Det är straff nog att vara arbetslös, höj taket i A-Kassan

Nu är det dags att höja taket arbetslöshetsförsäkringen. Det är en försäkring mot inkomstförlust och A-kassan har blivit allt mindre värd Sedan 2001 har a-kassetaket stått helt
stilla samtidigt som löner och priser stadigt har gått upp. det är ett tillräckligt straff att vara arbetslös man ska inte straffas med extremt låg inkomst

En rapport från TCO visar att arbetslösas ersättning minskat med 17 procent jämfört med 2001. Samtidigt har reallönerna ökat med ca 25 procent under samma period.

Kom då ihåg att alliansregeringen dessutom tar ut högre skatt än för de som jobbar

En ensamstående som blir arbetslös har inkomsten minskat 3.700 kronor per månad jämfört med en som blev arbetslös 2001. En ensamstående förälder är skillnaden ännu större, här ligger tappet på 5.300 kronor i månaden.

Det här visar att det är ett måste att taket höjs ordentligt från dagens 18700 TCO har tyckt att det borde höjas till 27 500 som skulle ge en ersättning på 22 000 i månaden. Jag tycker att det borde vara så att 80 % av löntagarna ska ha 80% i ersättning vid arbetslöshet

Det är märkligt att i vissa fall är A-kassan lägre än socialbidraget. Låt A-kassan bli en omställningsförsäkring med rimliga villkor. Det behövs ett regeringsskifte om inte de arbetslösa ska kastas ut på gatan i fattigdom och förnedring för det saknas även en jobbpoitik.

3 kommentarer

 1. Bengt

  Ersättningstaket i A-kassan är idag 14400:-/månad. Beräkningsgrunden är 18.700:-. Allt före skatt.
  Sedan är det väll en sanning med modifikation, när du säger att A-kassan inte höjts sedan 2001? Jag vill minnas att (s) höjde A-kassans dagersättning från 680:-/dag, till 730:-/dag (tak) senare än 2001?
  Att höja A- kassan till 930:-/dag (tak) är ju ett bra förslag. Men….
  Om jag fattat (s) rätt, så gäller det enbart de 100 första dagarna, för att sedan ”trappas ned” på samma sätt som idag?
  Vad händer efter 300 dagar? En bortre parentes på 300 dagar försökte ju (s) införa redan för 20 år sedan, men fick backa efter alldeles för starka påtryckningar innanför sina egna väggar. Så gränsen på 300 dagar (450 dagar om man har barn) kommer med all största säkerhet att finnas kvar även efter valet…
  Det där med beräkningsgrunder på 80, 70 och 65 procent är väl egentligen något som man kan sluta med, eftersom dom nivåerna knappast existerar. För egen del, så når jag inte ens upp till de där 65 procenten som ska vara nivå efter 200 dagar och har ej heller aldrig gjort.

 2. Anna

  Högre a-kassa i all ära, men det som de flesta partier är otydliga med är att fånga in dem som står utanför. Kommer arbetsvillkoret att förändras? Kommer tidsbegränsningen på deltidsstämpling ändras? Tidigare gavs a-kassa till studenter som nyutexaminerats, kommer det tillbaka? Det är många som faller utanför nu, och jag har uppfattat det som lite otydligt vad Socialdemokraterna vill där, du kanske kan hjälpa till och förtydliga? Tack för hjälpen =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.