Det är inte lätt när allting är genetiskt

Det är inte lätt när allting är genetiskt. Risken för att drabbas av någon av de tre vanligaste cancerformerna ökar med mellan 80 och 100 procent när en biologisk förälder haft samma sjukdom.

Den som bär på det genetiska arvet insjuknar dessutom i yngre ålder. Det här är uppgifter från forskare i Lund som följt 70.000 svenskfödda .personer. En del har fått bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer eller ändtarmscancer.

Deras cancerrisk har sedan jämförts med förekomsten av cancer hos deras föräldrar – både de biologiska föräldrarna och adoptivföräldrarna.

De vanligaste cancerformerna i Sverige är prostatacancer, bröstcancer, tjock-och ändtarmscancer, hudcancer samt lungcancer.

Det är klart att livsstilsfaktorer kan orsaka sjukdomen. Ohälsosam mat, rökning, sol och
alkohol kan orsaka cancer men även radioaktiva ämnen eller röntgenstrålar kan om man utsätts för höga doser framkalla cancer. Mycket av allt gift som finns kan också orsaka cancer. Ett sunt leverne gör att riskerna minskar.

En kommentar

  1. Karl Gustav Qvarfordt

    Det vi äter är kanske huvudsaken till om vi ska utveckla cancer. Skräpmat lär påskynda utveckla cancerogena förutsättningar för att vi ska drabbas av cancer i matsmältningsorganen.

    I veckan har det mulinationella företaget MONSANO som sysslar bla. med GMO = Gen Modifierade Organismer kommit på att man/de kan manipulera den gällande lagstiftningen i Europa och Sverige genom att efter uppväxt av grödor (livsmedel) framställa livsmedel som de flesta i Europa sagt NEJ till!
    Bolaget som framställer detta är naturligtvis MONSANTO som tidigare har producerat stridsmedel som ”Agent Orange” och ogräsmedel som ”Round Up” mm. Ska vi godkänna deras GMO i Europa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.