Numera finns extraval till kommuner

Numera finns extraval till kommuner. Det har i många kommuner speciellt i Skåne gett ett valresultat som gjort att Sverigedemokraterna blivit vågmästare. Det har i sin tur gjort att det blivit blocköverskridande samarbete och även med olika konstellationer av valtekniskt samarbete.

Jag ser att moderaterna i Skåne vill börja fundera över om man inte ska börja samtala med SD och även underförstått samarbeta med dem. I vissa kommuner har de fått så strakt förtroende som 25% av väljarna. Man kan fråga sig i ett sånt läge om extraval är bättre om man inte vill styra med ett främlingsfientligt parti.

Jag ser att tyvärr har det gått ut över att från att ha varit ett starkt Socialdemokratiskt län har förtroendet för S sjunkit och jag hoppas verkligen att Nicklas Karlsson som lämnat kommunpolitiken i Landskrona och även blivit partidistriktets ordförande har ork och mod att ordentligt analysera varför den politik man fört i kommuner och landsting inte gillats av väljarna.

Jag tycker det är bra att lagstiftningen nu ändrats så att det går att hålla nyval eller som det heter i lagstiftningen extra val i kommuner och landsting och direktvalda regioner men tyvärr krävs det att 75 % fullmäktige ställer upp på förslaget vilket jag tycker är för mycket och kan förlama kommunernas handlingsmöjligheter då så mycket av välfärdspolitiken ligger på kommunerna men bra att lagarna ändrats så att extraval kan hållas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.