Få fällande domar vid arbetsplatsolyckor

Få fällande domar vid arbetsplatsolyckor. De senaste 10 åren har det rapporterats i snitt 57 olyckor på arbetsplatserna som lett till dödsfall till Arbetsmiljöverket.

Mellan 2008 och 2012 har endast sex procent lett till fällande domar. Det här siffrorna kommer från uppdrag granskning och de visar också att det tar över tre år och fem månader mellan olyckstillfället och domstolsbeslut.

Efter att i många år jobbat med arbetsmiljöarbete låter det ett lågt tal och vad det beror på kan man spekulera i och det gör jag. Alliansregeringen har inte satsat på Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet lades ned. Jag tror bland att kunskapen om vad som händer med arbetsmiljön har blivit lägre och jag tror även att Polisen inte har utredningar om arbetsplatsolyckor högst på dagordningen.

Att endast sex procent av olyckorna som lett till döden känns lite. Arbetsgivaren är ändå ansvarig för arbetsmiljön det regleras i arbetsmiljölagen. I förhållande till Quatar är det ändå lågt där flera tusen gästarbetare omkommit vid byggandet av fotbollsarenor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.