Vallagar måste göras om snarast

Vallagar måste göras om snarast. Det finns lagar som krockar med varandra. Jag tar ett exempel denna gång. Varje kommunfullmäktige fattar beslut om hur många ledamöter man ska ha och det gör man enligt kommunallagen.

Nu har vi sett i flera rapporter att det kommer att stå tomma stolar i flera kommunfullmäktige. Det beror på att Sverigedemokraterna inte hade någon kandidat på sina valsedlar och har man inte det ställer man inte upp.

Detta löser man enkelt om man vill. Man räknar helt enkelt om och tar bort deras tomma plats och den platsen går till det eller de partier som står i tur enligt den turordning som gäller. Har en kommun bestämt hur många platser ett kommunfullmäktige ska ha ska det följas. Man ska ju också skriva under att man vill stå på ett partis valsedel så därför borde man inte komma in om någon skriver en namn på en valsedel

4 kommentarer

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Du och många andra skriver ju på en försäkran som går in till L’änsstyrelsen och stolar ska inte stå tomma och ingen ska väl kunna säga att man tillhör ett parti om man inte är medlem. Det är partierna som ställer upp till val med sina kandidater

 1. Roland Larsson

  Kul kommentar och lösning!
  Jag kom in i Nordmaling (för SD) med en skriven röst. Det var inte min egen. Men jag hade ställt upp på öppen lista, men tyvärr väldig sent. Det var inte många som visste om mitt intresse. Man kan ju diskutera om det hur mycket som helst, men att skriva om lagar så att det stöter bort presumtiva osäkra (rädda) kandidater (som jag) är väl inte i demokratisk anda. Men SD-kandidater räknas väl inte, dom är ju rasister, har du sagt på TV. Jag har aldrig och kommer aldrig att bli ansedd som rasist. Det är djupt kränkande att kategoriskt döma människor för deras politiska åsikter.
  Hälsningar Roland fd. socialdemokrat

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Men att stolar ska stå tomma är inte demokratiskt rätt och ställer inte ett parti upp med kandidater i kommunvalet eller anant val ska ju inte partiet kunna få mandat.Det finns ju försäkringar som kandidater måste avge till Läsnstyrelsen att man ställer upp för ett visst parti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.