Maxtak  mindre barngrupper i förskolan

Maxtak  mindre barngrupper i förskolan.

Som jag berättade i går var jag på väg till Almedalen. Dessutom fick vi höra Stefan Löfven hålla ett mycket bra tal och presenterade vår vision för framtiden och vad som behöver göras för framtiden för att nå visionen

Till er alla som inte såg talet på TV eller på plats finns det säkert inspelat på någon kanal. Jag hörde tidigt att det skulle komma ett förslag om mindre barngrupper för de minsta barnen. Vi har ju till stora delar mått målet och min oro har varit att pengarna skulle gå till lågskattekommunerna och att vi inte skulle få några pengar. Nu blir jag lugn när jag såg förslag och såg att pengarna går ut till kommunerna proportionellt på antalet i åldern 1-3 år och det är rätt. Då blir det en lag som att barngrupperna ska vara max 15 barn

Här ser ni kortfattat hur förslaget ser ut med mindre barngrupper som är en del av visionen om ett bättre Sverige där barnens situation i tidig ålder får en positiv betydelse för hela Sverige

1) Förslaget innebär ett maxtak i förskolan  så att småbarnsgrupperna (för barn 1-3 år) kan bestå av maximalt 15 barn.

2 ) För att vända resultaten i skolan krävs tidiga insatser. Forskning visar att barn som gått i en förskola av hög kvalitet når högre resultat i grundskolan.

3 ) Socialdemokraterna kompletterar nu sitt förslag om mindre klasser i lågstadiet i grundskolan med ett förslag om mindre barngrupper i förskolan.

4 ) Reformen kostar 1,1 miljarder kronor årligen och påbörjas under 2016. Resurserna fördelas proportionellt till kommunerna baserat på antal barn som är 1-3 år och går i förskolan

Antalet stora barngrupper ökar
Allt fler små barn får tillbringa sina dagar i stora förskolegrupper. Sedan början av 1990-talet har den genomsnittliga gruppstorleken i förskolan ökat avsevärt, från drygt 14 barn per grupp 1990 till närmare 17 barn per grupp 2013. Jämfört med 2006 har både personaltätheten minskat och barngruppernas storlek ökat.

Framförallt har antalet riktigt stora barngrupper ökat de senaste åren. Enligt statistik från Skolverket fanns det 10 200 småbarnsgrupper (1-3 år), varav närmare 1 400 hade 17 barn eller fler. Sedan 2006 har antalet småbarnsgrupper med minst 17 barn ökat med 83 procent.

En kommentar

  1. Erik

    Jag såg Lövéns tal i går. Fastnade för hans berättelse om lönekartläggning. Han berättade om hans erfarenheter på detta område och visade hur enkelt det var att praktiskt genomföra detta. Man gör helt enkelt två kolumner; en för kvinnor och en för män. Och sedan analyserar man. Min fråga till Lövén är varför han inte agerade i sin tidigare roll som en av de tyngsta företrädarna i Sverige. Varför var inte Lövén mer proaktiv när han såg skillnaderna. Och detta hade kunna skett för mer än tio år sedan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.