Samarbetet med V lider mot slutet

Samarbetet med V lider mot sitt slut. Det samarbete vi haft med V slutar när den här mandatperioden slutar enligt det samarbetsavtal vi har enats om. Hur det blir i framtiden får framtiden utvisa. Kan väl säga som så att de flesta i gruppen har velat att vi skulle avbryta det tidigare och det finns flera orsaker till detta. Jag har dock alltid hållit alla överenskommelser jag gjort för oss med andra partier, men visst har jag funderat i samma bana.

När man ser och hör deras propaganda verkar det som om de bestämmer över oss men så är det inte. Vänstern har 7 mandat i fullmäktige och vi har 25 så de kan varken fatta beslut om genomförande om vi inte är överens. I del fall har de farit fram med rena rama lögnerna.

De har spridit att vi skulle ha viljan att sälja ut bostadens bestånd tex i Holmsund vilket är en ren och skär lögn. Mitt svar finns i interpellationer till fullmäktige och svaret har varit nej.

De har gått ut och sagt att de ligger bakom införandet av ungdomsjobben och även det är en lögn. Det var ett förslag från Balticgruppen som ville satsa 30 miljoner på att ordna kommunala jobb för ungdomar om vi betalade arbetsgivareavgifterna . Jag och vi sa självklart ja och så kördes det igång och när vi senare gjorde plussresultat så togs det upp igen och beslutades i full enighet

Nu går de ut och säger att de stoppat nedskärningar i äldreomsorgen och även det är fel. Jag hade i tidigare förhandlingar lagt förslag på mera pengar till äldreomsorgen men så blev det inte den gången

I förslaget till årets budget hade jag utarbetat det förslag som vi diskuterade och la samtliga pengar som tagits fram till äldreomsorgen som var drygt 22 miljoner och inför att vi skulle avsluta förhandlingarna i maj hade jag som jag lovat tagit fram 10 miljoner till och skulle lägga det på äldreomsorgen.

När Tamara kom till fullmäktige accepterade hon inte det förslag som fanns och ville ha mera tid. Fick inte en chansen att slutföra förhandlingarna med de tre personerna V hade utsett och de två jag hade med mig. När vi återupptog förhandlingarna fick V förslaget där alla pengar som tagits fram skulle gå till äldreomsorgen och det blev vi överens om. Så blev det då 32,7 miljoner i tillskott.

Sättet och förslaget att få fram pengar har varit mitt från början till slut och det accepterades till fullo av V men även av alliansens alla partier när vi tog budgeten

Hur samarbetet med några andra partier blir i framtiden och med vänstern blir överlämnar jag till mina efterträdare att avgöra. Jag vet dock att vi alla ogillar blockpolitiken och söker gärna sådant samarbete som tar bort blockpolitiken . Miljöpartiet finns även på listan som tänkbara alternativ. Har svårt att förstå varför allianspartierna låser in sig i ett hörn i Umeå.

Vi går till val med vår politik men som jag inledde är det svårt att få förtroende med regeringskollegor som inte håller sig till sanningen. Vi har också respekt för våra anställda och tycker inte de ska behöva utsättas för kränkande behandling. Jag tror att vänsterns beteende gör att de passar bäst på att vara i opposition som de vanligtvis brukar göra och har varit och det kan dom.

4 kommentarer

 1. Erik

  Det som jag funderar på, efter att ha lyssnat på Studio Ett i går, är er betongpolitik vad gäller äldrevården. Att inte verka för mångfald med möjligheter till privata alternativ. En berättigad fråga är om man kommer att tordas åldras här i Umeå? Min uppfattning är att politiker inte ensam kan utveckla välfärdssektorn och definitivt inte äldreomsorgen. Kolla in hur dina kamrater Östersund gjort i bostadområdet Torvalla. Där har man vägg i vägg två alternativ; ett kommunalt och ett privat.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Vi var först i Sverige att införa eget val i hemtjänsten och jag själv har aldrig haft några problem med att köpa tjänster men då måste man beställa vad vill ha. När alliansen gick in och tecknade avtal i Hörefors sist de reagerade hade vi ett helsike att få bort bland annt borgen som de lovat. vi sa då gärna upphandling men ingen borgen

 2. Lasse Jacobson

  Det Lennart Holmlund påstår om pengarna till äldreomsorgen stämmer inte!
  Som en av V:s förhandlare med (S) om budgeten kan jag konstatera att Lennart inte håller sig till sanningen. Om han är glömsk eller bara vill luras vet jag inte. Det känns trist att han ska avsluta vårt samarbete denna mandatperiod på detta sätt.
  Men det är inte första gången Holmlund attackerar Vänsterpartiet på ett ojust och fult sätt. Jag tror att fler än vi är trötta på hans okamratliga stil.
  Lasse Jacobson (V)
  KS och KF ledamot

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Du är inet ärlig Lasse. Inför vår slutförhandling i maj i samband med fullmäkktige hade vi enats om att jag skulle försöka se om det fanns mera pengar vi kunde frigöra. Vi skulle slutföra förhandlingarna efter maj fullmäktige. då hade jag de tio miljonerna men Tamara kom till fullmäktige rasande och sa att hon kunde inte acceptera detta utan att ta reda på vad vi hade i lådan.

   Jag redovisade dessa extra 10 miljoner efeter semsestern och då enades vi omatt även de pengarna skulle gå till ädreomsorgen och det blev budget

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.