fick salmonella. De byter ut det de beställt. De skyller på marknaden. De skyller på orsaker utanför deras kontroll och de byter ut mot egna märken.I Kramfors fick man reda på saker i efterhand

De lagar som finns om upphandling har de stora företagen och grossisterna säkert styrt upp reglerna för i EU och hur dessa regler som kommer fram vet nog få och regeringarna gör inget för att motverka de monopolskapande företagen.

När det gäller livsmedel är det i stort sett två stora grossister som styr och de överklagar ständigt

Jag är säker på att LOU är en stor bov i det som händer. Enskilda personer får handla vart man vill så varför ska inte det offentliga även få göra det. Vill vi ha lokalproducerat varför får vi inte köpa det.

Mycket av detta har kommit fram i den granskning som SVT nu gjort om maten. Det är väl ingen som törs slopa lagen om offentlig upphandling men det finns kanske andra vägar att gå.

Om inte företagen kan se till att man kan leverera de varor en kommun beställt finns två vägar att gå. Enormt höga böter eller avgifter eller att de gjorda upphandlingarna upphör med omedelbar verkan

Slopa lagen om upphandling åtminstone när det gäller livsmedel och låt beställaren avgöra vad och vart man vill handla. Vi socialdemokrater har sagt att vi vill minska den statliga byråkratin och upphandlingssystemet och dess överklaganden ger ännu mer byråkrati.

LOU ÄR INTE BLAND ANNAT FÖR LIVSMEDELS INKÖP. DET ÄR FEL SOM SYSTEMET DET NU ÄR NÄR SÅNT SOM NU UPPDAGATS KAN BLI ANNAT ÄN EN KORT NOTIS I MEDIA

SLOPA NUVARANDE LAG OM OFFENTLIG UPPHANDLING OCH GÖR DET STRAFFBART ATT INTE LEVERERA DET SOM ÄR BESTÄLLT

4 kommentarer

 1. Peter

  Hej Lennart!
  Det är faktiskt redan straffbart att inte leverera det man beställt då gör man sig nämligen skyldig till bedrägeri!
  Offentlig upphandling behövs för att motverka bland annat korruption och det finns så klart andra lösningar det är att skärpa alla kontroller av livsmedel som jag tror är väldigt dålig!
  Men sverige har redan väldigt stränga regler när det gäller mat!

  Men skolorna har väl som vanligt en riktigt dålig budget att röra sig med så det kanske är dax att ge dom lite mera att spendera mat till barnen med då det oftast bara handlar om några kronor per elev som måltiden kostar!
  Det man också kan diskutera när det gäller importerat kött det är ursprungsmärkningen den bör bli tydligare då det kan stå att köttet kommer från Tyskland men att det är slaktat i exempelvis Polen!

  Så att ta bort den offentliga upphandlingen är ingen bra ide det kan tvärt om göra det värre!
  Sedan så kan man ju faktiskt diskutera hur den offentliga upphandlingen går och oftast så är det de billigaste alternativet man väljer å då får man sällan någon bra kvalite!
  Hade kommunen gått efter kvaliten och inte priset när det gäller offentlig upphandling så skulle det vara mycket bättre kolla bara på Norrtåg så förstår du vad jag menar Lennart!

 2. Carl-Axel Otterhall

  Hej Lennart. Men kan man som offentlig uppköpare inte i offerten styra det till att man söker lokalpoducerade varor? Det verkar ju i många fall funka bra om det handlar om offentliga tjänster:) Det bör väl inte vara någon skillnad?

 3. Maria Sandström

  Hej!

  Jag & min sambo får mat ifrån Medirest men oftast så är maten mindre bra tyvärr.
  Vi betalar ju över 1000 kr per månad då förväntar man sig att maten ska vara bra dessutom så är matsedeln väldigt tråkig i princip samma mat hela tiden.
  Det måste bli ändring dels att maten skulle kunna komma ifrån tex Forslunda istället för ifrån sjukhuset.
  MVH
  Maria

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.