Nya fullmäktige sammanträde i går Det var…

Nya fullmäktige sammanträde i går Det var första dagen för det nyvalda fullmäktige och vid nästa väljs ledamöter till alla styrelser, nämnder och bolag. Av media framgår att vänsterpartiet valt en ny gruppledare som heter Ulricka Edman. Däremot förstår jag inte varför hon tar på sig uppdraget i Fullmäktige då hon har sagt följande enligt media

Hon tänker också vara en del i byggandet av en bred utomparlamentarisk rörelse som tydligt visar vilka visioner vi har om ett bättre samhälle .

Hon säger ju klart och tydligt att hon vill bygga samhället i en bred utomparlamentarisk rörelse. Fullmäktige är ett parlamentariskt organ som jobbar efter regler som bestämts i en parlamentarisk ordning. Ska inte vänsterpartiet delta. Nedan ser ni en definition av utomparlamentarisk.

Utomparlamentarism (motsats till parlamentarism) är ingen politisk ideologi, utan ett uttryck för vitt skilda organisationers inställning att det i vissa fall är riktigt att bedriva politik utan att ha eller söka parlamentarisk representation. Den innebär att man anser att politiska förändringar skall göras direkt i samhället av de berörda, istället för att beslutas och genomföras av politiska organ såsom kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige, riksdagen eller regeringen. (Ett närbesläktat begrepp är direkt aktion.)

Jag undrar vilken väg vänsterpartiet jobbar när man ändå ska sitta i kommunfullmäktige. I vilket fall har media inte tagit pulsen på vänsterpartiet vad man menar och varför partiet ställde upp i kommunfullmäktige

12 kommentarer

 1. Ulrika

  Det vore väldigt spännande att veta var Socialdemokraterna och Lennart Holmlund hämtar sin verklighetsförankring om inte i den utomparlamentariska rörelsen…för det kan ju knappast vara i kommunstyrelsens sammanträdesrum som det sker? Ett exempel på en utomparlamentarisk rörelse är t ex den feministiska rörelsen.
  Jag minns väldigt tydligt hur jag som ny kommunfullmäktigeledamot år 2002 klev in i salen och blev fnyst åt av en erfaren toppolitiker från det socialdemokratiska partiet för den tröja jag då bar med budskapet ”FEMINIST”. Denna toppolitiker var ingen mindre än Lennart Holmlund himself. Om man ser det på ett snällt sätt skulle man kunna säga att Lennart inte riktigt hunnit fatt sin samtid och ännu inte var riktigt bekväm i det feministiska perspektivet. Ser man det lite elakt skulle man kunna säga att det är ett opassande bemötande av en sossepamp till en ny yngre politiker, tillika kvinna. Jag tycker det är tråkigt om du Lennart genast antar attack-perspektivet. Det klär inte ett kommunlråd. Ett ”välkommen till uppdraget” hade varit mer passande. /Kamratliga hälsningar Ulrika Edman, nyvald gruppledare (v)

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är inte det jag säger Ulrika. En väljare väljer först ett parti och sedan kan man kryssa en kandidat för att man tror på kandidaten eller partiet och att man ska fullgöra sitt uppdrag inom kommunfullmäktige. Väljaren väljer till fullmäktige och inte till något annat, men visst är du välkommen till uppdraget i det parlamentariska systemet där väljaren gett dig förtroende till fullmäktige och partiet sedan utsett dig till gruppledare eftersom de två som stod före dig inte ville vara kvar på det uppdrag som väljaren gett dem.

 2. Malin

  Inom vänsterpartiet finns det kultur av att arbeta både parlamentariskt och utomparlamentariskt. Det är väl fint om en har en vision om hur samhället borde fungera och jobbar mot det på olika sätt. Att inte sitta i kommunfullmäktige vore ju idioti av Edman för då skulle sosse-högern och höger-högern styra helt fel.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Det är inte alls det jag sagt. När väljarna väljer ett parti eller kryssar en kandidat vill man att partiet och kandidaten ska utföra sitt förtroende inom det parlamentariska systemet som i detta fall är kommunfullmäktige

 3. Daniel Johansson

  Har Holmlund tappat fotfästet totalt från arbetarrörelsen som även den är en utomparlamentarisk rörelse och är själva grunden i Socialdemokratiska Arbetarpartiet. Blir allt mer tydligt att du och ditt parti tagit klivet över till den borgerliga sidan i politiken.

  /Daniel Johansson
  Vänsterpartiet Storuman -Tärnaby

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   jag tror inte du vet vad du pratar om. Visst är S utanför det parlamentariska systemet som parti men inte fullmäktige. Det är kärnan i systemet och väljarna väljer ett parti som man vill ska företräda i det parlamentariska systemet och de kan även kryssa vilken kandidat man vill ha där eftersom vi har partival men peronvalsinslag

 4. Per

  Din definition av utomparlamentariska rörelser är ju väldigt snäv och förenklad. Alla politiska rörelser och organisationer som verkar utanför eller vid sidan om parlamenten kan räknas in här. Allt från fackföreningar, feministiska grupper, antirasistiska nätverk, miljöorganisationer, människorättsorganisationer och olika folkbildnings initiativ till alla möjliga typer av proteströrelser och lokala gräsrotsinitiativ kan ses som utomparlamentariska. Demokrati på gräsrotsnivå och nya initiativ och idéer kommer ofta från grupper/organisationer/kollektiv som verkar vid sidan av parlamenten. Det behöver absolut inte vara en motsättning, snarare ett komplement. Det stärker demokratin och ökar delaktigheten.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Men snälla du man är ju vald av folket för att jobba i de parlamentariska systemet vid allmänna val. Organisationer väljer sina företrädare i en organisation som har sina egna regler. När väljaren går till val och röstar röstar man först och främst på ett parti och vill man kan man påverka vilken kandidat man ska ha att företräda sina åsikter

 5. Elisabeth Biström

  Hej!

  Vilken udda definition du gör av ”utomparlamentarisk”. Alla folkrörelser utanför partipolitiken är ju utomparlamentariska. Hyresgästföreningen. Kvinnojourrörelsen. Ung Vänster. SSU. Fackföreningsrörelsen. Stora organisationer och små föreningar som jobbar i det stora och lilla för samhällsförändringar. Allt det är utomparlamentariska rörelser. Men du verkar tolka Edman på något helt annat sätt. Konstigt, tycker jag.

  Mvh,
  Elisabeth Biström (tidgare Ume-bo)

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Visst är det så att de du beskriver är utomparlamentariska men hur ska en politiker som fått uppdraget av väljarna att sitta i den parlamentariska organisationen kunna genomföra saker annat än i Kommunfullmäktige. Väljarna har valt person för att de ska jobba i fullmäktige. Därför har vi allmänna val

 6. Mattias

  Politik formuleras och utrycks oftast utanför parlamentet först. Det vill säga utomparlamentariskt. De sker på olika sätt naturligtvis och är inget odemokratiskt utan ett täcken på en levande demokrati. Att ett demokratiskt parti försöker agera både inom och utanför parlamenten är därför självklart. Att kommunalrådet inte förstår detta är förhoppningsvis ett täcken på att vederbörande suttit förlänge i parlamentet och inte ett täcken på att den socialdemokratiska rörelsen utanför parlamentet förtvinat.

  • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

   Nu handlade det inte om en ny i politiska sammanhang utan om en gruppledare i ett parti. Vi är väl många som kom i politiken tack vare ett engagemang i något annat men sedan då

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.